Priodiversity LIFE

Suomen luonnonsuojeluliitto edistää Priodiversity LIFE -hankkeessa vuosina 2024–2028 pölyttäjien elinolosuhteita rakennetuissa ympäristössä sekä haitallisten vieraslajien hallintaa.

Hanketiedot

Kesto

2024–2028

Kohdealue

Viestintä, koulutukset ja vaikuttamistyö: Koko Suomi

Pölyttäjäystävällisen ympäristönhoidon pilottialueet: Ylöjärvi ja Naantali

Yhteyshenkilö

Titta Vikstedt

Emilia Pippola

Maarit Voimanen

Seuraa hanketta muualla

Hankkeen verkkosivut

#priodiversityLIFE

Hankkeen tavoitteet

Priodiversity LIFE -hanke tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla eri toimijoiden kanssa yhteistyössä torjutaan luontokatoa. Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta hankkeessa keskittyy pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseen ja parantamiseen sekä haitallisten vieraslajien hallintaan rakennetussa ympäristössä yhteistyössä kaupunkien, taloyhtiöiden, asukkaiden, vapaaehtoisten ja yritysten kanssa hyödyntäen konkreettisia luonnonhoitokokeiluja, koulutusta ja viestintää.

Näin toimimme

Pölyttäjäystävällisen ympäristönhoidon pilottialueet

Perustamme yhteistyössä kaupunkien kanssa pölyttäjäystävällisen ympäristönhoidon pilottialueita. Pilottialueilla kokeillaan erilaisia hoitokäytäntöjä, joilla pyritään kustannustehokkaasti lisäämään pölyttäjille tärkeiden ravintokasvien monimuotoisuutta ja runsautta kaupunkien viheralueilla – talvehtimis- ja pesäpaikkoja unohtamatta.

Samalla rohkaisemme yhteistyökaupunkeja omaksumaan luonnon monimuotoisuutta säästäviä ja lisääviä käytäntöjä laajemmin toiminnassaan.

Koulutukset kunnille

Jalkautamme tietoa pölyttäjistä, niittyluonnon kehittämisestä ja haitallisten vieraslajien hallinnasta kuntiin käytännönläheisten koulutusten ja tapahtumien avulla. Samalla innostamme viheralueiden suunnittelusta ja hoidosta vastaavia kuntien työntekijöitä konkreettisiin toimiin kaupunkiluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistämiseksi.

Taloyhtiöiden ja kotipuutarhureiden osallistaminen

Tuotamme opasmateriaaleja sekä järjestämme taloyhtiöille ja kotipuutarhureille sekä vapaaehtoisille koulutuksia ja muita tapahtumia, joissa he voivat oppia pölyttäjistä ja niiden tarpeiden huomioinnista.

Tavoitteemme on, että jokaisella halukkaalla on tiedossaan keinoja, joilla he voivat edistää luonnonvaraisten pölyttäjien elinolosuhteita.

Muu viestintä ja vaikuttamistyö

Viestimme pölyttäjistä, pölyttäjien elinympäristöistä, pölyttäjien auttamiskeinoista ja haitallisten vieraslajien torjunnasta sekä Suomen luonnonsuojeluliiton kanavissa että sidosryhmien medioissa ja tapahtumissa.

Kohdealueet

Pölyttäjäystävällisen ympäristönhoidon pilottikokeilut sijoittuvat Ylöjärven ja Naantalin kaupunkien alueelle. Koulutusta, viestintää ja muuta vaikuttamistyötä teemme valtakunnallisesti – sekä paikan päällä että verkossa.

Hankekumppanit

Priodiversity LIFE -hanketta koordinoi Metsähallituksen luontopalvelut. Muita hankekumppaneita Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi ovat valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto ja WWF Suomi.

Materiaalit ja tuotokset

Tulostettavia kylttejä kunnille, kotipihoille ja muille viheralueille

Sisältöä tulossa.

Koulutusmateriaalit ja esitykset

Sisältöä tulossa.

Esitteet ja oppaat taloyhtiöille, kotipihoille, kunnille ja yrityksille

Sisältöä tulossa.

Materiaalit vapaaehtoisille

Sisältöä tulossa.

Artikkelit ja muut julkaisut

Sisältöä tulossa.

Ajankohtaista

Yhteystiedot

  • Projektipäällikkö Titta Vikstedt.

    Titta Vikstedt

  • Emilia Pippola.

    Emilia Pippola

  • Maarit Voimanen.

    Maarit Voimanen

Hankkeen budjetti ja rahoittajat

Suomen luonnonsuojeluliiton Priodiversity LIFE -hankkeen budjetti on 1 milj. euroa. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan unioni, ja lisäksi sitä rahoittavat MMM, Ylöjärven kaupunki ja Naantalin kaupunki.

Verkkosivujen sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni, CINEA tai muut hankkeen rahoittajat ole vastuussa aineistojen sisältämien tietojen käytöstä.

Maa- ja metsätalousministeriön logo
Ylöjärven kaupungin logo
Naantalin kaupungin logo