Näkeekö ikonisen Kolin kansallismaiseman kohta vain Helsingin päärautatieasemalla?

Tiedotteet

Lieksan luonnonystävät ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry ovat antaneet Kolin Rintasenvaaran kaavamuutosta vastustavan lausunnon. Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa lisärakentaminen Kolin läheisyyteen Rintasenvaaralle. Järjestöjen mielestä kaava toteutuessaan pilaa Kolin huipulta…

Lieksan luonnonystävät ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry ovat antaneet Kolin Rintasenvaaran kaavamuutosta vastustavan lausunnon. Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa lisärakentaminen Kolin läheisyyteen Rintasenvaaralle. Järjestöjen mielestä kaava toteutuessaan pilaa Kolin huipulta koilliseen avautuvan maiseman.

Rintasenvaaran suunnittelualue sijaitsee kokonaisuudessaan valtakunnallisesti merkittävällä maisema-alueella, ja on osa Kolin alueen vaarojen ketjua. Kolin laelta sekä Mäkrävaaralta avautuvat näkymät ovat moniin taideteoksiin ikuistettua Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa. . Rintasenvaara on osa näitä näkymiä. Vaaran lakialueille on suunnitteilla matkailurakentamista, ravintolatiloja sekä niitä ylläpitävä tiestö ja muu infrastruktuuri.. Rintasenvaaran kaavoittamista rakentamiselle perustellaan sillä, että alue on maisemallisesti jo pilalla siellä aiemmin sijanneiden laskettelurinteiden vuoksi. Rinteet ovat kuitenkin jo alkaneet metsittyä. Järjestöjen mielestä ennallistamistoimilla niiden palautumista luonnontilaan voisi nopeuttaa sen sijaan, että maisema pilataan lopullisesti.

Nyt kaavoitettavana oleva alue rajautuu suojelualueeseen ja sen sisälle jää useita lailla suojeltuja luontotyyppejä sekä luonnontilaisen kaltaisen metsän alueita. Osaa näistä alueista pienennettäisiin tiestön rakentamisen takia. Järjestöt ovat esittäneet lausunnossaan huolen siitä, että vaikka rakentamista on ohjattu pois suojelluista elinympäristöistä, niin esimerkiksi kaava-alueen sisälle jäävällä linnuston pesimälammella liikkumisen rajoittaminen on käytännössä mahdotonta. Samoin alueella kasvavan rauhoitetun kasvilaji esiintymispaikat voidaan merkitä, mutta ei suojella. Kolin kansallispuistosta on jo hävinnyt uhanalaisen neidonkengän esiintymä kovan kävijäpaineen takia. 

”Halutaanko samaa kehitystä jatkaa?” kysyy Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja, ekologi Annamari Markkola, ja jatkaa: ”Kolille matkustetaan luonnon ja maisemien takia. Jos nämä turmeltuvat pala palalta, miten käy matkailun? Kolin matkailupainetta on syytä jakaa laajemmalle alueelle kansallispuiston ympärille, mutta rakentamista tulisi suunnata ensisijaisesti Kolin kylälle tai kylän tuntumaan jo kaavoitetun Purnulahden alueelle.”

Lieksan luonnonystävät ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ovat huolissaan siitä, että Kolin ikonista kansallismaisemaa ei osata arvostaa maakunnassa riittävästi.. ”Kansallismaisema  halutaan uhrata matkailurakentamiselle”, Markkola sanoo ja jatkaa: ”Kaavan toteutuessa Kolin huipulta voi jatkossa ihastella uutta matkailukeskusta ravintoloineen. Kolin kansallismaisemia joutuu jatkossa  käymään katsomassa taidemuseoissa – tai Helsingin päärautatieasemalla, kunhan Eero Järnefeltin Maisema Kolilta -teoksen konservointi valmistuu.”

Koko virallisen Pohjois-Karjalan sekä Lieksan luonnonystävien muistutuksen voit lukea täältä.

Ajankohtaista