Vedet
Virtavedet, pienvedet ja matalat rehevöitymisherkät järvet ja Itämeri tarvitsevat apuamme. Lahjoittamalla autat meitä vapauttamaan virtoja ja pitämään pohjoisen vedet kirkkaina.
Nykytilanne numeroina
90 %
Suomen joki- ja purokilometristä 90 % on ihmisen muuttamia.
13 %
Rannikkovesistä 13 % on ekologiselta tilaltaan hyvällä tasolla.
5 milj.
Viisi miljoonaa hehtaaria ojitettua suota heikentävät vesiemme tilaa.
20
Pelloilta ja metsistä huuhtoutuvaa ravinnekuormaa ei olla juuri saatu vähennettyä 20 vuoteen.
Tilannekatsaus
Suomi tunnetaan tuhansien järvien ja puhtaiden vesien maana. Silti varsinkin virtavedet, pienvedet ja matalat rehevöitymisherkät järvet tarvitsevat apuamme. Myös Itämeren suojelun edellytys on jokien kuljettaman ravinnekuorman pysäyttäminen.
Kaupunkien ja teollisuuden vesistöpäästöt on saatu varsin hyvin kuriin. Haasteenamme ovat edelleen pelloilta ja metsätalousalueilta valuvat ravinteet ja kiintoaines, jotka rehevöittävät ja tummentavat vesiämme. Hajakuormituksen ohella toinen haaste on maankuivatus, joka on mullistanut soiden ja metsien vesitalouden ja niiden pienvesiluonnon. Kolmas haaste ovat vesistöjen patoaminen ja säännöstely, joilla jokien ja järvien rantaviivat ja virtaamat on muutettu ja saatettu virtavesiluonto ahdinkoon.
Konaiskuva vesistöjemme tilasta on puutteellinen. Pelkästään järviä on Suomessa lähes 190 000, mutta tila-arviot perustuvat noin 6900 suuren järven ja joen tietoihin. Ne eivä kata esimerkiksi purojen heikkoa tilaa tai vesien tummumista humuksen vuoksi.
Tavoitteemme
1.
Sisävesissä saavutetaan hyvä ekologinen tila vuoteen 2030 mennessä
2.
Ravinteet ja kiintoaines pysäytetään ennen pääsyä vesistöihin
3.
Maankäyttö muutetaan kuivattamisesta vesien pidättämiseksi
4.
Vähintään kymmenys jokien padotusta virtaamasta vapautetaan takaisin luonnolle
Tavoitteemme
Tavoitteena puhtaat, vapaat ja monimuotoiset vedet
Haluamme, että myös seuraavilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia sisävesistämme. Luonnonsuojeluliitto suojelee monin tavoin tuhansia järviämme, komeita jokiamme, monimuotoista pienvesiluontoa. Tavoitteenamme ovat puhtaat, vapaat ja monimuotoiset sisävedet.
Veden kierto on kokonaisuus. Sade ja lumen sulamisvedet yhtyvät vesistön latvoilta puroiksi, lammiksi, järviksi ja joiksi. Osa vedestä suotuu pohjavedeksi, joka paikoin pulpahtaa maasta lähteinä. Joet virtaavat lopulta mereen. Sisävesien suojelu varjelee myös erityislaatuista Itämertamme.
Unelmamme sisävesistä
Vesistöissämme on saavutettu hyvä ekologinen tila. Lajien ja luontotyyppien suojelutaso on suotuisa. Elinvoimaiset, luontaisesti lisääntyvät vaelluskalakannat on palautettu myös rakennettuihin vesistöihin. Kansalaiset osallistuvat lähivesiänsä koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Joet, järvet, purot, lammet ja lähteet ovat ilon aihe. Maailmalla Suomi tunnetaan puhtaiden ja juomakelpoisten luonnonvesien maana.
Lähteenraikkaat vedet
Lähteet ja pohjavesivaikutteiset järvet säilyvät vesiluontomme kirkkaimpina ja turmelemattomina helminä.
Pienvedet ja suot elpymään
Pienvesien ja soiden kyky tasata tulvia ja kuivuutta elpyy vesistönlatvoilla. Turpeen kaivu lopetetaan vesiensuojelun ja ilmaston vuoksi. Pienvesiä ja soita varjellaan maanmuokkaukselta ja ojitukselta, jotta humus ja kiintoaine eivät huuhtoudu. Kuivatettuja soita ja perattuja pienvesiuomia palautetaan luonnonmukaisiksi.
Virtavedet vapautuvat
Uusia voimalaitospatoja tai tekoaltaita ei enää rakenneta. Vesivoimalaitosten luvat muutetaan määräaikaisiksi. Vanhentuneet ja usein alimitoitetut kalatalousvelvoitteet päivitetään. Velvoitteiksi asetetaan kaloille ja muille vesieliöille vapaat vaellusyhteydet, ympäristövirtaamat ja lisääntymisalueiden laajentaminen. Voimaloiden lyhytaikaissäännöstelyistä luovutaan. Jo määrätyt kalatievelvoitteet pannaan käytäntöön pikaisesti. Vähätuottoisia pienvesivoimaloita ja muita kalojen kulkuesteitä puretaan suunnitelmallisesti. Perattuja koskia ja kanavaksi muutettuja jokiosuuksia ennallistetaan.
Puhtaat ja monimuotoiset järvet
Hajakuormitusta valuma-alueelta hillitään suojakaistoilla ja pidättämällä ravinteet pellossa. Rantojen liettymistä ja umpeenkasvua aiheuttavaa humuskuormituksen seurantaa tehostetaan. Herkkää rantaluontoa säästetään rakentamiselta. Säännöstelyä muutetaan luonnonmukaisemmaksi.
Lintujärviä ja -kosteikoita kunnostetaan
Turpeenkaivualueista ja peltojen vesijättömaista perustetaan uusia lintukosteikoita korvaamaan umpeenkasvavia tai kuivattuja kosteikoita.
Opi lisää
Näin toimimme
Vaikutamme lainsäädäntöön ja päätöksentekoon
Luonnonsuojeluliitto on ajanut vuosikymmenten ajan vesiensuojelua edistäviä lakeja. Osallistumme lainsäädäntötyöhön ja olemme jäsenenä mm. maatalous- ja kalastuspolitiikkaa uudistavissa työryhmissä. Teemme yhteistyötä valtionhallinnon kanssa, jotta vesiensuojelussa tehtäisiin konkreettisia ja vaikuttavia ratkaisuja. Nyt esimerkiksi teollisuuden ja taajamien pistekuormitus on saatu varsin hyvin kuriin. Haasteena on vielä hajakuormitus, jota tulee maa- ja metsätaloudesta sekä haja-asutuksesta.
Edistämme kansalaisten vaikuttamista vesien suojeluun
Järjestimme ensimmäisten vesienhoitosuunnitelmien aikaan Ääntä vedestä -aktivoimishankkeita, jotka Euroopan ympäristötoimisto EEB:n vesityöryhmässä todettiin EU:n parhaiten onnistuneisiin kuuluvaksi. Kalastuslakiin saadun parannuksen kautta Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset pääsevät osallistumaan uusien kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin.
Vaikuttaminen alkaa tiedosta. Julkaisimme Vesistöoppaan, joka tarjoaa yleistajuisesti perustiedot vesiensuojelusta mökkiläisille ja muiden vesien äärellä eläville. Vesistöoppaan ohella Vesistölähettilään tehtävävihko tarjoaa polun oman lähiveden tarkkailuun ja vaikuttamiseen.
Autamme vaelluskaloja ja vapautamme virtoja
Suomen vaelluskalat ovat uhanalaistuneet vahvasti. Luonnonsuojeluliitto vaatii aktiivisesti kalankulun ja ympäristövirtaamien palauttamista. Patojen purkua ja luonnonmukaisia kalateitä rakennettuihin vesistöihin tuetaan aloittein, kannanotoin ja lausunnoin. Olemme olleet mukana valmistelemassa kalatiestrategiaa, jonka ansiosta nyt puretaan patoja ja tehdään kalateitä. Pelastimme Kemijoen viimeisen vapaan virran estämällä Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamisen. Lopulta yhtiö luopui hankkeesta.
Viestimme vesivoiman luontovaikutuksista, jotka ovat kohtalokkaita vaelluskaloille. Toteutimme Vapauta virrat -viestintäkampanjan ja synnytimme aloitteita vesivoimaloiden kalatalousvelvoitteiden päivittämiseksi.
Suojelemme soita turpeenotolta ja ennallistamme soita
Turpeen nostaminen soilta ja soiden ojittaminen kuormittavat vesistöjä. Maanpinnan avaaminen huuhtoo sade- ja sulamisvesien mukana soilta enenevästi ravinteita, kiinto-ainesta, humusta ja rautaa vesistöihin. Tämä kiihdyttää vesistöjen rehevöitymistä. Soiden kuivattamisesta on siirryttävä soiden ennallistamiseen ja veden pidättämiseen valuma-alueilla. Puolustamme soita turpeenkaivulta ja ennallistamme ojitettuja soita palautumaan takaisin kohti luonnontilaa.
Ennallistamme ja kunnostamme vesiluontoa
Olemme esimerkiksi jatkaneet onnistuneesti vuonna 2008 alkanutta pienvesien ennallistamistyötä Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Kunnostimme muun muassa Karvianjoen alueella uhanalaiselle meritaimenelle uusia kutupaikkoja useiden kilometrien matkalta.
Luonnonsuojeluliitto oli mukana esimerkiksi Suomen EU-historian suurimmassa LIFE-rahaston hankkeessa vuosina 2016–2022. Freshabit LIFE -hankkeen tavoitteena oli parantaa järvien, jokien ja pienvesien ekologista tilaa. Luonnonsuojeluliitto toi hankkeeseen muun muassa vesistölähettiläitä, virtavesien kunnostusta, kampanjointia vesivoiman ympäristöhaittojen vähentämiseksi sekä EKOenergia-ympäristömerkin uudet vesivoimakriteerit.
Aineistot
-
2018
Vesistöopas
Julkaisimme Vesistöoppaan vesistölähettiläiden tueksi. Se on yleistajuinen tietokirja sisävesiemme ekologiasta, tilanteesta ja suojelukeinoista. Kirja on tarkoitettu kaikille vesistöistä kiinnostuneille. Erityisesti oppaasta hyötyvät ranta-asukkaat, maanomistajat, kalaveden osakaskunnat ja järviyhdistykset.
-
2020
Vesistölähettilään tehtävävihko
Julkaisimme Vesistölähettilään tehtävävihkon, johon kokosimme vinkkejä ja esimerkkejä vesistöaiheisen opintopiirin toteuttamiseen.
-
2019
Kestävän maatalouden tiekartta
Luonnonsuojeluliiton, Birdlife Suomen ja Natur och Miljön tiekartta sisältää koonnin maatalouspolitiikan toimenpiteisiin liittyvästä tutkimuksesta. Siinä kerrotaan myös, mitä ympäristöhyötyjä voimme saavuttaa, jos tukipolitiikan keinoja käytetään kunnianhimoisesti.
-
2018
Maanomistajan vesiensuojeluvinkit
Omistatko peltoa, metsää tai rantatontin? Esite tarjoaa vinkkejä siihen, miten voit osallistua lähivesistösi parantamiseen.
-
2018
Luonnonsuojeluliiton sisävesistrategia
Strategia määrittää ekologiset ja poliittiset tavoitteet sisävesiluontomme suojelulle ja hoidolle, kuvaa Luonnonsuojeluliiton omia toimia tavoitteisiin pääsemiseksi sekä listaa keskeisiä vaatimuksia valtiovallan ja viranomaisten toimenpiteille.
”Vesivoima on padonnut miltei kaikki Suomen suuret joet. On kohtuullista, että osa virtaavasta vedestä vapautetaan kalojen kulkuväyläksi sekä raakun ja muiden virtavesien lajien elinympäristöksi. On aika tehdä Suomesta vapautettujen virtojen maa!”
Virpi Sahi
Kehityspäällikkö
Ajankohtaista
-
Järjestöt ehdottavat Mustionjoelle ennallistamista ja jatkuvaa virtaamaa patojen ohi – hyötyjänä myös raakku
LUE LISÄÄ: Järjestöt ehdottavat Mustionjoelle ennallistamista ja jatkuvaa virtaamaa patojen ohi – hyötyjänä myös raakkuMustionjoen vesivoimaloiden haitat luonnolle ja kalastukselle pitää arvioida uudelleen. Viisi ympäristöjärjestöä hakee ely-keskukselta Mustionjoen vesivoimaloiden kalatalousvelvoitteiden muuttamista ja joen ennallistamisen aloittamista.
-
Hallitus hukkasi mahdollisuuden tehdä merkittäviä toimia metsien suojelemiseksi ja hiilinielujen vahvistamiseksi
LUE LISÄÄ: Hallitus hukkasi mahdollisuuden tehdä merkittäviä toimia metsien suojelemiseksi ja hiilinielujen vahvistamiseksiTalouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt ja puoltanut Metsähallituksen omistajaohjauksen linjauksia. Luonnonsuojeluliitto pitää hyvänä, että kärkitavoitteissa on luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutoksen hillintä, mutta niiden toteutus jää selvästi vajaaksi. Hyvät tavoitteet jäävät sanahelinäksi ilman vahvoja käytännön toimia. Luonnonsuojeluliitto vaatii että kaikki valtion vanhat ja luonnontilaiset metsät suojellaan viipymättä.
-
EU lähetti Suomelle varoituksen – vesien tilaa on parannettava lupia päivittämällä
LUE LISÄÄ: EU lähetti Suomelle varoituksen – vesien tilaa on parannettava lupia päivittämälläEuroopan komissio lähetti hallitukselle varoituksen Suomen vesien hyvään tilaan pääsemisen kiirehtimiseksi. Luonnonsuojeluliitto vaatii, että hallitus käynnistää vesien tilaan vaikuttavien lakien ja lupien uudistamisen muun muassa vaelluskalojen kulun helpottamiseksi. Tämä toteuttaisi myös kotimaisten tutkimusten tuloksia vesipuitedirektiivin vaatimusten huomioimisesta. Vesilain osittaisuudistus on jo myös hallitusohjelmassa.
Lausunnot
Lisää tietoa
Tärkeitä linkkejä ja tietoa vesistä.
Tee aloite – vapauta virrat!
On aika vapauttaa Suomen vangitut virrat. Löydät tältä sivulta aloitepohjat sekä vinkkejä ja materiaaleja, joita hyödyntämällä voit lähteä vapauttamaan virtoja.
Virtavesiwebinaarit (2021)
Suomen luonnonsuojeluliitto järjesti virtavesiwebinaarien sarjan. Tallenteet voi katsoa Luonnonsuojeluliiton Youtube-tililtä.
Vesistölähettiläät
Vesistölähettilästoimintaan ovat tervetulleita kaikki omista lähivesistään kiinnostuneet mökkiläiset, ranta-asukkaat, yhdistykset ja aikuiskasvatuksen toimijat.
vesivoimanluonto.org
Verkkosivustolla havainnollistetaan piirroskuvin, miten vesivoima vaikuttaa jokiluontoon. Esittelyssä ovat myös vesivoima Suomessa sekä keinoja vaikutusten korjaamiseksi. EKOenergia julkaisi sivut osana Freshabit LIFE-hanketta.
Ole yhteydessä
-
Tapani Veistola
Toiminnanjohtaja
+358 400 615 530
tapani.veistola@sll.fi
-
Virpi Sahi
Kehityspäällikkö
+358 50 308 2457
virpi.sahi@sll.fi
Liity kuukausilahjoittajaksi
Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana suojelet suomalaisia elinympäristöjä ja lajeja.
Tee kertalahjoitus
Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.
Tule mukaan
Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!