Pölyttäjät
Pölyttäjillä tarkoitetaan eläimiä, jotka etsivät kasvien kukinnoilta ravintoa eli mettä tai siitepölyä. Pölyttäjien määrän ja monimuotoisuuden on havaittu vähentyneen eri puolilla maailmaa.
Nykytilanne numeroina
90 %
Kukkivista kasveista 90 % on ainakin osin riippuvaisia pölyttäjistä.
75 %
Yli 75 % maailman ravintokasveista on hyönteispölytteisiä.
18 %
Suomessa vakiintuneesti esiintyvistä perhoslajeista melkein 18 % on uhanalaisia. Avointen elinympäristöjen umpeenkasvu ja ilmastonmuutos ovat perhoskantojen muutosten merkittävimpiä syitä.
17 %
Kaikista Suomen mesipistiäisistä noin 17 % on arvioitu uhanalaisiksi.
Tarvitsemme pölyttäjiä – ja pölyttäjät tarvitsevat meitä
Suomessa pölytyksestä huolehtivat pääasiassa hyönteiset, jotka kukinnoilla vierailujen sivutuotteena huolehtivat pölytyksestä eli kukintojen hedelmöittymisestä kuljettamalla kukkien emilehdille siitepölyä. Pölytys mahdollistaa kasvien siementuotannon ja lisääntymisen – myös marjojen ja hedelmien muodostumisen. Onnistunut pölytys vaikuttaa paitsi siemenien ja sadon määrään, myös niiden laatuun.
Noin 90 % maailman kukkivista kasvilajeista on riippuvaisia tai hyötyy eläinten pölytyksestä. Näin pölyttäjät ylläpitävät erilaisia elinympäristöjä ja ravintoketjuja, jotka tarjoavat resursseja muille lajeille. Pölyttäjien merkitys ekosysteemien toiminnalle ja luonnon monimuotoisuudelle onkin korvaamaton. Suomessa uhanalaisten lajien määrän on havaittu kasvaneen kaikissa pölyttäjäryhmissä.
Ravinteikasta ruokaa pölyttäjiltä
Yli 75 % ihmisen tuottamista ravintokasveista on ainakin osin riippuvaista hyönteispölytyksestä. Etenkin marjojen, hedelmien, useiden vihannesten, pähkinöiden ja öljykasvien tuotanto vaatii usein hyönteispölytyksen. Näin pölyttäjät turvaavat ihmisille useiden vitamiinien ja mineraalien saannin. Suomessa muun muassa metsämarjat mustikka ja puolukka ovat riippuvaisia etenkin mesipistiäisistä.
Myös useiden muiden ihmisen hyödyntämien luonnotuotteiden saanti riippuu pölyttäjistä – tällaisia ovat esimerkiksi pölytyksestä riippuvaisista luonnonkasveista saatavat lääkeaineet, biopolttoaineet ja kuidut. Pölyttäjillä ja niiden ylläpitämillä maisemilla on myös kulttuurista, henkistä ja virkistyksellistä merkitystä ihmisille.
Luonnonvaraisten pölyttäjien määrä on vähentynyt
Useissa eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu pölyttäjähyönteisten määrän ja monimuotoisuuden vähentyneen. Tarkan tilannearvion tekeminen on kuitenkin haastavaa, sillä seurantatietoa eri pölyttäjäryhmistä on saatavilla hajanaisesti.
Kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n vuonna 2016 julkaiseman arviointiraportin mukaan pölyttäjien määrä on vähentynyt alueellisella ja paikallisella tasolla eri puolilla maailmaa. EU:n alueella ainakin kolmasosa mesipistiäis-, perhos- ja kukkakärpäslajeista vähenee tällä hetkellä ja kymmenesosaa mesipistiäisistä ja perhosista uhkaa sukupuutto.
EU:n tavoite on pysäyttää luonnonvaraisten pölyttäjien katoaminen vuoteen 2030 mennessä. Globaalin pölyttäjäkadon syitä ovat sopivien elinympäristöjen katoaminen, kemikaalit, tarhattujen lajien aiheuttama kilpailu resursseista, rehevöitymisen aiheuttama ravintokasvien väheneminen, taudit ja loiset sekä vieraslajit.
Suomessa lähes joka viides mesipistiäinen ja perhonen on uhanalainen
Suomessa eri pölyttäjäryhmien osalta yleiskehitystä ei ole pystytty arvioimaan, sillä riittävän kattavaa seurantatietoa on saatavilla lähinnä päivä- ja yöperhosista. Uhanalaisuusarvioinneissa 2000-luvulla on kuitenkin havaittu, että uhanalaisten lajien määrä on kasvanut kaikissa tärkeimmissä pölyttäjäryhmissä; lähes joka viides mesipistiäinen ja perhonen onkin uhanalainen. Uhanalaistuneita lajeja on etenkin perinnebiotooppien mutta myös metsien paahdeympäristöjen lajistossa.
Pölyttäjiin kohdistuu Suomessakin useita paineita. Maankäytön muutokset etenkin maatalousympäristöissä mutta myös metsissä, soilla ja kaupungeissa ovat johtaneet pölyttäjille sopivien elinympäristöjen vähenemiseen. Muita pölyttäjiin kohdistuvia potentiaalisia uhkatekijöitä ovat meilläkin kemikaalit, taudit ja loiset, vieraslajit sekä ilmastonmuutos.
Tavoitteemme
100 %
Pölyttäjille hyvien luonnonhoitokäytäntöjen levittäminen kuntiin.
50 %
Suomalaiset jättävät puolet pihoistaan pölyttäjille.
Näin voit auttaa
Perusta luontopiha
Puutarhat houkuttelevat pölyttäjiä etenkin taajamissa ja kaupungeissa. Suurkaupungeissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että erilaisia mesipistiäisiä voi olla kotipihoilla jopa enemmän kuin kaupunkia ympäröivällä intensiivisesti viljellyllä maaseudulla. Tärkeintä pölyttäjien kannalta on mahdollisimman monimuotoisten viheralueiden pinta-ala ja kytkeytyneisyys sekä toisiinsa että luonnontilaisiin alueisiin. Voit olla itse osa pölyttäjien verkostoa perustamalla luontopihan – helpointa on laiskotella ruohonleikkurin kanssa ja antaa osan pihanurmesta villiintyä pölyttäjien ravintobuffetiksi, sillä juuri luonnonkukat ovat pölyttäjillemme kaikkein tärkeimpiä ravinnonlähteitä. Mikset varaisi puolet pihasta pölyttäjille?
Puolet pihasta pölyttäjälle
Suomen omakotitalojen pihojen yhteenlaskettu pinta-ala vastaa 33 kansallispuiston yhteenlaskettua pinta-alaa. Jos kaikki jättäisivät puolet pihastaan pölyttäjille, vaikutus olisi valtava. Nappaa talteen vinkkilistamme.
Osallistu talkoisiin
Vanhat perinneympäristöt ovat erityisen tärkeitä monille harvinaistuneille luonnonkasveille, erakkomehiläisille ja perhosille. Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykset järjestävät vuosittain lukemattomia niitty- ja vieraslajitalkoita näiden uhanalaisten elinympäristöjen pelastamiseksi.
Haluatko mukaan hoitamaan vaikka omaa lähiketoasi niiton tai haravoinnin merkeissä? Talkoisiin ovat tervetulleita kaikki ja apukäsille on aina tarvetta. Tapahtumista tiedotetaan Suomen luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenterissa.
Havainnoi pölyttäjiä
Pölyttäjien havainnointi tekee mielelle hyvää – esimerkiksi perhosten seuraaminen vähentää tutkitusti ahdistusta. Havainnointi tarjoaa myös mahdollisuuden uuden oppimiseen kun sekä erilaiset lajit että niiden elintavat tulevat vähitellen tutuiksi. Lisäksi vapaaehtoisten tekemät havainnot ovat arvokkaita tutkijoille ja ympäristöviranomaisille. Suomessa lajitiedon keruu onkin pitkälti vapaaehtoisten havainnoitsijoiden varassa ja meillä on pitkä perinne etenkin perhosten seurannassa.
Viime vuosina kansalaisten avulla on kerätty tietoa myös kimalaisista. Pölyttäjien seurantaan kaivataan erityisesti sitoutuneita vapaaehtoisia, mutta kevyempikin havainnointi on hyödyllistä ja onnistuu esimerkiksi osallistumalla vuosittain kesäkuussa järjestettävään pölyttäjäviikonloppuun. Innokas aloitteleva havainnoitsija voi osallistua vaikkapa kimalaisseurantaan.
Lisätietoa kimalaisten seurannasta löytyy Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta.
10 yleistä pölyttäjää
Tunnistatko nämä yleiset pölyttäjälajit?
Toivo kotipaikkakunnaltasi pölyttäjätekoja
Suomessa kunnat ja kaupungit ylläpitävät merkittäviä määriä viheralueita ja yhä useampi kunta on kiinnostunut huomioimaan pölyttäjät niiden hoidossa. Lyhyeksi leikatut puistonurmet ja ulkomaalaisista koristekasveista koostuvat istutukset ovat kuitenkin edelleen valtavirtaa – usein vanhoista tottumuksista, rutiineista ja työohjeistuksista johtuen.
Mitä enemmän kunta saa asukkailta toiveita pölyttäjätekoihin liittyen, sitä todennäköisemmin niitä lähdetään toteuttamaan. Mikäli oma kotipaikkakuntasi tekee jo pölyttäjiä huomioivia tekoja, niistäkin kannattaa antaa kiitosta. Yhteyttä voi ottaa vaikkapa kunnan viherkunnossapidon yksikköön tai ideoita jättää osallistavan budjetoinnin kautta. Myös kuntalaisaloitteella voi herätellä päättäjiä huomioimaan pölyttäjät.
Priodiversity LIFE -hanke
Suomen luonnonsuojeluliitto on vuosina 2024–2028 mukana EU:n rahoittamassa Priodiversity LIFE -monimuotoisuushankkeessa. Osana hanketyötä perustamme ja kunnostamme pölyttäjien elinympäristöjä yhteistyössä kuntien kanssa ja pilotoimme kaupunkiniittyjen hoitomenetelmiä, järjestämme koulutuksia ja tapahtumia viheralan ammattilaisille ja kotipuutarhureille sekä kannustamme erilaisia sidosryhmiä pölyttäjätekoihin yhteistyön ja viestinnän avulla.
Näin toimimme
Kunnostamme ja hoidamme pölyttäjien elinympäristöjä
Paikallisyhdistyksemme hoitavat vuosittain pölyttäjille tärkeitä elinympäristöjä, kuten niittyjä ja ketoja sekä torjuvat haitallisia vieraskasveja, jotka uhkaavat paikoin syrjäyttää pölyttäjille tärkeitä ravintokasveja. Yhteensä paikallisyhdistyksemme järjestävät vuosittain yli 300 luonnonhoitotapahtumaa. Monia niittyjä on hoidettu jo vuosikausia.
Uudellamaalla viikatteet ovat viuhuneet ja haravat heiluneet Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Ketosirkka-hankkeessa jo vuodesta 2003 lähtien. Hankkeessa hoidetaan perinnemaisemia ja torjutaan vieraslajeja kymmenillä kohteilla.
Ennallistamme myös soita, joilla elää useita uhanalaisia pölyttäjähyönteisiä.
Torjumme vieraslajejaina
Perehdytimme suomalaiset haitallisiin vieraslajeihin ja niiden aiheuttamiin haittoihin vieraslajien VieKas LIFE -jättihankkeessa (2018–2023). Vieraslajeihin liittyvät vuosittaiset Google-haut räjähtivät eli 8,5-kertaistuivat hankkeen aikana. Torjuimme vieraslajeja yli 400 kohteessa eri puolilla Suomea ja teimme yhteistyötä lukuisten kuntien ja kumppanien kanssa. Nyt työ jatkuu yhdistysten ja kuntien toimesta.
Vaikutamme lainsäädäntöön ja päätöksentekoon
Vaikutamme lainsäädäntöön ja päätöksentekoon useiden pölyttäjiin vaikuttavien teemojen, kuten metsien suojelun, ilmastonmuutoksen, kaavoituksen ja rakentamisen osalta. Olemme ajaneet esimerkiksi torjunta-aineiden käytön vähentämistä ja haitallisimpien aineiden kieltämistä. Suomen luonnonsuojeluliitto seuraa myös esimerkiksi vieraslajilakien päivitystä ja uusien vieraslajien hallintasuunnitelmien valmistelua sekä antaa niihin liittyviä lausuntoja. Olemme jäsen MMM:n vieraslajiasioiden neuvottelukunnassa ja vieraslajiasiantuntijaryhmässä.
Koulutamme kaupunkeja ja kuntia
Edistämme pölyttäjien elinolosuhteita kaupungeissa ja kotipihoilla. Olemme mukana Suomen kaikkien aikojen suurimmassa luontokatoa torjuvassa Priodiversity LIFE -hankkeessa. Pilotoimme kaupunkiniittyjen hoitomenetelmiä, järjestämme koulutuksia ja tapahtumia viheralan ammattilaisille ja kotipuutarhureille sekä kannustamme erilaisia sidosryhmiä pölyttäjätekoihin yhteistyön ja viestinnän avulla.
Viestimme pölyttäjistä ja opastamme huomioimaan pölyttäjät
Tuotamme yleisölle helposti ymmärrettäviä tietopaketteja, jotta jokainen voi osallistua pölyttäjien huomioimiseen arjessaan. Tee maailman ihanin luontoteko ja jätä puolet pihasta pölyttäjille, kuuluu viestimme. Ohjaamme vähentämään lehtien haravointia, viivästyttämään nurmikon leikkuuta, suosimaan luonnonkasveja ja keräämään vieraslajit maljakkoon osana vieraslajikimppuhaastetta.
”Mitä enemmän kunta saa asukkailta toiveita pölyttäjätekoihin liittyen, sitä todennäköisemmin niitä lähdetään toteuttamaan.”
Titta Vikstedt
Projektipäällikkö
Ajankohtaista
-
Luonnonkukkien päivänä 16.6. retkeillään pölyttäjien merkeissä – löydä lähin retkesi tapahtumakalenterista
LUE LISÄÄ: Luonnonkukkien päivänä 16.6. retkeillään pölyttäjien merkeissä – löydä lähin retkesi tapahtumakalenteristaLuonnonkukkien päivän merkeissä järjestetään yhteensä 66 opastettua kasviretkeä ympäri Suomen. Tänä vuonna kasviretkillä kunnioitetaan erityisesti pölyttäjiä. Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2024. Kattava tapahtumakalenteri auttaa löytämään itselle sopivan retkikohteen.
-
|
Puistot niityiksi ja lähikedot kuntoon
LUE LISÄÄ: Puistot niityiksi ja lähikedot kuntoonLuonnonsuojeluliitto työskentelee pölyttäjät huomioivien kuntien lisäämiseksi. Naantalissa ja Ylöjärvellä yhteistyö on alkanut jo tänä vuonna. Saako vanhoista pelloista hoitokokeiluilla kukkaniittyjä, miten uusniityn perustaminen onnistuu – entä innostuuko kuntien tekninen toimi nurmikoiden parturoinnin vähentämiseen tai kaupunkiketojen vaalimiseen?
-
|
Auta pölyttäjiä kukkasin – istuta loppukesälläkin kukkivia perhoskasveja
LUE LISÄÄ: Auta pölyttäjiä kukkasin – istuta loppukesälläkin kukkivia perhoskasvejaMikä olisi miellyttävämpi tapa auttaa pölyttäjiä kuin istuttaa pihalle tai parvekkeelle perhoskasveja? Kun istutat myös keski- ja loppukesällä kukkivia kasveja, autat toisen polven perhosia ja kimalaiskuningattaria.
Lausunnot
Lisää tietoa
Tärkeitä linkkejä ja tietoa pölyttäjistä.
Yleistietoa pölyttäjistä
Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä sivusto tarjoaa yleistietoa pölyttäjistä ja niiden tilanteesta Suomessa.
Kansallinen pölyttäjästrategia ja toimenpidesuunnitelma
Kansallisen pölyttäjästrategian tavoite on turvata pölyttäjien tulevaisuus Suomessa. Strategian tavoitteena on pysäyttää pölyttäjien määrän ja monimuotoisuuden väheneminen vuoteen 2030 mennessä.
Ole yhteydessä
-
Titta Vikstedt
Projektipäällikkö
+358 40 632 7578
titta.vikstedt@sll.fi
Priodiversity LIFE -hankkeen johto ja raportointi
Toimipaikka Turku
Liity kuukausilahjoittajaksi
Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana toimit suomalaisen luonnon hyväksi.
Tee kertalahjoitus
Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.
Liity jäseneksi
Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!