Ihmisiä ringissä metsässä
Kuva: Aino Huotari

Vaikuta päättäjiin

Päättäjien kanssa käydyt keskustelut on keskeinen osa kuntametsien puolesta vaikuttamisessa.

Tälle sivulle on koottu vinkkejä siihen, kuinka näihin keskusteluihin tai muihin yhteydenottoihin kannattaa valmistautua. Yhtä valmista mallia päättäjävaikuttamiseen ei ole, joten kannattaa poimia alla olevasta omaan tilanteeseen parhaiten soveltuvat keinot. Taustatöihin käytetty aika ja paras tapa kontaktoida päättäjiä valitaan tilanteen mukaan. Toisinaan huolellisesti valmistellut tapaamisen toimivat parhaiten, ja joskus taas esimerkiksi somessa tai sähköpostitse laitettu lyhyt viesti saattaa olla tehokkainta.

Lobbaus (engl. sanasta lobby eli ’eteisaula’), käytäväpolitiikka tai vaikuttajaviestintä tarkoittaa erilaisten eturyhmien pyrkimyksiä vaikuttaa epävirallisesti päättäjiin ja poliitikkoihin. Hyvä lobbari on kunnioittava, sitkeä, tuntee asiansa ja ymmärtää, miten ja missä päätöksiä tehdään.

Tee taustatyöt

Ennen kuin ottaa yhteyttä kannattaa selvittää, millainen ajamasi asian, kuten lähimetsäsi, tilanne kunnassasi on. Vinkkejä tähän saat Etsi tietoa -osioista. Tämän lisäksi kannattaa tehdä taustatöitä tavattavista ihmisistä. Monet kuntapäättäjät kertovat näkemyksistään sosiaalisessa mediassa tai pitävät esimerkiksi blogia. Nettihakujen avulla voi selvittää, missä asioissa henkilö on ollut aktiivinen. Myös kuntien valtuustojen kokoukset ja niiden pöytäkirjat ovat julkisia. Monissa kunnissa kokouksia voi katsoa Youtube-kanavalla ja pöytäkirjoja voi lukea kunnan nettisivuilla.

Jos haluat tehdä vaikuttamistyötä lähimetsien eteen, voi olla hyödyllistä selvittää, mitä päättäjät ovat sanoneet asiasta etukäteen ja ketkä ovat olleet aktiivisia keskustelussa. Päättäjän henkilökohtaisen kannan lisäksi kannattaa selvittää puolueen ja puolueen paikallisjärjestön kanta.

Taustatöiden avulla voi miettiä, minkälaiset argumentit toimivat juuri kyseiselle henkilölle. Kun taustatyöt tekee hyvin, voi suunnitella ketä kannattaa lähestyä, miten, milloin ja minkälaisin viestein.

Lahopuuta metsän valossa
Kuva: Aino Huotari

Miten kannattaa ottaa yhteyttä päättäjiin?

Päättäjiin voi olla yhteydessä monin eri keinoin. Tilanteesta riippuen kannattaa miettiä, mikä on paras tapa.

Tapaamiset
  • Kasvokkain tapaamiset vievät aikaa, mutta antavat mahdollisuuden keskustella rauhassa asiasta ja jäävät todennäköisesti parhaiten mieleen puolin ja toisin. Näihin tapaamisiin kannattaa valmistautua huolella. Näet henkilön reaktiot, pystyt vastaamaan kysymyksiin ja perustelemaan pyyntöäsi ja kantaasi. Tapaamiset soveltuvat paremmin pidemmällä aikajänteellä tapahtuvaan vaikuttamistyöhön. Usein yhteydenpito on helpompaa puhelimitse tai sähköpostitse tapaamisen jälkeen.
  • Useimpiin tapaamisiin riittää suhteellisen lyhytkin aika, ja lyhyitä tapaamisia saattaa olla helpompi sopia. Puoli tuntia yhden asian käsittelyyn on jo paljon, usein pääviestit saa hyvin kerrottua vartissakin.
  • Tapaamisia voi järjestää eri kokoonpanoilla. Tapaamiseen voi olla helpompi mennä kahdestaan. Mahdollista on myös yrittää tavata esimerkiksi isompaa porukkaa tietystä puolueesta kerrallaan. Voit myös järjestää retken päättäjille, jossa he pääsevät tutustumaan kohteeseen paikan päällä. Lue lisää osiosta: Järjestä tapahtumia..
Sähköposti
  • Sähköpostin avulla on mahdollista tavoittaa nopeasti useita henkilöitä. Viestissä saa parhaimmillaan esiteltyä oman asiansa selkeästi, ja samalla tai samankaltaisella viestillä voi lähestyä eri ihmisiä. Sähköpostiviesti, kuten muukin vaikuttamisviestintä, kannattaa pitää mahdollisimman selkeänä ja napakkana.
  • Sähköpostin ongelma on, että et tiedä, tulevatko viestisi luetuksi. Sähköposti on käyttökelpoinen esimerkiksi silloin, kun asiasi on tulossa käsittelyyn. Voit toimittaa omat tavoitteesi tiedoksi asiasta päättäville.
  • Monesti tapaamispyynnöt lähetetään sähköpostitse, jolloin tapaamispyynnön yhteydessä kannattaa jo kertoa, mistä haluaa keskustella ja miksi.
Soittaminen
  • Soittaminen on nopeampaa kuin kasvokkain tapaaminen, ja puhelimessa jutellessa voit olla varma, että viestisi tulee kuulluksi. Jos sinulle on tärkeää saada henkilö kiinni, etkä saa sähköpostiisi vastausta, kannattaa yrittää tavoittaa häntä puhelimitse.
  • Soittaminen voi myös olla hyvä tapa muistuttaa tapaamaasi henkilöä asiasta esimerkiksi tulevan äänestyksen alla.
Somessa kontaktointi
  • Jos päättäjä on aktiivinen somekeskustelija, voi häntä tavoitella sosiaalisen median kautta. Julkisen somekeskustelun etuna on, että asia tavoittaa ihmisiä laajemminkin, ja parhaimmillaan päättäjä lupautuu julkisesti edistämään tavoitettasi.
  • Sosiaalinen media toimii hyvin asialle myötämielisten päättäjien kanssa, mutta jos haluaa vaikuttaa ja muuttaa toisen näkemystä, toimii paremmin kasvokkain tapaaminen. Sosiaalista median avulla voi lisätä myöhemmässä vaiheessa painetta, mutta ei välttämättä kannata aloittaa painostavalla somemylläkällä.
Malli: tapaamispyyntö

Tapaamispyyntö voi olla muodoltaan esimerkiksi tällainen:

”Arvoisa valtuutettu/muu,

X-paikkakunnalla on mahdollisuus ryhtyä edelläkävijäksi luonnon monimuotoisuuden suojelussa. X-paikkakunnalla on jäljellä luonnoltaan hyvin arvokkaita metsiä, joista osa on suojelun ulkopuolella. Erityisen akuutti tilanne on juuri nyt xyz-metsässä.

Olemme mukana Luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton aloittamassa Pelasta lähimetsät -kampanjassa, jossa puolustamme metsiä hakkuilta ja rakentamiselta. Yhtenä tavoitteenamme on, että metsien säilyttäminen kirjataan valtuustostrategiaan.

Keskustelisimme mielellämme kanssanne aiheesta. Sopisiko lyhyt tapaaminen lähikuukausina/viikkoina?

Lisätietoja kampanjastamme löytyy liitteestä (liitteeksi esimerkiksi flyer tai taustapaperi)

Ystävällisin terveisin,
Nimet, yhteystiedot”

Miten viesti kannattaa paketoida?

Tapaamisen tai kontaktoinnin tueksi kannattaa tehdä tiivis taustamuistio, jossa esität tavoitteesi ja perustelut. Muista kertoa selkeästi, mitä toivot päättäjän tekevän. Muistio ja viesti kannattaa pitää mahdollisimman tiiviinä ja selkeänä. Lisätietoja voi toimittaa pyynnöstä, mutta kaikkea asiaan liittyvää ei kannata liittää yhteen viestiin.

Tapaamisen jälkeen ja taustamuistion luettuaan päättäjälle tulisi olla selvää, mitä toivot häneltä ja miksi. Muistiota voi aina hieman muokata sen mukaan, minkä oletat kyseiseen henkilöön vetoavan.

Vaikuttamistyön suunnittelu

Jos päättäjävaikuttamista on mahdollista tehdä laajemminkin, kannattaa työtä suunnitella etukäteen.

Ketä tavata?

Tekemällä taustatöitä päättäjistä ja puolueista voi hahmotella, ketkä ovat kaikista tärkeimpiä tavattavia. Kaikkien tapaamisesta on hyötyä, mutta todennäköisesti osa on jo ajamasi asian kannalla, osan näkemykset eroavat niin paljon että vakuuttaminen on vaikeaa, ja osa sijoittuu jonnekin näiden kahden väliin.

Jos tapaat paljon ihmisiä tiettyyn päätökseen tai prosessiin liittyen, voi tapaamiset olla helpointa aloittaa niistä, joiden tiedät ajattelevan saman suuntaisesti. Tällöin tapaamiseen kannattaa suhtautua enemmänkin niin, että vaihdatte tietoja ja mietitte yhdessä tapoja saavuttaa toivotut tavoitteet.

Vaikuttamisnäkökulmasta erityisen tärkeää on tunnistaa ja tavata niitä henkilöitä, joilla ei välttämättä ole vahvaa mielipidettä asiasta. Kannattaa miettiä etukäteen, mitkä olisivat juuri ne perustelut, joilla kyseisen ihmisen saisi vakuuttumaan. Esimerkiksi lasten ja nuorten asiat ovat tärkeitä monille, jolloin voisi yrittää vedota lähiluonnon merkitykseen lasten kehitykselle ja hyvinvoinnille tai ympäristökriisien pysäyttämisen tärkeydestä tulevien sukupolvien kannalta.

Myös eri tavalla ajattelevia kannattaa tavata. Tällöin on hyvä varautua vastaamaan yleisempiin tavoitteitasi vastustaviin argumentteihin. Omista tavoitteista tai viestistä ei tarvitse joustaa, mutta tapaamisessa voi esimerkiksi yrittää selvittää, olisiko päättäjä valmis tukemaan edes osaa tavoitteistasi.

Asioita valmistelevat virkahenkilöt ovat tärkeä ryhmä joita ei kannata unohtaa vaikuttamistyössä. Vaikuttamistyö on helpompaa, kun se on oikein ajoitettua, ja olemalla mukana vaikuttamassa jo prosessien varhaisessa vaiheessa saattaa tuoda hyviä tuloksia. Asioita valmistelevat ihmiset osaavat yleensä myös kertoa miksi tiettyihin esityksiin päädytään ja mitkä kaikki seikat asian valmisteluun vaikuttavat ja on otettu huomioon.

Suunnitelma siitä, ketä tavata ja missä aikataulussa ja miten auttaa jäsentämään työn määrää ja varmistaa että olet oikeaan aikaan liikkeellä. Ota suunnitelmaa laatiessa huomioon, että ihmiset ovat kiireisiä ja tapaamisten sopiminen vie aikaa ja kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Hyvästä suunnittelusta huolimatta vaikuttamistyö vaatii joskus myös reaktiivisuutta.

Milloin tavata?

Voi vaatia hieman vaivannäköä kaivaa esiin eri prosessien aikatauluja, mutta se kannattaa oman toiminnan suunnittelun ja aikatauluttamisen kannalta.

Lue lisää Etsi tietoa -osiosta mistä löydät tietoa siitä, missä metsiin liittyvistä asioista päätetään.

Pääsääntönä on, että mitä aikaisemmassa vaiheessa prosessia vaikuttamistyö aloitetaan, sitä helpompaa se on. Pitkälle keskusteltuihin tai valmisteltuihin asioihin on vaikeampaa saada muutoksia aikaan. Moneen asiaan kannattaa vaikuttaa jo ennen kun ne tulevat lausuntokierrokselle.

Päättäjien kanssa ei yksittäisten prosessien kannalta kannata toisaalta olla myöskään liian aikaisin liikkeellä. Kyse on henkilöistä, joilla on todennäköisesti paljon eri asioita menossa yhtä aikaa ja jotka saavat paljon pyyntöjä monesta suunnasta. Ellei asia ole käsiteltävänä jossain muodossa lähitulevaisuudessa, kannattaa siitä vähintään muistuttaa puhelimitse tai sähköpostitse silloin kun se on ajankohtainen.

Vaikuttamistyötä voi suunnitella esimerkiksi niin, että kun tapaamiset on hoidettu, voi lähempänä ja lopullisten esitysten varmistuttua kontaktointia tehdä puhelimitse tai sähköpostitse muutamia päiviä ennen esimerkiksi tärkeää kokousta.

Kohtaamisen tueksi

Vaikuttamistyössä ystävällisyys ja hyvät käytöstavat vievät pitkälle. Omien ajatusten esittämisen lisäksi on tärkeää antaa myös toiselle tilaa puhua ja kuunnella hänen näkemyksensä aiheesta. Yritä olla provosoitumatta. Usein on helpointa aloittaa yhteisistä asioista ja näkemyksistä, jos sellaisia on.

Todennäköisesti ihminen jonka tapaat on kiireinen, joten tapaamisessa kannattaa pysyä asiassa ja tiivistää aiheet esimerkiksi kolmeen tärkeimpään pointtiin. Kukaan ei pysty omaksumaan paljon tietoa lyhyessä ajassa, joten kannattaa miettiä tarkkaan mitä asioita ja perusteita tuo keskusteluun. Aiheen perusteellinen tunteminen on avuksi, mutta kaikkea ei tarvitse tietää, ja tieto karttuu myös tehdessä ja asiasta eri ihmisten kanssa keskustellessa.

Sekä tapaamisen aikana että muistiossa kannattaa olla selkeä siinä, mitä tältä päättäjältä toivoo.

Tapaamisen jälkeen

Jos sinulla on memo, sen voi toimittaa ennen tapaamista, sen aikana tai viimeistään jälkeen. Usein tapaamisen aikana nousee kysymyksiä, joihin ei osaa vastata, tällöin voi luvata palata asiaan jälkikäteen. Jos on näin luvannut, kannattaa avoimeksi jääneet asiat ja kysymykset selvittää ja toimittaa tiedoksi jälkeenpäin.

Joka tapauksessa tapaamisesta on kohteliasta kiittää esimerkiksi sähköpostiste.

Keskustelusta on hyvä tehdä muistio jatkoa varten. Varsinkin jos vaikuttamistyötä tehdään ryhmässä, ovat muistiinpanot tärkeitä.

Jos mahdollista, tapaamisia kannattaa purkaa jälkeenpäin porukalla.

Muistilista

Tärkeää:

  • Kysele, selvitä, tarkista, kunnes tiedät!
  • Aloita samanmielisistä, tarkenna kuvaa matkan varrella.
  • Pyydä tärkeimmät tapaamiset vasta, kun olet niihin valmis.

1. Kirkasta tavoitteesi

  • Mikä on päätös, johon haluat vaikuttaa?
  • Kuka päätöksen tekee ja missä järjestyksessä?
  • Kuka päätöksen valmistelee ja millä mandaatilla?
  • Mitä päättäjät ja valmistelijat asiasta lähtökohtaisesti ajattelevat? Mikä heitä estää tekemästä sitä, mitä haluat?
  • Keitä päättäjät ja valmistelijat erityisen herkästi kuuntelevat?
  • Mitä kanavaa päättäjä seuraa ja arvostaa?

2. Ennen tapaamista

  • Tee taustatyöt huolella.
  • Tee päättäjälle tiivis materiaali.
  • Selvitä, kuka päättää asiasta ja mitä mieltä he aiheesta ovat.
  • Ennakoi vasta-argumentit.
  • Ota kohteliaasti yhteyttä sähköpostitse ja soita perään tarvittaessa.

3. Tapaamisen aikana

  • Ole ajoissa.
  • Ole ystävällinen, älä provosoidu!
  • Aloita yhteisestä.
  • Pysy asiassa, ole tiivis, päätä konkreettiseen ehdotukseen.
  • Anna päättäjälle tilaa puhua.
  • Lopeta kertaamalla, mikä on yhteistä ja mitä tapaamisessa on sovittu.
  • Lopeta sovittuna aikana.

4. Tapaamisen jälkeen

  • Käy tapaamisen tulokset läpi oman taustaryhmäsi kanssa.
  • Selvitä mahdolliset sovitut asiat pian.
  • Lähetä sähköposti, jossa kiität tapaamisesta, kertaat sovitut asiat ja lähetät mahdollista lisätietoa.
  • Seuraa tilanteen kehittymistä päätöksenteossa, muistuta päättäjää aiheesta ennen päätöksen tekemistä ja mahdollisia äänestyksiä.
  • Huolehdi, että päättäjä saa samaa viestiä myös muualta.
  • Kiitä päätöksen jälkeen.

Julkaistu Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Metsäoppaassa, laatinut Paloma Hannonen.

Palaa metsiensuojelun polulle

Kuva: Aino Huotari