Laatokalta Saimaalle

Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimassa Laatokalta Saimaalle -yhteistyöhankeessa ennallistettiin rantoja ja vesistöjä takaisin luonnontilaan. Lisäksi tavoitteena oli kehittää ranta-alueiden kestävää virkistyskäyttöä Käkisalmen alueella Venäjällä sekä Hiitolanjoen vesistön alueella Suomessa.

Kuva: Tuuli Hakulinen

Hanketiedot

Kesto

1.4.2020–31.3.2022

Kohdealue

Saimaa, Laatokka

Yhteyshenkilöt

Tuuli Hakulinen

Hankkeen tavoitteet

Laatokalta Saimaalle -yhteistyöhankeessa ennallistettiin rantoja ja vesistöjä takaisin luonnontilaan. Lisäksi tavoitteena oli kehittää ranta-alueiden kestävää virkistyskäyttöä Käkisalmen alueella Venäjällä sekä Hiitolanjoen vesistön alueella Suomessa.

Luonnon ennallistamista ja rantojen virkistyskäyttömahdollisuuksia esiteltiin hankekumppaneille ja muille sidosryhmille valtioiden rajat ylittävien opintomatkojen aikana. Alkuvuonna 2022 hankkeen tuloksia koottiin esille myös näyttelyyn Lappeenrantaan.

Kohdealue

Suomessa ennallistettii rantoihin rajoittuvia soita Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Myös ranta-alueiden kestävää virkistyskäyttöä edistettiin molemmin puolin rajaa. Suomessa suunniteltiin historiapohjainen erämelontareitistö Hiitolanjoen latvavesiltä aina Saimaalle saakka. Venäjällä suunniteltiin luontopolku Käkisalmen kuntaan, kartoitettiin luontoarvoja ja laadittiin suojelualue-esitys Motornoe-Zaostrovieen kaavoitetulle luonnonsuojelualueelle Laatokan rannalla.

Toteuttajat

Hanketta koordinoi Suomen luonnonsuojeluliitto.

Budjettitiedot

Hankkeen rahoituksen suuruus oli 464 894 euroa.

Rahoittaja

Hankkeen englanninkielinen nimi on KS1771 Shore Protection, ja se kuuluu Kaakkois-Suomi–Venäjä CBC 2014–2020 -ohjelmaan, jota rahoittavat Euroopan unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen tasavalta.

Hankekumppanit

Kumppaneina olivat Suomesta Hiitolanjoki-yhdistys Suomesta ja Venäjältä kansalaisjärjestö Neo Eco Project, Käkisalmen kunta, Komarovin kasvitieteellinen instituutti ja Leningradin alueen luonnonsuojelualueiden direktoraatti.

Toimenpiteet

Suomessa ennallistettiin rantoihin rajoittuvia soita Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Hiitolanjoella kunnostettiin vesistöjä uusin keinoin: puurakenteita upotettiin rantaveteen. Näin syntyvä uppopuu-biosuodatin luo, muokkaa ja ylläpitää elinympäristöjä tuhansille eliölajeille sekä elvyttää kalakantoja ja sitoo hiiltä.

Venäjällä ennallistettiin dyynejä ja uhanalaisen lännenkylmänkukan (Pulsatilla vulgaris) elinympäristöä Olhava-joen suistossa koillisella Laatokalla.

Myös ranta-alueiden kestävää virkistyskäyttöä edistettiin molemmin puolin rajaa. Suomessa suunniteltiin historiapohjainen erämelontareitistö Hiitolanjoen latvavesiltä aina Saimaalle saakka. Venäjällä suunniteltiin luontopolku Käkisalmen kuntaan, kartoitettiin luontoarvoja ja laadittiin suojelualue-esitys Motornoe-Zaostrovieen kaavoitetulle luonnonsuojelualueelle Laatokan rannalla.

Hankkeen rahoittajat

Yhteystiedot

  • Tuuli Hakulinen
    Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

    Tuuli Hakulinen