Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Kuulumisia NLY:n syyskokouksesta

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys piti syyskokouksensa 6.11 Nilsiän asukastuvalla. Paikalla oli mukavasti väkeä, yhteensä17 aiheesta kiinnostunutta. Kahvittelun jälkeen illan vieraamme Sanna-Kaisa Rautio Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoi meille seikkaperäisesti, mitä tarkoittaa EU rahoitteinen Priodiversity Life-projekti ja miten hanke tulee näkymään lähivuosien aikana Pohjois-Savossa. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke, joka on käynnistynyt tänä vuonna ja jatkuu kahdeksan vuoden ajan. Valtakunnallisen Priodiversity LIFE -hankkeen tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen Suomessa. Hanke on 50 miljoonan euron rahoituksellaan Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke.

Illan vieraamme Sanna -Kaisa Rautio Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertomassa läsnäolijoille Priodiversity LIFE-hankkeesta Pohjois-Savossa tulevien vuosien aikana. Kuva Kirsti Taattola.

 

Laajan toimijajoukon voimin laaditaan kahdeksaan maakuntaan luonnon monimuotoisuutta edistävät ohjelmat eli lumo-ohjelmat. Niitä laaditaan yhdessä keskeisten alueellisten toimijoiden kanssa. Jokaisessa lumo-ohjelmassa tunnistetaan luonnon monimuotoiskeskittymät, niiden suojavyöhykkeet ja yhteydet. Lisäksi priorisoidaan  alueelliset luonnon ennallistamis- ja kunnostustoimenpiteet, joista osa toteutetaan Priodiversity LIFE -hankkeessa. Toimijoita on ELY-keskusten lisäksi mm. Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Suomen metsäkeskus, WWF ja SLL.

Pohjois-Savo maakunta on mukana 3,4 miljoonan euron budjetilla.

Suomessa on yritetty pysäyttää luontokato jo vuosituhannen vaihteesta saakka laihoin tuloksin. Nyt tavoite on asetettu vuoteen 2030. Tavoitteen saavuttamiseen on tällä kertaa panostettu enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Työssä on mukana kaikki merkittävät luonnonvarojen parissa toimivat valtakunnalliset organisaatiot. EU:n rahoittama Pridiversity LIFE-hanke antaa lujan pohjan luontokadon pysäyttämiselle.

Syyskokouksemme yleisöä seuraamassa Sanna-Kaisan esitelmää, miten lähivuosina luontokatoa torjutaan niin Pohjois-Savossa kuin koko Suomessa. Kuva Kirsti Taattola

Sannan esityksen ja keskustelun jälkeen siirryimme pitämään yhdistyksen syykokousta. Kokouksen pöytäkirjaan voit käydä tutustumassa verkkosivuiltamme sll.fi/nilsia  kohdasta ”Luo lisää toiminnastamme 2024”. Tässä yhteydessä on hyvä mainita johtokuntamme uudistumisesta ja samalla nuorentumisesta. Kaksi pitkään mukana ollutta jäsentä, Kirsti Taattola ja Soili Kuusela, jättäytyivät pois ja heidän tilalleen valittiin kaksi nuorempaa sukupolvea edustavaa luontoaktiivia, Marika Kettunen Nilsiästä ja Eerika Korhonen Rautavaaralta. Kiitämme Kirstiä ja Soilia monivuotisesta työstä luonnonsuojelussa ja toivotamme uudet jäsenet, Marikan ja Eerikan lämpimästi mukaan aktiiviseen johtokuntaamme.

Illan lopuksi pidimme vielä vanhan ja uuden johtokunnan yhteiskokouksen. Kokouksen pääaiheena oli Rautavaaralle suunnitteilla oleva kaivoshanke, johon yhdistys otti kantaa. Päätimme yksimielisesti vastustaa kaivoksen perustamista sen valtavista ympäristö vaikutuksista johtuen. Kyseessä on samanlainen mustaliuske-esiintymä kuin Talvivaarassa. Metallien erottaminen avolouhoksen malmista tapahtuisi bioliuotusmenetelmällä, joka vaatii valtavasti maapinta-alaa ja tuottaa huomattavan paljon jätevettä alapuoliseen vesistöihin pilaten järvialtaiden eliöyhteisöjä. Lisäksi yhdistyksemme päätti taloudellisesti tukea 13.11 ja 26.11 järjestettäviä yleisötilaisuuksia, jossa kerrotaan kaivoshankkeen ympäristövaikutuksista. (Tapahtumakutsut verkkosivujemme etusivulla). Tilaisuudet pidetään Rautavaaran kunnantalolla alkaen klo 18. NLY osallistuu yleisötilaisuuksiin.