Merenkurkun saaristo. Kuva: Hendrik Morkel

Itämeri

Herkkä Itämeri kärsii erityisesti rehevöitymisestä. Ainutlaatuista rannikko- ja saaristoluontoamme voimme suojella vain me suomalaiset itse.

Tilannekatsaus

Itämeri ja sen pitkä rannikko ja rikas saaristo kuuluvat Suomen luonnon aarteisiin. Vaikka Suomesta puhutaan tuhansien järvien maana, Itämerta on Suomen alueesta suurempi osa kuin järviä. Monien kuntien pinta-alasta suurin osa on merta, esimerkiksi Helsingistä yli kaksi kolmannesta.

Kaikki tietävät, että Itämeri on pahoin rehevöitynyt. Aiemmin kirkkaat vedet ovat samentuneet, leväkukinnat laajentuneet ja rantoja tukahduttaa liika leväkasvusto. Hätää kärsimässä on myös Itämeren luonnon monimuotoisuus – sen lajit ja luontotyypit.

Liki neljännes merialueiden luontotyypeistä on uhanalaisia

Koko Suomen alueesta Itämeri kattaa 13 %, ja sen rantaviiva mutkittelee Torniosta Virolahdelle. Yhteensä rantaa on peräti 47 400 kilometriä! Rantaviivan edustalla on valtava saaristo kallioineen, luotoineen, lintuineen sekä kasveineen. Saaristometsät ikivanhoine mäntyineen ja tervalepikoineen ovat myös yksi saariston hienouksista.

Itämeren ulappaa ja saaristoa ovat Suomenlahti, Saaristomeri, Selkämeri, Merenkurkku ja Perämeri, joista jokaisella on omanlaistaan meriluonnon rikkautta. Merialueilta on tunnistettu 42 luontotyyppiä, joista lähes neljännes on uhanalaisia ja kolmannes puutteellisesti tunnettuja.

Haahkanaaras kivellä.
Haahkanaaras. Kuva: Paul Stevens

Rannikon luontotyypeistä huonosti menee esimerkiksi dyynirannoilla ja monilla metsätyypeillä

Itämereen luetaan myös rannikot, joihin meri antaa omintakeisen leimansa. Rantamaisemat vaihtelevat jylhistä kalliorannikoista rikkaisiin rantaniittyihin ja suojaisiin poukamiin. Rannikkomme tunnetaan paremmin kuin merenalainen luonto.

Rannikon 45 luontotyypistä yli puolet on uhanalaisia. Paras tilanne on kivikkorannoilla ja ilmaversoiskasvustoilla kuten ruovikoilla. Huonosti menee esimerkiksi luonnontilaisilla hiekka- ja dyynirannoilla sekä rannoille kasautuvilla meriajokas- ja rakkohauruvalleilla. Parempaa turvaa tarvitsevat myös luontaiset niittyrannat sekä laaja joukko rannikon ja saariston pensaikkoja ja metsiä.

Merilinnut ja monet muut lajit ovat hätkähdyttävän uhanalaisia

Tiesitkö, että kaikki Suomen isot lokit – selkälokki, harmaalokki ja merilokki – ovat uhanalaisia. Niin ovat myös rannikon ja saariston merisorsa haahka ja muista peruslinnuista esimerkiksi pilkkasiipi, tukkasotka, riskilä ja karikukko. Pilkkasiipi ja alli, joille Itämeri on talvehtimisalueena tärkeä, ovat maailmanlaajuisesti uhanalaisia. Vuonna 2024 maailmanlaajuisesti silmälläpidettäväksi tuli myös karikukko.

Suomella on poikkeuksellisen suuri vastuu Itämeren linnuista, jotka suosivat saaristoamme. Esimerkiksi koko Euroopan Unionin alueen karikukoista pesii Suomessa yli puolet ja pilkkasiivelle olemme koko maailmassa yksi tärkeimmistä pesintämaista.

Uhanalaisia lajeja ovat lintujen lisäksi esimerkiksi rakkohauru eli rakkolevä ja Itämeren lohi.

Rannikon rehevöityminen on enimmäkseen kotimaista perua

Itämeri on vähävetinen sisämeri, jota rasittavat noin 85 miljoonan ihmisen jätevedet ja laajoilta maatalousalueilta huuhtoutuvat ravinteet. Itämeri on säilönyt rehevöittäviä ravinteita ja myrkkyjä pohjakerrostumiinsa.

Rannikoiden rehevöityminen on enimmäkseen kotimaista perua. Rehevöityminen on pääsyy Itämeren huonoon tilaan, happikatoon ja sinileväkukintoihin. Joet tuovat mereen ravinteita pelloiltamme, metsistämme ja asutuskeskuksistamme. Siitä meidän on turha syyttää muita Itämeren rantavaltioita.

Suomen rannikon ja saariston luonnon monimuotoisuus ja veden tila ovat suomalaisten vastuulla. Ainutlaatuista rannikko- ja saaristoluontoa voimme suojella vain itse.

Sinilevää. Kuva: Jari Hakala / Vastavalo.

Tavoitteemme

Haluamme Itämeren, josta ei tarvitse olla huolissaan. Haluamme kirkasvetisen, luonnoltaan monimuotoisen, biologisesti tuottavan ja myrkyttömän Itämeren.

Voimme vähentää meren ravinnekuormitusta. Voimme huolehtia öljykuljetusten ja meriliikenteen turvallisuudesta ja vähentää onnettomuuksien riskiä. Voimme varjella rannikko- ja saaristoluontomme paljon nykyistä paremmin. Voimme pelastaa Itämeren, jos niin haluamme.

On myös mahdollista parantaa Itämeren luontotyyppien ja lajien suojelua perustamalla uusia suojelualueita.

Joet lähes koko Suomen alueelta keräävät valumavedet Itämereen. Merta on siksi suojeltava muuallakin kuin rannikolla: metsissä, pelloilla sekä asutuskeskusten ja teollisuuden päästöihin puuttumalla. Samalla järvi- ja jokivesien laatu paranee.

Tukkasotka levittää siipiään.
Kuva: Paul Stevens

Näin toimimme

Vaadimme maa- ja metsätalouden päästöjen pienentämistä

Suomen Itämeren suojelutyö on epäonnistunut ennen kaikkea siksi, ettei maa- ja metsätalous kanna vesiensuojelussa vastuutaan. Liitto nostaa voimakkaasti esiin maa- ja metsätalouden toimien välttämättömyyttä ja luo näin painetta asioiden todelliseen korjaamiseen.

Vaikutamme päättäjiin ja vaadimme tiukkaa lainsäädäntöä. Vaikutamme työryhmissä, eduskunnassa ja tiedotusvälineiden kautta, jotta vesiensuojelussa tehtäisiin konkreettisia ja vaikuttavia ratkaisuja.

Metsätalouden ojitusten päästöt on saatava hallintaan ja metsälakiin on lisättävä riittävät puustoiset suojavyöhykkeet.

Peltomaalla vesistön suojaksi jätetään viljelemätön vyöhyke ja ravinteiden karkaamista hillitään
kosteikoilla. Vesistöä rehevöittävät peltolohkot poistetaan viljelystä ja muutetaan luonnon monimuotoisuutta lisääviksi ympäristöiksi. Lannoitteiden käyttö on täsmällistä ja niukkaa. Maataloudessa käytetään vain vähän myrkkyjä.

Puolustamme tiukasti lajien, luontotyyppien ja Itämeren valuma-alueen suojelua

Liitto, luonnonsuojelupiirit ja paikallisyhdistykset toimivat Itämeren hyväksi paikallisesti, maakunnissa, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Ajankohtainen vaikuttamisen keino ovat tulevat alueelliset vesienhoitosuunnitelmat vuosille 2028–2033. Liiton piireillä on edustajat kaikissa vesienhoidon alueellisissa yhteistyöryhmissä, jotka osallistuvat vesienhoitosuunnitelmien valmisteluun. Liitto osallistuu vastaavasti valtakunnallisen Itämeren merenhoitosuunnitelman tekemiseen ja merialuesuunnitteluun.

Teemme suojelualoitteita ja luonnonhoitoa

Liitto, piirit ja yhdistyksen vaikuttavat suojelualoitteilla, luontoselvityksillä sekä muilla toimilla Suomen meri- ja rannikkoalueen luontotyyppien suojeluun. Vaadimme myös suojeluverkoston täydentämistä ja merikansallispuistojen laajentamista.

Liitto, piirit ja yhdistykset osallistuvat luonnonhoitoon, vesistöjen kunnostukseen ja ennallistamiseen. Piirit ovat mukana laatimassa valuma-aluekohtaisia ennallistamisohjelmia vesistöille. Liiton Varsinais-Suomen piirillä on ollut jo vuosikymmeniä perinnemaisemien hoitoleirejä Saaristomeren kansallispuistossa. Piirit ja yhdistykset osallistuvat myös rantojen vieraslajien torjuntakampanjoihin. Muun muassa Hangon rannoilla on tehty kurtturuusun kitkentää.

Purovesistöjen kunnostushankkeita on toteutettu esimerkiksi Pohjanmaan ja Satakunnan piireissä. Liitto on ajanut vahvasti myös vaelluskalojen kulkuväylien avaamista.

Saavutuksia Itämeren suojelussa

Suomen luonnonsuojeluliitto on ollut voimakas ja pitkäaikainen vaikuttaja Saaristomeren, Itäisen Suomenlahden, Perämeren ja Itäisen Suomenlahden kansallispuistoja perustettaessa. Samoin lukuisten muiden, kuten hylkeitä ja merilintuja auttavien suojelualueiden perustamisessa.

Vaikutimme Itämeren merikotkia ja hylkeitä vaivanneiden ympäristömyrkkyjen kieltämiseen. Teollisuuden ja asutuskeskusten vesien puhdistaminen on ollut työssämme tärkeä teema, joka yhä jatkuu.

Metsästykseen vaikuttaminen on liiton jokavuotista toimintaa, sillä merilinnustolle ja hylkeille liikapyynti voi olla kohtalonkysymys. Myös kalastuksen sääntelyssä olemme vaikuttaneet tehokkaasti niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Lohelle ja meritaimenelle tärkeitä virtavesiä turvaava koskiensuojelulaki tehtiin 1980-luvulla Luonnonsuojeluliiton ja sen kumppanien työryhmään jättämän eriävän mielipiteen pohjalta. Uusia vaelluskaloja haittaavia vesivoimalaitoksia ei ole enää Suomeen suunnitteilla sen jälkeen kun Kemijoen Sierilän rakentamisesta luovuttiin vuonna 2024, vuosikymmenien kamppailun jälkeen. Liiton rooli oli keskeinen myös voimalaitoshankkeisiin liittyneiden Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden torjumisessa. Nyt on siirrytty virtavesien ennallistamisen aikaan.

Olemme tehneet vuosia työtä, jotta lumenkaato mereen lopetettaisiin Helsingissä. Nyt asia on etenemässä. Helsinki on viimeinen Suomen kaupunki, jossa lumia vielä mereen kaadetaan.

Seuraamme valppaasti Itämereen vaikuttavia hankkeita ja puutumme niihin

Liiton eri toimijat vaikuttavat julkisuudessa ja päättäjiin sekä toimivat asiantuntiijoina.

Seuraamme tarkkaan Itämereen vaikuttavia hankkeita. Piirit ja yhdistykset antavat vuosittain runsaasti lausuntoja rantakaavoitukseen, merituulivoimaloihin, kalanviljelylaitoksiin, laivaväyliin, akkukemikaalitehtaisiin ja Itämeren laajaan valumavesialueeseen liittyen. Tarvittaessa tuomme hankkeiden haittoja julkisuuteen ja valitamme hallinto-oikeuksiin hankkeista, jotka uhkaavat merta ja rikkovat lakia.

Yhdyskuntien haittoja torjutaan järkevällä maankäytön suunnittelulla ja rakentamisen ohjauksella. Jätevesien puhdistustarvetta vähennetään siirtymällä yhä enemmän ravinteiden kierrätykseen. Liitto vaikuttaa viranomaisiin, jotta valmiutta öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan kohotetaan.

Puolustamme Itämeren suojelun rahoitusta

Olemme saaneet monena vuonna valtion budjettiin lisää rahaa Itämeren suojeluun. Päätökset on saatu aikaan Luonnonsuojeluliiton ja muiden tahojen aloitteiden, lausuntojen, poliittisen vaikuttaminen ja tiedotuksen ansiosta. Olemme vaatineet myös vedenalaisten luontokartoitusten rahoituksen säilyttämistä.

Vaikutamme kansainvälisesti

Liitto työskentelee Itämeren suojelu- ja kalastusasioissa Coalition Clean Balticin kanssa, joka on vahva Itämeren alueen järjestöjen yhteisvaikuttaja. Näin pääsemme vaikuttamaan Itämeren suojelukomission eli HELCOMin työhön.

Liitto toimii EU:n vesiä koskevan lainsäädännön valmistelussa ja toimeenpanossa muun muassa valtioneuvoston EU-jaostoissa ja eduskunnan kuulemisissa. Liitto toimii myös Itämeren kalastuskiintiöiden valmistelussa EU:n neuvoa-antavan Baltic Sea Advisory Councilin hallituksessa. Viime vuosina muun muassa lohen kalastusta on rajoitettu merkittävästi sen suojelemiseksi.

Liitto tekee yhteistyötä ruotsinkielisen sisarjärjestönsä Natur och Miljön kanssa pyrkien vaikuttamaan myös Ahvenanmaan meriluonnon suojeluun.

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Kuva: Oona Lohilahti
Kuva: Janne Gröning

Ajankohtaista

Ota yhteyttä

  • Hannu Klemola

Liity kuukausilahjoittajaksi

Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana suojelet suomalaisia elinympäristöjä ja lajeja.

Kuva: raland/Adobe Stock

Tee kertalahjoitus

Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.

Kuva: Lasse Kurkela

Tule mukaan

Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!