Niittutalkoot tuottivat nopeasti tulosta – Aleksis Kiven syntymäkodin pihapiirin perinnemaisema kukoistaa
Torstaina 29. heinäkuuta järjestimme jälleen talkoot paikkakuntamme kuuluisimman kirjailijan museon, Aleksis Kiven syntymäkodin pihalla. Niitty – tai kuten taiteilijan elinaikaan tavattiin seudullamme sanoa, niittu – monipuolisine luonnonkukkineen kun vaatii kukoistaakseen ylläpitoa. Talkooväkeä kokoontui paikalle runsain määrin, ja työ saatiin hoidettua tehokkaasti alle 3 tunnissa.
Yhdistyksemme aiempi puheenjohtaja Selen Raiskila laati vuonna 2017 museon alueelle perinnemaiseman hoitosuunnitelman. Sen tavoitteena oli ensinnäkin ennallistaa museon pihapiiriä alkuperäiseen muotoonsa eli perinnebiotoopiksi sekä toisekseen lisätä pihapiirin ketoniittyjen kasvi- kuin hyönteislajien monimuotoisuutta. Ketoniityillä on nimittäin erittäin suuri merkitys uhanalaisille lajistoille, sillä kulttuuriympäristön lajeista 45 prosenttia elää juuri kedoilla. Olemme toteuttaneet tätä hoitosuunnitelmaa menestyksekkäästi jo neljänä vuonna peräkkäin järjestämällä talkoot Kiven kotitalon luona, ja tulokset puhuvat puolestaan.
”Kukkien määrä on lisääntynyt piha-alueella ja niityillä vuosi vuodelta, ja kiitos siitä kuuluu niittotalkoille,” toteaa museonjohtaja Leena Koskela Nurmijärven kunnalta. Hän onkin ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Nurmijärven Luonto ry:n kanssa.
Olen itse suhteellisen tuore yhdistyksen jäsen, ja korona-aika on näkynyt myös meidän yhdistyksemme aktiviteeteissä, kun lähitapahtumia on ollut mahdollista järjestää vain rajoitetusti. Siksi olikin erityisen suuri ilo huomata, miten moni halusi kantaa kortensa kekoon lähiympäristön kunnossa pitämiseksi.
Talkoisiin osallistui 11 ihmistä ja ikähaarukka oli lavea: nuorimmat talkoolaiset olivat 8- ja 10-vuotiaita, vanhin oli 74-vuotias. Ja mielekästä tekemistä riitti kaikille. Myös keli suosi meitä, auringon paahteessa ei tullut kylmä ja tuuli viilensi sopivasti. Talkooväelle oli tarjolla kahvia, mehua, pullaa ja keksejä. Työ sujui ripeästi ja valmista tuli alle kolmessa tunnissa.
Käytimme niittopuuhissa sekä perinteisiä että moderneja työvälineitä: viikatteita, siimaleikkureita, haroja, haravoita ja pressuja. Ja tietenkin hiomakiviä, koska viikatteiden teriä piti aina välillä teroittaa. Niitetyt heinät ja luonnonkukat haravoimme kokoon, ja siirsimme niittojätteen pressujen avulla syrjään.
Lämmin kiitos kaikille talkoissa mukana olleille! Toivottavasti näemme taas seuraavissa talkoissa – tai muissa yhdistyksemme järjestämissä tapahtumissa.
Kirjoittaja on Nurmijärven Luonto ry:n hallituksen jäsen
Facebook: https://www.facebook.com/nurmijarvenluonto/
Perinnemaisenman hoito: https://www.sll.fi/nurmijarvi/toiminta/perinnemaiseman-hoito/