Karhu metsässä.
Kuva: Paul Stevens

Mietoistenlahti

Mynälahden perukka eli Mietoistenlahti on yksi maamme arvokkaimmista lintuvesistä. Lintuharrastajille se on erinomainen käyntikohde keväästä syksyyn.

Tervetuloa Mietoistenlahdelle – muuttolintujen paratiisiin!

Mietoistenlahti on tärkeä lintujen muutonaikainen ruokailu- ja levähdyspaikka. Kevätmuutto alkaa keskimäärin maaliskuun alussa jatkuen kesäkuun alkuun, jolloin on jo käynnissä kahlaajien syysmuutto. Maalis-huhtikuussa näkyvintä on joutsen- ja hanhiparvet, sulien avauduttua lokit ja vesilinnut, enimmillään lahdella on laskettu jopa 6000 vesilintua. Toukokuu on myös kahlaajien aikaa, joka kesäkuussa jatkuu syysmuuttona syyskuuhun. Kesän kuluessa lahdelle parveutuvat hanhet, enimmillään elo-syyskuussa useita tuhansia. Myös muita vesilintuja on sadoittain. Loka-marraskuussa näkyvimmiksi ja kuuluvimmiksi nousevat laulujoutsenet seuranaan koko vuoden lahdella liikkuvat merikotkat. Monet Suomessa vähälukuiset lajit levähtävät alueella säännöllisesti.

Hoitotoimet elvyttävät lajistoa

Umpeen ruovikoituneen Mietoistenlahden kunnostus ja hoito aloitettiin Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoistyönä 1990. Työtä on jatkettu ympäristöhallinnon rahoituksella ja Kosteikko Life – hankkeessa (1999-2003). Laiduntaminen on nykyään alueen tärkein hoitomuoto: Mietoistenlahden perukan rannoista on laidunnettuna noin 100 ha. Hoidon myötä rantaniittyjen pesimälinnusto on vähitellen palautumassa ruovikoitumista edeltäneeseen määrään.

Mietoistenlahden Natura-alue

Mietoistenlahti on kansainvälisesti arvokas lintulahti. Suojelualueeseen kuuluvat myös luonnontilaan palautumassa olevat metsäsaarekkeet Vasikkahaka ja Silakkari. Alue kuuluu Natura 2000 –suojelualueverkostoon linnuston erityissuojelualueena (SPA= Special Protection Area). Alueen koko on 586 ha.

Mietoistenlahden retkeilykartta