Yhteinen saimaannorppamme LIFE
Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeessa (2020–2025) ehkäistään ja vähennetään eri tekijöiden aiheuttamia ongelmia saimaannorppakannalle, parannetaan tietoisuutta saimaannorpan suojelutoimista sekä pyritään lisäämään suojelutoimien hyväksyttävyyttä.
Hanketiedot
Kesto
1.9.2020–31.12.2025
Kohdealue
Saimaa
Yhteyshenkilöt
Hanne Kosonen
Kaarina Tiainen
Marjaana Kovanen
Seuraa hanketta
Hankkeen tavoitteet
Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää ilmastonmuutoksen, kalastuksen, ihmislähtöisen häiriön sekä kannan pienuuden aiheuttamia ongelmia saimaannorppakannalle.
Hankkeessa parannetaan tietoisuutta saimaannorpan suojelutoimista sekä pyritään lisäämään suojelutoimien hyväksyttävyyttä. Lisäksi hankkeessa parannetaan myös Saaristomeren itämerennorppakannan tilannetta.
Näin toimimme
Saimaannorpan kannanseuranta, Photo-ID, eli valokuviin perustuva yksilöntunnistus
Osallistumme Etelä-Karjalan norppavesillä Itä-Suomen yliopiston Photo-ID-tutkimuksiin. Kiikaroimme ja valokuvaamme kaukaa toukokuussa kivillä makaavia norppia, joista pyrimme erityisesti saamaan kuviin oikean kyljen kiehkurakuviot. Kuvat toimitamme yliopistolle tutkimusaineistoksi.
Photo-ID-menetelmän avulla arvioidaan norppakannan kokoa sekä saadaan tietoa tunnistettujen norppien käyttäytymisestä ja liikkumisesta.
Saimaannorpan pesinnän turvaaminen
Osallistumme vastuualueillamme Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa saimaannorpan pesinnän turvaamiseen kolaamalla norpille apukinoksia vapaaehtoisvoimin.
Lumettomien ja jäättömien talvien varalle osallistumme vastuualueellamme Etelä-Karjalassa keinopesän testaamiseen.
Keväisin osallistumme vastuualueillamme saimaannorppien kannanseurannan tueksi tehtäviin pesälaskentoihin.
Luomme ja kehitämme hankkeessa vapaaehtoisista koostuvan verkoston näitä toimenpiteitä varten.
Norppaturvallisen kalastuksen edistäminen
Järjestämme hankkeessa norppaturvallisen Saimaa-katiskan rakennustalkoita ja työpajoja eri kohderyhmille, muun muassa yleisölle, osakaskunnille ja koululaisryhmille. Järjestämme katiskatalkoita etenkin Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueella.
Järjestämme vuosittain Saimaan alueella Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman, jolla kannustamme kalastajia luopumaan norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta ja korvaamaan verkot norppaturvallisella katiskalla. Tapahtumissa jaamme kalastajille maksutta talkoilla rakennettuja norppaturvallisia Saimaa-katiskoja.
Tuotamme katiskanrakennusohjeet sekä norppaturvallisesta katiskakalastuksesta kertovan esitteen suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.
Osallistumme norppaturvallisen rysän kehittämiseen ja sen käytön edistämiseen sekä teemme yhteistyötä kalastajien ja kalastusasiantuntijoiden kanssa.
Ympäristökasvatus
Toteutamme hankkeessa liikuteltavan näyttelyn Saimaasta ja saimaannorpasta. Norpan Saimaa -mobiilinäyttely kiertää Saimaan alueella esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa ja muissa yleisöpaikoissa.
Järjestämme koululaisryhmille ohjattuja työpajoja norppaturvallisen Saimaa-katiskan rakentamiseen. Työpajat sopivat hyvin 5.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille.
Vierailemme Saimaan alueen päiväkodeissa ja kouluissa pitämässä saimaannorppa- ja Saimaa-aiheisia oppitunteja.
Toteutamme saimaannorppa-aiheisen nukketeatterin ja järjestämme nukketeatterikiertueita Saimaan alueella vuosina 2024–2025.
Päivitämme aiemmin tuottamaamme ympäristökasvatus- ja opetusmateriaalia.
Järjestämme opettajille koulutustilaisuuksia, joissa esittelemme ympäristökasvatustoimintaamme ja -materiaaliamme.
Saimaannorppa-vapaaehtoisjoukot
Asutko tai mökkeiletkö Etelä-Karjalassa tai Etelä-Savossa? Haluatko oppia lisää saimaannorpasta, löytää muita norppien ystäviä ja osallistua norpansuojeluun?
Suomen luonnonsuojeluliitto kutsuu saimaannorpan suojelusta kiinnostuneita mukaan vapaaehtoistoimintaan. Norppavapaaehtoistoimintamme keskittyy Etelä-Karjalaan ja Etelä-Savoon. Molemmille alueille on omat vapaaehtoisjoukkonsa. Voit toki olla mukana myös molemmissa.
Vapaaehtoisia norppa-aktiiveja tarvitaan muun muassa apukinoskolauksiin, norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakentamiseen ja katiskanrakennustalkoiden ohjaamiseen sekä avustajiksi erilaisiin tapahtumiin.
Ryhtymällä norppavapaaehtoiseksi olet mukana rakentamassa norppien ystävien verkostoa Saimaan alueella.
Vapaaehtoisille suunnattu toiminta
Kokoamme ja kutsumme vapaaehtoisista koostuvat norppajoukot tarvittaessa saimaannorpan suojelutoimiin. Toiminta voi olla esimerkiksi apukinoskolauksia, katiskanrakennusta tai tapahtuma-apua.
Varsinaisen suojelutoiminnan lisäksi järjestämme norppavapaaehtoisille vuosittain tapaamisia, tapahtumia ja koulutuksia.
Norppavapaaehtoiseksi ilmoittautuminen ei velvoita sinua osallistumaan. Voit osallistua itseäsi kiinnostavaan toimintaan silloin, kun sinulle sopii.
Ilmoittaudu mukaan
Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon vapaaehtoisille on omat norppajoukkonsa. Voit ilmoittautua näistä toiseen tai molempiin oheisista linkeistä avautuvilla lomakkeilla.
Viestintä ja tiedotus
Järjestämme Saimaan alueella vuosittain yleisötapahtumia ja osallistumme myös muiden toimijoiden järjestämiin tapahtumiin norppateemalla.
Tuotamme hankkeen aikana kaksi näyttelyä saimaannorpasta (2023 ja 2025).
Viestimme hankkeesta sekä saimaannorpan suojelusta valtakunnallisesti ja alueellisesti eri kanavissa, muun muassa Saimaannorppa-Facebookissa ja Saimaannorppa-uutiskirjein.
Osallistumme muiden hanketoimijoiden ja matkailuyrittäjien kanssa kestävän norppamatkailun kriteerien luomiseen.
Yhteistyössä muiden hanketoimijoiden kanssa laadimme hankkeen lopuksi Layman’s Reportin, joka esittelee yleistajuisesti hanketta, sen toimintoja ja tuloksia.
Norpan Saimaa – liikuteltava näyttely (2022–)
Norpan Saimaa -näyttely kiertää vuosina 2022–2025 päiväkoteja, kouluja, kirjastoja ja yleisöpaikkoja Saimaan alueen maakunnissa (Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo).
Näyttely on maksutta käytettävissä noin viikosta kuukauteen kerrallaan. Tarvittaessa voidaan sopia myös muun pituisesta ajasta. Näyttelyn yhteydessä voidaan lisäksi tarvittaessa järjestää Luonnonsuojeluliiton suosittu saimaannorppaoppitunti, norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustyöpaja tai muu saimaannorppa-aiheinen yleisötilaisuus.
Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut Marjaana Kovanen Suomen luonnonsuojeluliitosta.
Maksuttomaan näyttelypakettiin kuuluu kaikki seuraava:
- Infonäyttö: kuvia ja tietoa saimaannorpasta. Lattiajalusta.
- Kaksi kosketusnäyttöä: norppavisa ja sarjakuva ”Norppia ja ihmisiä”. Pöydät ja jalustat.
- Kolme rollupia: kuvia ja tietoa saimaannorpasta
- 3D-havainnemalli: ”Norpan aistit”
- Tintamareski: ”Norppa ja kuutti”
- Kaikki tarvittava tekniikka, johdot jne.
Ota yhteyttä ja varaa näyttely – me hoidamme kuljetuksen ja esillepanon.
Marjaana Kovanen, saimaannorppa-aluekoordinaattori, marjaana.kovanen(at)sll.fi, puh. 044 776 4230 (pääalueena Etelä-Savo, mutta myös muut alueet)
Hanne Kosonen, hankekoordinaattori, hanne.kosonen(at)sll.fi, puh. 040 194 1885 (pääalueena Etelä-Karjala, mutta myös muut alueet)
Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, puh. 050 530 3270, kaarina.tiainen(at)sll.fi
Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta -näyttely (2023)
Lappeenrannan Galleria Pihatossa ja Savonlinnan Museo Riihisaaressa kurkistettiin kevättalvella 2023 saimaannorppien uniin ja taiteilijoiden norppanäkyihin.
Kutsu koululaisryhmille osallistua näyttelyn tekoon
Suomen luonnonsuojeluliitto kutsui koululaisryhmät Saimaan rannoilta mukaan norppataiteiluun Valistuneita arvauksia -työnimeä kantaneeseen näyttelyyn.
Koululaisia pyydettiin pohtimaan, millaisia saimaannorpan unet – ja painajaiset – ovat, ja esittämään niistä valistuneita arvauksia. Oppilaita kannustettiin erityisesti toimimaan yhdessä, ryhmänä, ja tarttumaan hieman harvinaisempiin tekniikoihin. Sekä kovat että pehmeät materiaalit sopivat näyttelyyn.
Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta
Norppanäyttely valmistui loppuvuodesta 2022. Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta -nimen saaneessa näyttelyssä oli mukana Saimaan rantojen koululaisryhmien taideteoksia useilla eri tekniikoilla toteutettuina. Lisäksi näyttelyssä oli kuvataiteilija Hannamari Matikaisen suloisia norppamaalauksia sekä tekstiilitaiteilija ja saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen norppakuosisia uniikkitekstiilejä.
Koululaiset Lappeenrannasta, Imatralta, Mikkelistä ja Savonlinnasta olivat pohtineet syksyn 2022 aikana, millaisista asioista saimaannorpat voisivat nähdä unia tai painajaisia. Tuloksena oli villejä ja värikkäitä teoksia.
Lappeenrannan Kasukkalassa koostettiin videoteos saimaannorpan kuvitteellisesta kokemusmaailmasta. Imatran Vuoksenniskalta näyttelyyn tuli taidokas ryijy, jossa norppa hehkui väriä, lämpöä ja tekstuuria. Mikkelin Otavassa oppilaat toteuttivat vaikuttavan, eri tekniikoita kekseliäästi yhdistävän kollaasityön. Savonlinnan Heikinpohjassa syntyi installaatioita, joissa kalaverkot vaanivat pahaa-aavistamattomia eväjalkaisia ja roskat täplittivät herkkää vesielementtiä.
Kuvataiteilija Hannamari Matikainen teki näyttelyä varten uusia saimaannorppa-aiheisia maalauksia. Matikaisen norpat ovat äkkiä katsottuna suloisia ja liikuttavia. Toisaalta ne katsovat kankaalta vakavina. Mitä ne näkevät ja miltä asiat niistä näyttävät?
Tekstiilitaiteilija, saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen toi näyttelyyn uniikkeja tekstiilejä. Norpan kiehkuraiskuviot ovat inspiroineet Tiaisen eloisia töitä, joissa näkyy rakkaus norppaan ja kyky löytää tarkoituksenmukaisuuden ja kauneuden yhteys.
Näyttelyn kokosivat ja toteuttivat Marjaana Kovanen, Sanna Leppänen ja Hanne Kosonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.
Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta -näyttely oli esillä 4.–27.1.2023 Galleria Pihatossa Lappeenranta ja 23.2.–1.5.2023 Savonlinnan museo Riihisaaressa Savonlinna.
Kohdealueet
Suomen luonnonsuojeluliiton toimenpiteet hankkeessa keskittyvät pääasiassa Saimaan alueelle ja erityisesti saimaannorpan levinneisyysalueen reunoille. Toiminta-alueemme kattaa erityisesti Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon, mutta järjestämme tapahtumia myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Varsinkin viestintää teemme myös valtakunnallisesti.
Hankekumppanit
Metsähallituksen luontopalvelut (päätoteuttaja), DocArt Ky, Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö, Etelä-Savon ely-keskus, Pohjois-Karjalan ely-keskus, Ruokavirasto, Luonnonvarakeskus, Turun ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Maailman Luonnon Säätiön Suomen Rahasto ja Ahvenanmaan maakunnan hallitus.
Metsähallituksen hankesivuille pääset tästä.
Materiaalit ja tuotokset
Näyttelyt ja nukketeatteri / Exhibitions and puppet theatre
Uutiskirjeet ja kyselyt / Newsletters and questionnaires
Esitykset / Presentations
Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustyöpajan alussa pidetään kuvaesitys aiheesta.
Esitteet / Brochures
- Veeti-kuutin vuosi -satuvihkonen (2023), pdf
- Veeti The Seal Pup’s Year story booklet (2023), pdf
- Saimaannorppaesite alakouluikäisille (2023), pdf
- Saimaa ringed seal brochure for school children (basic education) (2023), pdf
- Saimaannorppaesite yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille (2023), pdf
- Saimaa ringed seal brochure for the youth and adults (2023), pdf
- Kalasta oikein katiskalla -esite – sisältää norppaturvallisen Saimaa-katiskan rakennusohjeet (2022), pdf
- Fish Right with a Fish Trap brochure – includes instructions for building a seal safe ”Saimaa” fish trap (2022), pdf
- Ловите Рыбу Катиской Правильно (брошюра) – внутри находится инструкция по изготовлению безопасной для нерп катиски «сайма» (2022), pdf
Materiaaleja opettajille ja kasvattajille / Materials for teachers and educators
Varhaiskasvatus
- Saimaannorppa-oppitunnin kuvaesitys varhaiskasvatukseen ja alakoulun alemmille luokille (2023), pdf
- Saimaannorppa-oppitunnin opettajan käsikirja varhaiskasvatukseen ja alakoulun alemmille luokille (2023), pdf
Alakoulut
- Saimaannorppa-oppitunnin kuvaesitys alakoulun ylemmille luokille (2023), pdf
- Saimaannorppa-oppitunnin opettajan käsikirja alakoulun ylemmille luokille (2023), pdf
Yläkoulut ja toinen aste
Raportit / Reports
- Campaigns for increasing the use of seal-safe fishing gear (C4) – 4. interim report (2024), pdf
- Campaigns for increasing the use of seal-safe fishing gear (C4) – 3. interim report (2023), pdf
- Campaigns for increasing the use of seal-safe fishing gear (C4) – 2. interim report (2022), pdf
- Campaigns for increasing the use of seal-safe fishing gear (C4) – 1. interim report (2021), pdf
Ajankohtaista
-
Suomen luonnonsuojeluliitto päivitti omia saimaannorpan suojelun tavoitteitaan ja toimenpiteitään
LUE LISÄÄ: Suomen luonnonsuojeluliitto päivitti omia saimaannorpan suojelun tavoitteitaan ja toimenpiteitäänSuomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt työtä saimaannorpan suojelun edistämiseksi jo vuosikymmeniä. Liiton saimaannorppatyön linjaukset pohjaavat noin kymmenen vuoden takaiseen saimaannorpan suojelun strategiaan. Strategia on päivitetty viimeisen reilun vuoden aikana ”Saimaannorpan suojelun tavoitteet ja toimenpiteet” -raportiksi, ja siihen on tuotu mukaan tarkemmin myös taustatietoa sekä perusteita.
-
Kuinka monta saimaannorppaa Saimaassa on?
LUE LISÄÄ: Kuinka monta saimaannorppaa Saimaassa on?Metsähallitus antoi lokakuun lopussa uuden kanta-arvion saimaannorppien määrästä. Arvio on nyt 495 saimaannorppaa, joten kasvua viime vuodesta on 15 yksilöä. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen. Kanta-arvio perustuu pääosin pesälaskentamenetelmään, mutta sitä täydennetään ja tarkennetaan muilla norpasta kerätyillä aineistoilla ja havainnoilla.
-
|
Kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen lopetti verkkokalastuksen auttaakseen saimaannorppaa
LUE LISÄÄ: Kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen lopetti verkkokalastuksen auttaakseen saimaannorppaaSuomen luonnonsuojeluliitto jakoi kalastajille maksutta yli sata norppaturvallista Saimaa-katiskaa Joroisissa lauantaina 17. kesäkuuta. Tapahtumaan saapui myös rantasalmelainen kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen, joka oli tehnyt päätöksen luopua verkkokalastuksesta. Kontinen on huolissaan Saimaan ja saimaannorpan hyvinvoinnista. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen haastatteli Kontista, joka kertoi tarkemmin merkittävän päätöksensä taustoista.
Yhteystiedot
-
Hanne Kosonen
Hankekoordinaattori
+358 40 194 1885
hanne.kosonen@sll.fi
-
Kaarina Tiainen
Saimaannorppa-asiantuntija
+358 50 530 3270
kaarina.tiainen@sll.fi
-
Marjaana Kovanen
Saimaannorppa-aluekoordinaattori
+358 44 776 4230
marjaana.kovanen@sll.fi
Hankkeen budjetti ja rahoittajat
Yhteinen saimaannorppamme LIFE – hankkeen (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832) arvioidut kokonaiskustannukset ovat yhteensä noin 7,1 miljoonaa euroa. Kustannuksista 75 % eli 5,3 miljoonaa euroa kattaa EU:n LIFE-rahoitusohjelma, joka on hankkeen päärahoittaja.
Projekti saa rahoitusta myös ympäristöministeriöltä, Etelä-Karjalan liitolta, Yleisradiolta, Nestorisäätiöltä sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiöltä.
Tällä sivulla ja sivun aineistoissa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.