Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Haapajärven bio­teol­li­suusa­lu­een rakennushanke, mielipide YVA-se­los­tuk­ses­ta

Suunniteltu hanke lisäisi ainespuun käyttöä energiantuotantoon ja tätä kautta lisäisi hakkuita ja pienentäisi metsien hiilivarastoja ja -nieluja. Tieto hankkeen vaikutuksesta metsien hiilitaseeseen on oleellinen osa, kun tehdään hankkeen kokonaisarviointia ja arvioidaan hankkeen järkevyyttä yhteiskunnallisten tavoitteiden kannalta. Tätä ei YVA-selostukseen kuitenkaan edellytetä.

Kuva: Merja Ylönen

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry

pohjois-pohjanmaa@sll.fi

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi

05.08.2024

Viite: POPELY/2035/2023

Asia: Haapajärven bioteollisuusalueen rakennushanke, mielipide YVA-selostuksesta

_____________________________________________________________________

Arvioitava hankkeessa suunnitellaan bioöljyn ja biohiilen tuotantolaitosten rakentamistaHaapajärvelle. Toteutuessaan VE1 tai VE2 mukaisena hanke lisäisi energiapuun käyttöä noin 400 000 t/v eli noin 0.55 milj m3/v. VE3 mukaisena toteutuessaan kaksinkertaisen määrän.

YVA-selostuksessa esitetään laskelma hankkeen tuottamasta päästövähenemästä.

Tässä laskelmassa on kaksi puutetta.

1. Laskelmassa ei huomioida raaka-aineen hankinnan vaikutusta Suomen metsien hiilen sidontaan.

2. Laskelmassa ei huomioida tuotantolaitoksen rakentamisesta ja elinkaarestasyntyviä päästöjä.

Yhteysviranomainen eikä laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä ei edellytä, että hankkeen vaikutus metsien hiilitaseeseen sisällytetään YVA-selostukseen. Tämä tieto on kuitenkin oleellinen osa, kun tehdään hankkeen kokonaisarviointia ja arvioidaan hankkeen järkevyyttä yhteiskunnallisten tavoitteiden kannalta.

Lausunnossaan ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa yhteysviranomainen edellyttää, että hankkeen rakentamisen ja elinkaaren päästöt arvioidaan ja huomioidaan ilmastovaikutuslaskelmissa. Tämä ei nyt toteudu, sillä YVA-selostuksessa rakentamisvaiheen päästöt esitetään yksikössä CO2 ekv/m2/a (ja rakennuspaikan metsäkadon vaikutus yksikössä t CO2) eikä lukija pysty suhteuttamaan näitä riviksi päästövähenemälaskelmassa.Esitämme, että YVA-selostuksen liitettä 4 (päästövähenemälaskelma) ja kappaletta 7.4 (ilmastovaikutukset) täydennetään seuraavasti:

1. Lasketaan hankkeen vaikutus metsien hiilitaseeseen yksikössä CO2ekv/MJ ja huomioidaan tämä bioöljyn tuotannon päästöissä Eb. Käytetään tässä kahta skenaariota, joissa laitoksen raaka-aineen hankinta lisää ainespuun käyttöä Pohjois-Pohjanmaalla skenaariossa a) 0.4 m3 milj/v, ja b) 0.2 m3 milj/v.

2. Lasketaan laitoksen elinkaaren/rakentamisen ilmastovaikutus yksikössä CO2 ekv/MJ ja huomioidaan tämä bioöljyn tuotannon päästöissä Eb.

Tällä hetkellä energia- ja tähdepuusta on Suomessa niukkuutta eikä hakkuutähde- ja pienpuu riitä nykyistenkään energiantuotantolaitosten tarpeeseen (AFRY 2023). Niinpä viime vuosina ainespuutakin on ohjautunut polttoon, LUKE:n arvion mukaan 2-3 milj m3/v. Koska hakkuutähde ja pienpuu ei riitä nykyiseenkään tarpeeseen, niin suunniteltu hanke hyvin luultavasti lisäisi ainespuun käyttöä energiantuotantoon ja tätä kautta lisäisi hakkuita ja pienentäisi metsien hiilivarastoja ja -nieluja.

YVA-selostuksen päästövähenemälaskelman VE1/VE2 mukaan laitoksen tuottaman pyrolyysiöljyn energiasisältö olisi 480 GWh/v ja tällä saataisiin vähennettyjä päästöjä saman verran kuin vähentämällä fossiilisen öljyn käyttöä 144 GWh/v edestä. Laitoksen avulla saatava päästövähenemä on luultavasti tätäkin merkittävästi alempi kunhan elinkaaren ja metsien hiilitaseen vaikutukset huomioidaan asianmukaisesti.

Hyötysuhteeltaan parempia tapoja käyttää energiapuuta on: Laitoksen käyttämän puun energiasisältö olisi noin 1 640 GWh/v, jolla voitaisiin kaukolämmön tuotannossa korvata fossiilista polttoainetta selvästi yli 1 000 GWh/v verran.

Viitteet:

AFRY 2023: Kotimaisten polttoaineiden toimintaympäristö ja käyttöarviot 2028 saakka.

AFRY Management Consulting Oy, selvitys, 08.02.2023.

Metsälehti 2024: Kuitupuuta energiaksi tiedettyä enemmän – Kaukolämpöä ei risuilla tuoteta. Metsälehti, artikkeli, 11.04.2024

 

Oulussa 5.8.2024

Esko Saari
puheenjohtaja

Kirsi Eskelinen
sihteeri