Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Lausunto Nuunajärven osay­leis­kaa­va­luon­nok­ses­ta

Nuunajärveksi uudelleen nimeäminen ei tee Maaningan tuulivoimahankkeesta Riisitunturin kupeessa yhtään toteuttamiskelpoisempaa. Hankkeesta on osattava luopua ja keskittyä vaalimaan seudun maisema- ja luontoarvoja.

Riisitunturin pohjoiskärki. Kuva: Merja Ylönen

kirjaamo(at)kuusamo.fi
kirjaamo.pohjois-pohjanmaa(at)ely-keskus.fi

18.7.2024

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry

Lausunto Kuusamon Riisin Maaningan ”Nuunajärven” – tuulivoimateollisuusalueen osayleiskaavaan

Kiitos mahdollisuudesta lausua tuulivoimateollisuuden osayleiskaavasta, vaikka jostain syystä emme ole saaneet kaavasta virallista lausuntopyyntöä. Toivottavasti kaikista kaavoista tulee lausuntopyynnöt piirille. Lausumme yhteisesti Riisitunturin kansallispuiston laajennusosan suojeluohjelman ja luonnonsuojelualueiden kylkeen sijoittuvan Riisin Maaningan erämaan uudelleen nimetystä ”Nuunajärven” -tuulivoimateollisuushankkeesta seuraavaa:

Toistamme aiemmin lausumamme ja toteamme, että ainut hyväksyttävissä oleva vaihtoehto on VE0 eli hanketta ei toteuteta. Olemme jo aiemmin kielteisesti lausuneet hankkeesta maakuntakaavaan, YVA:an ja osayleiskaavaan. Hankealueen sijainti Riisitunturin kansallispuiston laajennusosan suojeluohjelmien ja suojelualueiden kyljessä ja välissä sekä alueen monimuotoinen ja arvokas luonto, ympäristö, linnusto sekä maisema-arvot tekevät hankkeesta toteuttamiskelvottoman.

Painotamme myös Riisitunturin ja Kitkajärven alueen luontomatkailun ja eräkulttuurin arvoja, joiden johdosta alueen erämainen luonne häiriintyisi merkittävästi liikaa, kokonaisuutena alue menettäisi merkittävästi vetovoimaisuuttaan.

Muistutamme, että hankealue on jo kerran kaatunut korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) kirjauksella, ”kaikki tätä päätöstä kunnioittakoot”. Siten ihmettelemme, että Kuusamon luontokaupunki, joka markkinoi itseään kirjauksilla rakkaudesta luontoon ja pitää itseään yhtenä kauneimpana maisemakuntana Suomessa, yhä ajaa tätä riskialtista ja ongelmallista hanketta Riisitunturin kansallispuiston ja eri suojelualueiden kylkeen ja niiden väliin maisemallisesti arvokkaaseen maisemaan, joka on Suomen tunnetuin tykkylumi- ja revontulimaisemien kuvauskohde ja erittäin suosittu ympärivuotisen luontomatkailun kohde monipuolisine retkeilyverkostoineen.

Muistutamme, että suurin osa alueen matkailijoista majoittuu Ruka-Kuusamon matkailualueella käyttäen Kuusamon palveluja. Vain pieni osa majoittuu Posiolla majoituskapasiteetin vähyyden johdosta. Riisitunturin kansallispuisto on perustettu perustamisasiakirjojen mukaan sieltä avautuvan erämaamaiseman vaalimiseen, siten hanke on suoraan uhka kansallispuiston perusluontoarvojen suojelulle. Siten kyseessä on Suomen ja Kuusamon matkailumaineen vastainen riskihanke, joka turhaan pilaa Kuusamon mainetta, varsinkin kun Riisitunturi ja Kitkajärvi ovat valtakunnallisesti merkittäviä maisema-alueita, Suomen kansallismaisemia, jotka ovat tunnettuja Suomessa ja maailmalla.

Painotamme, että hankkeen tarvitsemaa alueeseen kuuluvaa ja Kitkajärven ylittävää siirtolinjaa ei selvitetty eikä YVA:ttu viime osayleiskaavan ja ympäristölupahakemuksen aikana, eikä sen siirtolinjan vaikutuksia ole sisällytetty selvitettäväksi tämän Nuunajärven tuulivoimateollisuusalueen osayleiskaavan perusteeksikaan.

Kitkajärvi kokonaisuudessaan ja Riisitunturi on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Se on sellainen arvostatus, jonka vuoksi Nuunajärven tuulivoimateollisuusalueen tarvitsemat Kitkajärven maisema-alueen ylittävät siirtolinjojen vaikutuksien ympäristövaikutukset tulee selvittää ja arvioida, ja liittää tällaisen selvityksen tekovaatimus kaavapäätöksen selvitysvaatimuksiin.

Toistamme myös tässä samalla vaateen Pohjois-Pohjanmaan Elylle, että Kitkajärven ylittävä siirtolinja Rukalle pitää YVA:ta, ja että kokonaisuutena hankkeen YVA pitää uudelleen käsitellä, koska hankealueen myllyjen paikat ja korkeudet ovat muuttuneet sekä alueen luonto- ja linnusto, poronhoito ja maisema-arvot ovat puutteellisesti YVA:ttu, eikä niissä ole otettu huomioon alueen kuulumista valtakunnallisesti merkittäviin maisema-alueisiin, kansallismaisemiin.

Hankekokonaisuudessa ja osayleiskaavassa ei ole myöskään huomioitu Lapin liiton tuulivoimaselvityksen tuloksia ja niiden vaikutuksista hankealueeseen, eikä alueen suojeluverkoston laajentumista ja retkeilyreitistön laajentumisesityksiä sekä suojelualue-esityksiä.

Hankekokonaisuudessa ja osayleiskaavassa ei myöskään ole otettu huomioon Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan ekologisten verkostojen vaalimistarpeita, 5 km suojavyöhykkeitä suojelualueille ja yli 7 km suojeluvyöhykkeitä salassa pidettäville linnustolajeille, jotka pesivät ja saalistavat hankealueella ja läheisyydessä. Kokonaisuutena hankekokonaisuus on siis luonto- ja maisema sekä luontomatkailuarvoiltaan toteuttamiskelvoton.

Muistutamme, että alueen maisema- ja luontoarvojen vaalimiseksi on kerätty yli 24 000 nimen adressi Maaningan / Nuunajärven tuulivoimateollisuushanketta vastaan, alueen erämaisen ja maisemallisen sekä rinnesoiden, lampien ja erämetsien kokonaisuuden vaalimiseksi. Liitämme liitteeksi ko. kirjelmät. Täydennämme lausuntoamme tarvittaessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry

Esko Saari
puheenjohtaja

Merja Ylönen
taloudenhoitaja

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry

Saara Laivamaa
puheenjohtaja

Pekka Nyman
varapuheenjohtaja