Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Pe­rin­neym­pä­ris­tö­jen tila on edelleen heikko

Perinnebiotooppi
Kuva: Marjut Kokko

Tuoreessa Suomen Ympäristökeskuksen raportissa ”Perinnebiotooppien valtakunnallisen inventoinnin päivitys: YhteenvetoSuomen perinnebiotooppien tilasta 2023” esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinneympäristöjen eli perinnebiotooppien inventoinnin tulokset.

Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö. Uhattuna sekä perinnebiotoopit että niiden lajisto. Kaikki perinnebiotooppien luontotyypit on arvioitu uhanalaisiksi Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnissa vuonna 2018. Uhattuna ovat myös perinnebiotooppien lajistot. Perhosista luhtakultasiipi, apilakirjokääriäinen ja ruijannokiperhonen lukeutuvat avoimien niittyjen harvinaisuuksiin. Uhanalaisista ja silmälläpidettävistä kasveista ovat esimerkkeinä noidanlukot, ketoneilikka ja ketokatkero kasvavat niityillä ja kedoilla.

Tällä hetkellä arvokkaista perinnebiotoopeista on hoidossa noin 31 500 hehtaaria. Helmi-elinympäristöohjelman tavoitteena on nostaa hoidettujen perinnebiotooppien pinta-ala 52 000 hehtaariin vuoteen 2030 mennessä. Hoidetun pinta-alan lisäksi myös hoidon laatu on tärkeä.

Raportin löydät täältä: Perinnebiotooppien valtakunnallisen inventoinnin päivitys : Yhteenveto Suomen perinnebiotooppien tilasta 2023