Paikallisluonto
Nurmijärvellä on lukuisia mahdollisuuksia nauttia lähiluonnosta ja luontoretkeilystä.
Yhdistyksemme toiminta-alueella on myös useita luonnonmuistomerkkejä, arvokkaita luontoalueita sekä valtakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä.
Lue vinkit ja lähde lähiluontoretkelle tai vaikkapa pidemmälle vaellukselle!
Arvokkaita luontoalueita
Nurmijärven keskeisimmät arvokkaat luontoalueet on kuvattu Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen raportissa Luonnon tila Keski-Uudellamaalla 2014 (pdf) .
Maakunnallisesti arvokkaat luontoalueet
Maakunnallisesti arvokkaita luontokohteita on paikannettu lähinnä kaavoihin liittyvien luontoselvitysten yhteydessä.
- Mätäjärvensuo, Perttulaan Vaaksinjärven itäpuolelle sijoittuva suo
- Koivusuo, Valkjärvestä koilliseen Kirkkotien länsipuolelle sijoittuva noin luonnontilainen suoalue
- Hakamäen suo, Rajamäelle Herusten kylässä oleva pieni suokohde
- Herusten lähteet, Rajamäellä Nurmijärven pohjoisosassa
Merkittäviä kulttuuriympäristöjä
Nurmijärvellä on viisi museoviraston valtakunnallisesti merkittäviksi kulttuuriympäristöiksi nimeämää kohdetta. Kohteita on kuvattu Museoviraston sivustolla Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY.
Aleksis Kiven Palojoki
Palojoen kylämaisemalla on kansallista symboliarvoa, joka liittyy kansalliskirjailija Aleksis Kiveen syntymäkodin, elämän ja kirjallisen tuotannon välityksellä. Lue lisää Museoviraston sivulta Aleksis Kiven Palojoki.
Myllysilta
Nurmijärven kirkolta Palojoelle ja Tuusulaan johtava maantie ylittää Palojoen Metsäkylässä Myllykosken. Myllykoski on noin 300 m pitkä ja jyrkkärantainen. Kosken rannoilla on voimalaitoksen, myllyjen ja patojen raunioita. Kosken yläpuolella oleva sirorakenteinen Myllysilta (1966) on puinen tukiansassilta. Sillassa yhdistyy vanha kirvesmiestaito ja nykyaikainen insinööritiede. Lue lisää Museoviraston sivulta Museosilta.
Nurmijärven kirkonmäki
Nurmijärven kirkonmäki, kirkko, seurakuntakeskus, pappila, hautausmaa, siunauskappeli ja asuinrakennukset muodostavat yhtenäisen 1800- ja 1900-luvun rakentamista edustavan kokonaisuuden. Nurmijärven kirkonmäki ja sen rakennukset liittyvät vahvasti kirjailija Aleksis Kiven elämään ja tuotantoon. Lue lisää Museoviraston sivulta Nurmijärven kirkonmäki.
Rajamäen tehdasyhdyskunta, kirkko ja rautatieasema
Rajamäen rakennustaiteellisesti korkeatasoinen, laaja alue on maamme huomattavin alkoholitehdas. Arkkitehti Erkki Huttusen 1930-luvulla suunnittelemat tehdasrakennukset, asuinrakennukset ja kirkko kuuluvat kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään suomalaisen modernin arkkitehtuurin merkkiteosvalikoimaan. Lue lisää Museoviraston sivulta Rajamäen tehdasyhdyskunta, kirkko ja rautatieasema.
Sääksjärven parantolat ja Kiljavan opisto
Nummela sanatorium ja Kiljavan parantola ympäristöineen ilmentävät sairaala-arkkitehtuurin ja keuhkotautien hoidon kehitystä ja tavoitteita eri aikoina. Kiljavan ammattiyhdistysopisto Sääksjärven ranta-alueella on tyyppiesimerkki 1950-luvun luontoon sovitetusta opistoympäristöstä. Lue lisää Museoviraston sivulta Sääksjärven parantolat ja Kiljavan opisto.
Luonnonmuistomerkit
Luonnonmuistomerkillä tarkoitetaan luonnonmuodostumaa, jota sen kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen, tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn johdosta on aihetta suojella. Keski-Uudenmaan toiminta-alueella sijaitsevat luonnonmuistomerkit ovat puita tai kiviä.
Luonnonmuistomerkit suojellaan luonnonsuojelulain nojalla. Kunta päättää yksityisen omistamalla maalla olevan luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toiminta-alueella luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja lakkauttamisesta päättää ympäristölautakunta.
Nurmijärven kunnan alueella on yhteensä kymmenen luonnonmuistomerkkikohdetta. Vanhin kohteista, Lehviälän männyt, rauhoitettiin vuonna 1965.
- Erkin kataja, Valkjärvi (2017)
- Palojoen kylämänty (2007)
- Valkjärventien kuusi (2003)
- Kirkonkylän visakoivu (2001)
- Palojoen kylän pihlaja (1999)
- Valkjärven Katajistonmäen kuusi (1999)
- Siirtolohkare Kiljavahan kivi (1986)
- Uudenkylän Kukkulan kuusi (1974)
- Kirkonkylän Lehtimäen siirtolohkare (1971)
- Kirkonkylän Lehviälän männyt (4 kpl) (1965)
Luonto- ja retkikohteita
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen luontosivustolla esitellään keskiuusmaalaisia luontokohteita ympäristökeskuksen toiminta-alueella (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula). Lähes puolet kohteista on suojelukohteita, mutta mukana on myös muita mielenkiintoisia luonto- ja retkikohteita.
Nurmijärvellä sijaitsevista muista kuin suojelukohteista kohteista Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivustolla on esitelty
- Hyypiänmäen kalliokieleke ja Pirunkellari
- Isosuo
- Kaanaan metsä
- Kattilamäen hiidenkirnut
- Myllykoski
- Nukarinkoski
- Kuhakoski
Myllykosken luontopolku
Nurmijärven kirkonkylän lähistöllä sijaitsevan Vantaanjoen Myllykosken ympäristössä kiertelee parin kilometrin pituinen luontopolku. Koskikaraksi nimetyn luontopolun opastustaulut kertovat Vantaanjoen ranta-alueiden linnuista. Lue Myllykoskesta ja luontopolku Koskikarasta myös Nurmijärven kunnan sivuilta.
Katso esitteet: Luontopolku Koskikara ja Myllykosken puulajipolku .
Luontopolun opastusvihkosia on jaossa Nurmijärven kirjastoissa.
Seitsemän veljeksen vaellusreitti
Vaellusreitin luonto ja maasto vaihtelevat hyvin paljon. Reitin eteläpäässä Palojoella on sankkaa kuusikkoa, jossa kapea polku kiemurtelee Aleksis Kiven lapsuusmaisemissa. Aleksis Kiven syntymäkodin ja Myllykosken välissä reitti kulkee Kaanaan metsän läpi. Kaanaan metsä on luonnonsuojelualue. Vantaanjoen rannoilla on paikka paikoin rikas ja monipuolinen kasvillisuus. Myllykosken ja Rajamäen välillä vaellusreitti kulkee uusimaalaisten pelto- ja metsäsaarekkeiden lomitse.
Seitsemän veljeksen vaellusreitti soveltuu lyhyelle päiväretkelle tai useamman päivän kestävälle patikoinnille. Sen varrelta löytyvät taukopaikat sekä ruokailu-, peseytymis- ja majoituspalvelut. Vaellusreitti sopii patikointiin ja retkeilyyn, osin myös hiihtoon ja pyöräilyyn. Nurmijärven kunnan alueella Seitsemän veljeksen vaellusreitti on noin 33 km pitkä. Vaativuustasoluokaltaan se on keskivaativa reitin pohjan epätasaisuuden vuoksi.
Tietoa reitistä ja reittikarttoja: Nurmijärven kaupungin sivuilla Seitsemän veljeksen reitti ja lisää infoa Hyvinkään kaupungin sivuilla Seitsemän veljeksen reitti.
Muita ulkoilureittejä Nurmijärvellä
Muista jokaisenoikeudet!
Muistathan luonnossa liikkuessasi jokaisenoikeudet ja myös luonnossa liikkujan velvollisuudet. Luonnonsuojelualueilla, luonnonmuistomerkeillä ja muissa herkissä kohteissa liikkuessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.