Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Saunavastojen pussitus – talkoiden toinen vaihe

Tänään (16.10) kuulakkaana lokakuun aamuna Kirsti Taattola oli kutsunut Jouko Holopaisen ja Mauri Tiaisen jatkamaan saunavastatalkoita jatkona kesäkuun vastajen tekemiselle. (Ohessa seloste myös kesän talkoista.)

Tehtävänämme oli pussittaa kolme kuukautta orrella riippuneet ja kuivuneet vastat. Mutta meitä kovasti askarrutti, miten ihmeessä saamme kuivat vastat pussitettua lehtien karisematta. Jos kuivaksi käpertyneet lehdet eivät koivun oksissa pysyisi, mikä silloin neivoksi? Kun olimme kesällä porukalla taittaneet Taattoloiden nuoresta koivikosta vastat, olisi suuri pettymys, jos pussitus epäonnistuisi. Se merkitsisi työn valumista hukkaan ja kauniin haaveemme romuttumista olla joulun alla myymässä nilsiäläisille saunavastoja joulumieltä tuomaan.

Mutta miten meille kävikään?

Alla on kuvasarja ensimmäisen vastan pussituksesta. Kuvissa Jouko ja Mauri epävarmoina tarttuvat työhön. Kirstin kuvaa vieressä työvaiheet. Kuvat puhukoot puolestaan:

Vaihe 1: kapean muovipussin yläpää auki.
vaihe 2: vastan pujottaminen pussiin tyvi edellä.
vaihe 3:muovipussin alapäästä käsi sisään ja vastan tyvipuolesta ote ja veto alaspäin. Tässä vaiheessa pelko, että lehdet irtoilevat. Mutta miten kävi?
vaihe 4: saunavasta sujahtaa muoviputkeen ja lehdet pysyvät kuin pysyvätkin oksissa kiinni.
Ensimmäinen vastan pussitus onnistui. Ei yhtään lehteä lähtenyt irti ja vasta nyt tukevasti pussin sisällä. Riemu valtaa mielemme, työmme on onnistunut yli odotusten. Tuuletus paikallaan.

Työn onnistuneesti loppuun saattaminen on aina mieltä suuresti elähdyttävä asia. Talkoiden toinen vaihe jatkui menestyksekkäästi. Kun pussitus onnistui yhdellä vastalla, se varmasti onnistuisi kaikilla muillakin. Ei kun vain reippaasti työtä jatkamaan. Ja niinhän siinä kävi, että runsaan tunnin aherruksen jälkeen meillä oli kaikki kolmekymmentä vastaa pusseissa. Tyytyväisyys säteili työpajassamme jokaisen vastanpussituksen jälkeen. Lopputulos näkyy seuraavassa kuvassa, joka on otettu Taattoloiden pihalla kauniissa syksyisessä auringonpaisteessa.

Tässä talkootyömme lopputulos kaikessa komeudessaan. Kolmekymmentä saunavastaa odottamassa valmiina joulumyyjäisiä tulevien käyttäjien iloksi.

Saunavastat odottavat nyt kiltisti pahvilaatikossa joulumyyjäisiä päästäkseen maailmalle ihmisten joulusaunaan.