
Puolusta pölyttäjiä
Me tarvitsemme pölyttäjiä. Ryhdy toimeen – voit puolustaa pölyttäjiä monella tapaa. Pienetkin teot auttavat. Tee maailman ihanin luontoteko ja anna puolet pihasta pölyttäjille!

Puolet pihasta pölyttäjille
Me tarvitsemme pölyttäjiä: maailmanlaajuisesti yli 75 % ravintokasvien sadosta on pölyttäjien ansiota. Monet pölyttäjät ovat uhanalaistuneet maankäytön muutosten seurauksena – etenkin niittyjen ja ketojen katoamisen myötä. Pölyttäjien elinympäristöjä uhkaa myös kaupungistuminen.
Yksityispihat ovat tärkeä osa viheralueverkostoa. Ne kytkevät pölyttäjien luontaisia elinympäristöjä toisiinsa ja ovat pinta-alansakin puolesta on merkittäviä. Esimerkiksi omakotitalojen pihojen yhteenlaskettu pinta-ala vastaa 33 kansallispuiston yhteenlaskettua pinta-alaa. Kun tähän lisätään taloyhtiöiden pihat, puistot ja tienvarret, ovat ratkaisun avaimet käsissämme.
Voimme auttaa pölyttäjiä lisäämällä luonnon monimuotoisuutta kotipihoilla, puistoissa ja muilla viheralueilla. Se ei ole edes vaikeaa – pitkälle päästään jo hoitoa vähentämällä. Annetaan nurmikoiden ja tienpientareiden rehottaa, pajujen ja vanhojen puiden kasvaa sekä lehtien jäädä lojumaan!
Ryhdy toimeen – voit puolustaa pölyttäjiä monella tapaa. Pienetkin teot auttavat.

Vinkkejä omalle pihalle
Jätä osa nurmikosta leikkaamatta, perusta niitty, suosi hyviä mesikasveja, tarjoa pesäpaikkoja ja torju haitalliset vieraslajit!

Vinkkejä taloyhtiön pihalle
Ehdota pölyttäjäystävällista puutarhanhoitoa taloyhtiölle ja kukita myös parvekkeesi!

Toimi pölyttäjien puolesta
Lähde mukaan talkoisiin, havainnoi pölyttäjiä tai vaadi kunnaltasi pölyttäjätekoja!

Pölyttäjiä autetaan talkoilla
Kaikki Suomen perinneympäristöt eli kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet ovat uhanalaisia, ja myös niissä elävät pölyttäjähyönteiset ovat harvinaistuneet. Luonnonsuojeluliiton piirit ja paikallisyhdistykset järjestävät vuosittain kymmeniä niitty- ja vieraslajitalkoita perinneympäristöjen ja muiden uhattujen luontotyyppien pelastamiseksi.
Talkoista tiedotetaan Luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenterissa, ja niihin ovat kaikki lämpimästi tervetulleita!
Ajankohtaista
-
Luonnonkukkien päivänä 16.6. retkeillään pölyttäjien merkeissä – löydä lähin retkesi tapahtumakalenterista
LUE LISÄÄ: Luonnonkukkien päivänä 16.6. retkeillään pölyttäjien merkeissä – löydä lähin retkesi tapahtumakalenteristaLuonnonkukkien päivän merkeissä järjestetään yhteensä 66 opastettua kasviretkeä ympäri Suomen. Tänä vuonna kasviretkillä kunnioitetaan erityisesti pölyttäjiä. Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2024. Kattava tapahtumakalenteri auttaa löytämään itselle sopivan retkikohteen.
-
|
Puistot niityiksi ja lähikedot kuntoon
LUE LISÄÄ: Puistot niityiksi ja lähikedot kuntoonLuonnonsuojeluliitto työskentelee pölyttäjät huomioivien kuntien lisäämiseksi. Naantalissa ja Ylöjärvellä yhteistyö on alkanut jo tänä vuonna. Saako vanhoista pelloista hoitokokeiluilla kukkaniittyjä, miten uusniityn perustaminen onnistuu – entä innostuuko kuntien tekninen toimi nurmikoiden parturoinnin vähentämiseen tai kaupunkiketojen vaalimiseen?
-
Kuva: Jukka Hernetkoski (CC BY-NC 2.0) |
Kolme syytä, miksi kaunista lupiinia pitää torjua
LUE LISÄÄ: Kolme syytä, miksi kaunista lupiinia pitää torjuaLupiini kukkii komeasti kuten moni puutarhalaji. Se ei kuitenkaan pysy pihapiireissä, vaan leviää luontoon. Komealupiini on haitallinen vieraslaji ja se aiheuttaa luontokatoa monella eri tavalla.

Liity kuukausilahjoittajaksi
Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana suojelet suomalaisia elinympäristöjä ja lajeja.

Tee kertalahjoitus
Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.

Liity jäseneksi
Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!
Hankkeen rahoittajat
Puolusta pölyttäjiä -sivut on toteutettu osana Suomen luonnonsuojeluliiton Priodiversity LIFE -hanketta, jonka budjetti on 1 milj. euroa. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan unioni, ja lisäksi sitä rahoittavat MMM, Ylöjärven kaupunki ja Naantalin kaupunki.
Verkkosivujen sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni, CINEA tai muut hankkeen rahoittajat ole vastuussa aineistojen sisältämien tietojen käytöstä.

