Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Petäjäveden yhdistys

Petäjävesi
Navigaatio päälle/pois

Syrjäharjun uudet luontopolut

Ohjaus polun lähtöpaikan opastaululle

Lähtöpaikalle on viitoitus Vehkalantieltä.

Vehkalantielle ajetaan näin:

  • Valtatieltä 23 käännytään Petäjäveden kohdalta valtatielle 18 Multia-Seinäjoki-suuntaan. Ajetaan noin 2,8 km ja käännytään vasemmalle Pohjolanmäentielle. Pohjolanmäentietä ajetaan noin 3 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Vehkalantielle.
  • Vaihtoehtoisesti voidaan ajaa valtatietä 18 noin 6,3 km ja käännytään vasemmalle Pohjolanmäentielle. Ajetaan noin 0,9 km ja käännytään oikealle Vehkalantielle.

Vehkalantiellä on kaksi ”Luontopolku”-nuoliviittaa:

  • Pian Pengerkosken yli johtavan sillan jälkeen jatketaan Vehkalantietä oikealle ”Luontopolku”-nuoliviitan mukaisesti.
  • Ajetaan Vehkalantien päähän asti (noin 1,7 km) ja käännytään vasemmalle ”Luontopolku”-viitan mukaisesti.

Jatketaan metsäautotietä noin 0,8 km käytöstä poistetulle maa-ainesten ottopaikalle, jossa on lähtöpaikan opastaulu.

Navigaattoria voi käyttää apuna (esim. Vehkalantie 1, Petäjävesi) Pohjolanmäentien ja Vehkalantien risteykseen suunnistamisessa.

Reittimerkinnät

Polku muodostuu kahdesta toisiinsa kytkeytyvästä polusta: Kukkulapolusta (2 km) ja Harjukierroksesta (4,2 km). Polkujen alkuosa 0,7 km ja loppuosa noin 1,0 km ovat yhteisiä. Polku on kuvattu lähtöpisteen informaatiotaulussa. Reitti on merkitty puihin tehdyin maalitäplin.

  • Kukkulapolku = keltaiset maalitäplät
  • Harjukierros = siniset maalitäplät

Lisäksi on selventäviä nuoliopasteita. Kartta ja nuoliopasteet ohjaavat kulkua myötäpäivään. Puiden maalimerkinnät ovat rungon molemmilla puolilla, joten polkua on mahdollista kulkea myös vastapäivään.

Kukkulapolku on helppokulkuinen sisältäen osuuksia metsäkoneiden ajouria, valmista polkua ja metsäautotietä. Polku on kokonaan kuivaa kangasmaata. Polun käännekohta on harjukukkulalla, jossa on istuinpenkit ja pieni pöytä lepo- ja evästaukoa varten.

Harjukierros sisältää osuuksia valmista polkua, metsäkoneiden ajouria ja metsäautotietä, mutta myös uutta polkua. Harjuun noustessa ja sieltä laskeutuessa on jyrkähköjä rinteitä, jotka tekevät reitistä Kukkulapolkua fyysisesti raskaamman. Harjukierros yhtyy Kukkulapolkuun harjukukkulalla. Polku on lähes kokonaan kuivaa kangasmaata.

Harjukierros kulkee kahden metsäautotien päätepisteiden kautta, joten reitille voi lähteä myös näistä paikoista. Molempien teiden päähän on asennettu opasviitta ja reittikartta.

Luontopolun rakentaminen

Syrjäharjun luontopolun on rakentanut Petäjäveden Luonto ry kesällä 2024. Polun rakentamiseen on maanomistajan (Finsilva Oyj) myöntämä lupa. Petäjäveden kunta on avustanut rakennustarvikkeiden hankinnassa ja reittikartan ja lähtöpaikan taulun valmistuksessa.

Liikkuminen polulla tapahtuu jokaisenoikeudet-periaatteiden mukaisesti. Reitillä ei ole nuotiopaikkaa ja tulenteko on kielletty.