Näin vaikutamme
Suomen luonnonsuojeluliitto on luonnon vahvin asianajaja ja lähiluonnon ykköspuolustaja. Olemme toimineet luonnon äänenä jo vuodesta 1938. Nyt suojelemme luontoa 150 paikallisyhdistyksen voimin ympäri Suomen.
Toimintamme numeroina
1938
Vuosi jolloin Suomen luonnonsuojeluliitto perustettiin
150
Luonnonsuojeluliitolla on 150 paikallisyhdistystä ympäri maan
#1
Olemme tutkitusti aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä
Tavoitteemme
Tavoitteemme on, että Suomi on luonnonarvot kaikissa toiminnoissaan huomioon ottava, paikallisuutta arvostava kansalaisyhteiskunta. Luonnon toimintakyky pitäisi Suomessa tiedostaa kaiken inhimillisen toiminnan lähtökohdaksi. Kansalaisten perusoikeus osallistua ja vaikuttaa on säilytettävä muutostenkin keskellä.
Ympäristölainsäädännön kehittäminen
Luonnonsuojeluliitto pyrkii edistämään kunnianhimoista ympäristölainsäädäntöä, joka turvaa ympäristöön vaikuttavan toiminnan ekologisen kestävyyden. Sivistys- ja oikeusvaltiona Suomen tulee kehittää yhä parempaa ympäristösääntelyä, eikä pyrkiä vain täyttämään minimitasoa. Ympäristölainsäädännön tulee myös turvata kansalaisten laajat osallistumisoikeudet perustuslain edellyttämällä tavalla.
Ympäristöhallinnon turvaaminen
Luonnonsuojeluliitto on ollut keskeisenä rakentamassa – ja myöhemmin taas puolustamassa – Suomen ympäristöhallintoa. Pyrimme siihen, että jatkossakin Suomessa on toimiva ja tehokas ympäristöhallinto. Osallistumme aktiivisesti ympäristölainsäädännön kehittämiseen ja pidämme luonnon puolia päätöksenteossa.
Tehokas ja toimiva ympäristöllinen päätöksenteko edellyttää riippumatonta ja toimivaa ympäristöhallintoa. Tämä on ollut Suomen vahvuus, mutta sitä ei voi pitää itsestäänselvyytenä.
Kansalaisten on saatava osallistua
Kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksien turvaaminen on demokraattisen oikeusvaltion kulmakivi. Suomessa tämä on vahvistettu myös perustuslaissa, sen 20 §:ssä. Sen mukaan ”vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille”. Tämän lisäksi ”julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon”.
Perustuslain vaatimus korostaa eri tahojen keskinäisen ja laaja-alaisen yhteistyön tarvetta ympäristöasioissa, ja Luonnonsuojeluliitto pyrkii kaikessa toiminnassaan edistämään sekä ympäristövastuun että vaikutusmahdollisuuksien toteutumista. Käytännössä tämä tapahtuu mm. valistamisen, koulutuksen, päätöksentekoon osallistumisen sekä viime kädessä valitusten kautta. Osallistumalla toimintaamme edistät osaltasi perusoikeuksien toteuttamista ja vaikutat ympäristöösi.
Luonnon edunvalvoja
Luonnonsuojeluliitto vaalii luonnon etuja, sillä luonto ei voi tehdä sitä itse. Pidämme luonnon puolia lainvalmistelutyössä ja päätöksenteossa. Tuotamme tietoa päättäjille ja median käyttöön. Luonnonsuojeluliitolla on laajat verkostot niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla.
Luonnon ääni neuvotteluissa
Luonnonsuojeluliitto vaikuttaa hallitusohjelmaan ja seuraa hallituksen työtä tarkasti. Luonnonsuojeluliitolla on edustus noin sadassa erilaisessa hallinnollisessa työryhmässä tai toimikunnassa. Työntekijäjoukkoa täydentää joukko asiansa osaavia vapaaehtoisia.
Vallan väsymätön vahtikoira
Luonnonsuojeluliitto seuraa päätöksentekoa, lausuu ympäristöön vaikuttavista hankkeista ja valittaa tarvittaessa. Valitukset tehdään tarkan harkinnan jälkeen, jos ympäristöluvassa tai kaavoituksessa ei ole huomioitu ympäristövaikutuksia riittävästi.
Tule mukaan
Maan kattava suojeluverkosto
Luonnonsuojeluliittoon kuuluu noin 150 paikallisyhdistystä ja 15 piirijärjestöä. Paikallistoimijoiden panos on ollut korvaamaton ympäristöuhkien tiedostamisessa ja luontokohteiden pelastamisessa. Lähiluontoa on saatu suojeltua ympäri Suomea.
Vaikuttaminen EU-tasolla
Luonnonsuojeluliiton toiminta EU:ssa
Yli puolet Suomen nykyisestä ympäristö- ja luonnonsuojelulainsäädännöstä tulee enemmän tai vähemmän suoraan EU:n tekemistä päätöksistä direktiiveinä ja muuna sääntelynä. Siksi on tärkeää, että vaikutamme myös Suomen rajojen ulkopuolella.
Tärkein Luonnonsuojeluliiton yhteistyötaho kansainvälisessä vaikuttamisessa on Brysselissä toimiva European Environmental Bureau (EEB). Se on noin 140 kansallisen tason ympäristöjärjestön tai eurooppalaisen järjestöverkoston kattojärjestö, joka edustaa jäsentensä kautta noin 30 miljoonaa eurooppalaista. EEB seuraa EU:n ympäristöpäätöksentekoa ja pyrkii vaikuttamaan siihen laajalla rintamalla. Olennainen osa työtä ovat aihekohtaiset asiantuntijatyöryhmät, joihin monet Luonnonsuojeluliitonkin asiantuntijat osallistuvat.
EEB:n lisäksi olemme mukana useissa aihekohtaisissa järjestöverkostoissa, esimerkiksi ilmastoasioihin vaikuttavassa Climate Action Networkissa ja Itämeren suojelua ajavassa Coalition Clean Balticissa.
Tutustu suojelutyöhömme
Tutkimustulos
Luonnonsuojeluliitto on aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä
Luonnonsuojeluliitto on valtioneuvoston teettämän tutkimuksen mukaan aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä eli eniten epävirallisessa vuorovaikutuksessa lakeja valmisteleviin virkamiehiin ja poliitikkoihin.
Suomen luonnonsuojeluliitossa tähän lakien valmistelutyöhön osallistuminen on aina nähty tärkeänä, ja olemme saaneet siinä paljon tuloksia 60- ja 70-lukujen vesiensuojelutyöstä ja kansallispuistokomiteasta alkaen. Luonnonsuojeluliitto oli myös täydellä höyryllä mukana, kun Suomeen perustettiin ympäristöministeriötä 80-luvun alussa.
Hanketoiminta
Konkreettinen työ luonnon hyväksi
Ulkopuolisella hankerahoituksella tehtävä konkreettinen suojelutyö on tärkeä osa Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaa. Liitto on mukana lukuisissa hankkeissa koordinaattorina, kumppanina ja asiantuntijana. Hankkeilla suojellaan muun muassa saimaannorppaa, liito-oravaa ja soita.
Monista hyvistä hankkeista on jäänyt pysyvä jälki, esimerkiksi oppimateriaali, toimintatapa, verkosto, suojeluesitys tai neuvottelutulos. Tervetuloa tutustumaan!
Työ tuottaa tuloksia
Suojeluvoittoja pitkäjänteisen työn tuloksena
Suomen luonnonsuojeluliitto on aikaansaava järjestö. Vuosien varrella on tehty töitä hartiavoimin ja saatu luontoa suojeltua palanen kerrallaan. Voitot ovat välillä konkreettisia luontokohteiden pelastamisia turpeenotolta, hakkuilta ja rakentamiselta. Välillä taas suuria mutta vaikeammin havaittavia muutoksia rakenteissa: ympäristöhallinnossa ja -lainsäädännössä. Jokainen niistä vie eteenpäin. Luonnonsuojelu tuo tuloksia.
Vuonna 2023 pelastimme ilveksiä valittamalla miltei 300 ilveksen tappoluvista, torjuimme kymmeniätuhansia vieraskasveja ja keräsimme 2000 metriä verkkoja pois Saimaalta. Lue lisää näistä ja muista vuoden 2023 suojeluvoitoista.
Ajankohtaista
-
|
Lähimetsät kevään kuntavaaliteemaksi – ilmoittaudu mukaan koulutukseen!
LUE LISÄÄ: Lähimetsät kevään kuntavaaliteemaksi – ilmoittaudu mukaan koulutukseen!Kuntavaalit lähestyvät, ja nyt on aika vaikuttaa! Lähimetsät ovat tärkeä teema kevään kuntavaaleissa. Erityisesti nykytilanteessa, jossa metsien suojelu ei etene hallituksen toimesta, korostuu kuntien merkitys luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa ja ilmastotavoitteiden edistämisessä.
-
|
Vihreän siirtymän tulee suojella sekä ilmastoa että luonnon monimuotoisuutta
LUE LISÄÄ: Vihreän siirtymän tulee suojella sekä ilmastoa että luonnon monimuotoisuuttaSuomen luonnonsuojeluliitto vaatii, että vihreän siirtymän hankkeiden on oltava tasapainossa ilmaston- ja luonnonsuojelun tavoitteiden kanssa. Ilmastotoimia ei saa toteuttaa heikentäen luonnon monimuotoisuutta, joka on myös tutkitusti tärkeää suomalaisille.
-
Luonnonsuojeluliitto palkitsi Hukkajoen raakkujen pelastajat
LUE LISÄÄ: Luonnonsuojeluliitto palkitsi Hukkajoen raakkujen pelastajatSuomen luonnonsuojeluliitto jakoi jokavuotiset tunnustuspalkintonsa perjantaina 13. joulukuuta. Ympäristöpalkinnon sai emeritusprofessori Markku Ollikainen, Ympäristöavauksesta palkittiin Hukkajoen raakkutuhon paljastanut Metsähallituksen Luontopalveluiden Life Revives -raakkutiimi sekä Alleco oy:n tutkimussukeltajat, ja viestinnällinen Kultainen sulka -palkinto meni Havumetsän lapset -elokuvalle ja elokuvaohjaaja Virpi Suutarille työryhmineen. Liitto jakoi myös neljä mitalia.
Lausunnot
Suomen luonnosuojeluliiton
konserniin kuuluvat myös
Suomen luonnonsuojelun säätiö
jakaa rahastoistaan tukea tutkimukseen, luonnonharrastukseen, ympäristöviestintään sekä ostaa maata suojelualueiksi.
Ilmari Räsäsen säätiö
edistää luonnonsuojelua, luonnonmukaista viljelyä, jatkuvapeitteistä metsätaloutta sekä vaalii perinnemaisemia. Vihtarissa luonnonsuojelun mallitilalla toimintaa pyörittää Pirteä Pässi Oy.
EKOenergian ympäristömerkin sihteeristö
on kansainvälinen sähkön ympäristömerkki ja edistää uusiutuvaan sähköön siirtymistä.
Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä
on ympäristöjärjestelmä ympäristövastuun kantaville yrityksille, tapahtumille ja viranomaisille.
Luontokauppa
myy norppatuotteita luonnonystäville. Sitä hallinnoi Luonnonsuojelun Tuki Oy. Luontokaupan voitot menevät luonnonsuojelutyöhön.
Suomen Luonto -lehti
Suomen Luonto -lehti on Luonnonsuojeluliiton kustantama mutta journalistisesti itsenäinen aikakauslehti. Lehden voitot menevät luonnonsuojelutyöhön.
Liity kuukausilahjoittajaksi
Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana mahdollistat suojelutyötämme suomalaisen luonnon hyväksi.
Tee kertalahjoitus
Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.
Liity jäseneksi
Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistyksesi ja liity mukaan joukkoomme!