VieKas LIFE

VieKas LIFE (2018–2023) oli haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Hanketiedot

Kesto

8/2018–12/2023

Kohdealue

Suomi

Yhteyshenkilö

Titta Vikstedt

Projektipäällikkö

+358 40 632 7578

titta.vikstedt@sll.fi

Projektin verkkosivut

www.sll.fi/viekas-life

Seuraa hanketta somessa

Mikä VieKas LIFE?

VieKas = VierasKasvi!

VieKas LIFE -hanke perehdytti suomalaiset haitallisiin vieraslajeihin ja niiden aiheuttamiin haittoihin hankkeen esimerkkilajien jättipalsamin, jättiputkien ja keltamajavankaalin avulla.

Käytännön luonnonsuojelua, joka helpottaa ilmasto- ja ympäristöahdistusta

Ilmaston lämpenemisen takia yhä useampi vieraslaji selviää myös Suomessa. Haitallisten vieraslajien aiheuttama uhka suomalaiselle luonnolle tuleekin korostumaan tulevaisuudessa. VieKas LIFE opasti suomalaisia tekemään tänään valintoja, jotka ennaltaehkäisevät haitallisten lajien leviämistä ja haittoja tulevaisuudessa.

Uutta yhteistyötä kansalaisten, kuntien, järjestöjen ja yritysten välillä

Haitallisten vieraslajien leviäminen ei pysähdy tontin, kunnan tai valtion rajalle. Tästä syystä haitallisten lajien leviämisen hillintä vaatii rajat ylittävää yhteistyötä ja suunnitelmallisuutta. VieKas LIFE loi paikallisia yhteistyöverkostoja ja toi yhteen erilaisia toimijoita, joiden tekemän työn avulla haitallisten lajien leviämistä voidaan rajoittaa.

Kansalaistieteilijät kartoittavat ja torjuvat vieraskasvilajeja

Kansalaistiede on vapaaehtoisten kansalaisten tekemää, tieteellistä työtä edistävää havainto- tai muiden tietojen keräämistä tai toimintaa. Hankkeen perehdyttämät vapaaehtoiset kansalaistieteilijät ilmoittavat älypuhelimillaan arvokkaita vieraslajihavaintojaan, mikä auttaa tehokkaiden torjuntatoimenpiteiden suunnittelussa.

Jaoimme hyväksi havaitut toimintatavat myös kansainväliseen käyttöön

Jaoimme tietoa VieKas LIFE -hankkeen aikana kehitetyistä ja testatuista toimintatavoista, kokemuksista ja hyödyistä ympäri Suomen mutta myös kansainvälisesti.

Hankkeen tavoitteet ja tulokset

1. Koulutus ja viestintätoimet vähentävät haitallisten vieraslajien tahatonta levittämistä

Suomessa haitallisten vieraslajien merkittävimmät leviämisväylät luontoon ovat koti- ja ammattipuutarhanhoito sekä viherrakentaminen. VieKas LIFE tarjosi lajien leviämisen kannalta olennaisille kohderyhmille suunnattua viestintää ja koulutusta. Vieraslajien tahaton leviäminen vähenee tietoisuuden ja osaamisen kasvaessa. Hankkeen aikana järjestettiin yhteensä yli 750 vieraslajitapahtumaa, joihin osallistui yli 14 600 henkilöä.

2. Perehtyneet kansalaiset ja vapaaehtoiset kansalaistieteilijät ovat tärkeitä vieraslajitilanteen hallinnassa

Suomalaiset eivät keskimäärin tunne haitallisia vieraslajeja tai ole tietoisia niiden vaikutuksista alkuperäisille lajeille, luontotyypeille tai ihmisten terveydelle ja taloudelle. VieKas LIFE kasvatti vieraslajitietoisuutta sekä tarjosi helppoja tapoja ehkäistä haitallisten lajien leviämistä omalla toiminnalla ja valinnoilla. Hanke aktivoi kansalaisia havainnoimaan ja torjumaan vieraslajeja – kohdelajien vuosittaiset havaintomäärät kasvoivat 189–600 %.

3. Kokosimme kunnille vieraslajiratkaisuja tarjoavan työkalupakin

Keräsimme yhteen hankkeen aikana saamiamme hyviä kokemuksia kansalaisten, kuntien, yhdistysten, yritysten ja muiden tahojen kanssa tekemästämme yhteistyöstä. Hankkeen lopuksi kokosimme kaiken oppimamme työkalupakiksi kuntien käyttöön.

4. Selvitimme ympäristöystävällisiä torjuntatapoja vaihtoehtona kemiallisille torjunta-aineille

Hankekumppanimme Luonnonvarakeskus selvitti ympäristöystävällisten torjuntamentelmien potentiaalia vaihtoehtona kemiallisille torjunta-aineille sekä kokosi torjuntamenetelmistä oppaan ja videosarjan: https://jukuri.luke.fi/handle/10024/552236

5. EU-listan haitallisten vieraskasvilajien leviämisen hallinta ja hävittäminen luonnosta

VieKas LIFE -hankkeen aikana kartoitimme ja torjuimme jättiputkia sadoilla kohteilla, jättipalsamia 50 kohteella sekä viittä vielä harvinaista keltamajavankaalin esiintymää eri puolilla Suomea.

Katso video

Keltamajanvakaalin tunnistaminen, ekologia ja torjunta Tiina Tikkasen opastamana. Kuvaus, äänitys ja ohjaus Mia Holopainen.

VieKas LIFE -toiminta

Materiaaleja kouluihin

VieKas LIFE -hankekumppani Luontoliitto tarjosi kouluille mahdollisuuden tilata kouluvierailijan kertomaan oppilaille vieraslajeista. Vieraslajitunnin materiaalit ovat vapaasti ladattavissa ja hyödynnettävissä täällä.

Opi vieraslajeista ja innostu kansalaistiedetoiminnasta

Luonnonsuojeluliitto sekä piirit ja paikallisyhdistykset järjestivät yhdessä Marttayhdistysten, kuntien ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa erilaisia vieraslajiaiheisia tapahtumia. Luonnonsuojeluliiton ja Marttaliiton yhteistyössä toteuttamalla vieraslajiverkkokurssilla voit opiskella vieraslajeista omatoimisesti. Oppikurssin löydät Martta-Akatemiasta.

Teimme vieraslajit tutuiksi erilaisin viestintätempauksin

VieKas LIFE -hankkeen viestinnässä esittelimme kolmen kohdekasvilajin (jättipalsami, jättiputket ja keltamajavankaali) lisäksi myös muita Suomelle merkityksellisiä haitallisia vieraslajeja, niiden aiheuttamia haittoja sekä sitä, miten niiden leviämistä voi hillitä. Kirjastonäyttelymme on edelleen tilattavissa vieraslajiviestintää varten (ks. hankkeen yhteystietosivut).

VieKas LIFE tarjosi tukea ja koulutusta kartoitusten ja talkoiden suunnittelijoille

VieKas LIFE koulutti Luonnonsuojeluliiton ja Marttojen vieraslajeista kiinnostuneet aktiivit järjestämään talkoita ja levittämään tietoisuutta haitallisista vieraslajeista omassa asuinkunnassaan. Koulutuksia ja perehdytyksiä järjestettiin myös muille ryhmille tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Haluatko vinkkejä vieraslajityöhön? Ole rohkeasti yhteydessä. (ks. hankkeen yhteystietosivut).

Tunnista hankkeen kohdelajit

Jättipalsami

Jättipalsami (Impatiens glandulifera)

Tuntomerkit: Korkeus täysikasvuisena 50–300 cm. Heinäkuussa (Etelä-Suomi) ilmestyvät valkoiset, pinkit tai violetit ”orkideamaiset” kukat. Sahalaitaiset, pitkulaiset ja teräväkärkiset lehdet kasvavat kahden tai kolmen lehden sarjoissa varren paksummista solmukohdista.

Biologia: Yksivuotinen laji, joka lisääntyy vain siemenistään. Siemenet kypsyvät elokuussa (Etelä-Suomi) turpeissa siemenkodissa, mitkä hajotessaan sinkoavat siemenet metrien päähän. Yksi yksilö voi tuottaa tuhansia siemeniä.

Elinympäristöt: Puronvarret, rannat, lehtometsät ja muut kosteat kasvupaikat.

Jättiputkilaji asuinalueella.
Jättiputkilaji asuinalueella. Kuva: Rob Hille CC BY SA 3.0

Jättiputket (Heracleum persicum -ryhmä)

Tuntomerkit: Valtavat, päältä kaljut mutta alta karvaiset lehdet ovat täysikasvuisina jopa 1,5 m leveitä ja lehtiruodin kanssa jopa 3 m pitkiä. Särmäinen, laikukas ja vaihtelevasti karvainen, 5–10 cm paksu kukintovarsi voi kasvaa 2,5–5 m korkeaksi. Tuoksu voi olla anismainen tai pistävän epämiellyttävä. Suuri, porkkananmuotoinen juuri voi ulottua 0,5 m syvyyteen.

Biologia: Monivuotisia kasveja, jotka leviävät ainoastaan siemenistään. Yksi yksilö tuottaa keskimäärin 20 000, mutta jopa 100 000 siementä, jotka kypsyvät elo-syyskuussa.

Elinympäristö: tien- ja radanvarret, joutomaat, hylätyt pihat, metsät ja maankaatopaikat.

HUOM! Jättiputket ovat ihmisen terveydelle haitallisia. Kasvineste aiheuttaa iholla kemiallisen palovamman auringonvalon vaikutuksesta.

Keltamajavankaali.
Keltamajavankaali. Kuva: Brewbooks CC BY SA 2.0

Keltamajavankaali (Lysichiton americanus)

Tuntomerkit: Laji kukkii aikaisin keväällä toukokuussa kasvattamalla n. 0,5 m korkean nuijamaisen kukkavarren kirkkaankeltaisine tukilehtineen. Suurikokoiset, kiiltävät ja kaljut lehdet levittäytyvät lehtiruusukkeena jopa 1 m² alueelle. Englannissa ja Ruotsissa laji tunnetaan ”haisunäätäkaalina”, joka kertoo lajin pahaksi mielletystä hajusta.

Biologia: Keltamajavankaali lisääntyy siemenistään, joilla on hyvä itämiskyky. Kelluvat siemenet leviävät tehokkaasti virtaavan veden mukana.

Elinympäristö: Ojien, purojen ja lampien rannat ja muut kosteat kasvupaikat. Saattaa löytyä myös puutarhasta istutettuna.

Tiedotteet ja artikkelit

2023

Ajankohtaista 21.12.: Uusi vieraslajien hallinnan työkalupakki tukee kuntien vieraslajityötä

Ajankohtaista 27.9.: Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajikurssi auttaa viheralan ammattilaisia tukkimaan vieraslajien leviämisväyliä

Tiedote 9.5.: Suomen luonnonsuojeluliiton viimeinen jättiputkien torjuntakesä käynnistyy Varsinais-Suomessa

Blogi 2.2.: Vieraslajit ovat luontokadon merkittävimpiä taustatekijöitä – parhaiten haittoja ehkäistään ennakoinnilla

2022

Tiedote 4.10: Luonnonsuojeluliiton vieraslajityöllä ehkäistiin jälleen luontokatoa ympäri Suomea

Tiedote 27.5: Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa jättiputkien torjuntayhteistyötä Varsinais-Suomessa neljättä kesää

Tiedote 21.2.: Luonnonsuojeluliiton kysely: kunnat tarvitsevat lisää resursseja haitallisten vieraslajien hallintaan

2021

Tiedote 20.10: Luonnonsuojeluliiton vieraslajityö löi ennätyksiä kesällä 2021 – Torjuntaa tehtiin lähes 50 hehtaarilla

Artikkeli 1.9.: Vaikeatkin vieraslajit torjutaan maanomistajan tahdolla ja oikeilla keinoilla

Tiedote 28.8.: Soolotalkoot-kesäkampanja innosti torjumaan haitallisia vieraslajeja

Blogi 16.6.: Kurtturuusun levinneisyyttä selvitettiin Espoon rannoilla ja saaristossa (opinnäytetyö)

Tiedote 28.5.: Luonnonsuojeluliiton vieraslajitalkootoiminta laajenee – kesällä voi osallistua kitkentätalkoisiin myös kotipihalla tai kuntien soolotalkoot-kohteilla

Tiedote 27.5.: Soolotalkoot-kesäkampanja tuo kaikille suomalaisille helpon tavan osallistua haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen

Tiedote 24.5.: Jättiputkitiimit taas liikkeellä – haitallisen vieraskasvin torjunta jatkuu Varsinais-Suomessa

Ajankohtaista 29.4.: Mikä iNaturalist ja miten sitä voi hyödyntää vieraslajityössä?

Ajankohtaista 9.4.: Luonnonsuojeluliitto on mukana #Kutsumatonvieras -vieraslajiviestintäkampanjassa

2020

Ajankohtaista 6.11: Jättiputken torjuntavoitto Varsinais-Suomessa: lähes kahdeksan jalkapallokentällistä

Ajankohtaista 22.9: Jättiputkien kimppuun koivutisleellä (VieKas LIFE)

Vieraslajitorjunnan parhaat käytänteet -etäseminaari 18.8.2020 (VieKas LIFE ja Rannikko LIFE)

Lausunto 31.8: Lausunto haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmasta

Ajankohtaista 14.8: Jättipalsamin torjunta kotipihalla ja suuremmissa talkoissa

Ajankohtaista 31.7: Ota haitalliset vieraslajit haltuun Luonnonsuojeluliiton ja Marttojen ilmaisilla verkko-opinnoilla

Tiedote 13.5: Kurtturuusu ja muut haitalliset vieraskasvilajit tutuiksi ilmaisilla verkko-opinnoilla

Haastattelu 5.3: Vuoden luontovapaaehtoinen Tiina Tikkanen on kokenut vieraslajitorjuja

Ajankohtaista 17.1: Kuopio kartoitti keinoja tukkia haitallisten vieraslajien leviämisväyliä

2018–2019

Blogi 2.10: VieKas LIFE -matkaraportti Slovenia 23.–28.9.2019: vieraslajitutkijoiden konferenssin tuliaiset Suomeen

Ajankohtaista 16.7: Haitalliset vieraslajit ja vieraslajilaki – miten suomalaisten olisi hyvä toimia ja miksi?

Vastine 14.6: VieKas LIFE -hankkeen ja Suomen ympäristökeskuksen vastine HS:n 13.6.2019 mielipidekirjoitukseen

Tiedote 28.5: Haitallisia vieraskasveja torjuva hanke kannustaa suomalaisia luonnonsuojelutekoihin

Luonnonsuojelija -lehti 20.5: Viekkaat valloittajat

Luonnonsuojelija -lehti 20.5: Ryhdy VieKas-aktiiviksi!

Lausunto 6.4: Ehdotus haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaksi

Luonnonsuojelija -lehti 26.11.2018: Yhdessä vieraslajeja vastaan

Ajankohtaista

Hankkeen budjetti ja rahoittajat

Awareness building, surveying and controlling invasive alien species (IAS) in Finland -LIFE+

Koordinaattori: Suomen luonnonsuojeluliitto

Hankkeen kesto: 8/2018–12/2023

Hankkeen budjetti: 2 473 531 euroa, josta 60 % on EU LIFE -rahoitusta.

LIFE on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.

Tämän sivuston sisältö ja hankkeen viestintä edustaa ainoastaan VieKas LIFE -hankkeen näkemyksiä. CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.