Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Valitus Iijoen alaosan voimalaitosten ka­la­ta­lous­vel­voit­tei­den muutoksia koskevasta päätöksestä

Kalatalousvelvoitteiden muuttamisella on tavoiteltava Iijoelle ekologista jatkumoa.  Se edellyttää ympärivuotisesti vesitettyjä luonnonmukaisia ohitusuomia.

Raasakan voimalaitos on Iijoella ensimmäinen vaelluseste nousukaloille. Kuva: Merja Ylönen

Pohjois-Pohjanmaan piiri valitti Vaasan hallinto-oikeuteen yhdessä luonnonsuojeluliiton ja Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston Iijoen alaosan voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muutoksia koskevasta päätöksestä.

Hyvää AVI:n päätöksessä on toteamus, että olosuhteet ovat kiistatta olennaisesti muuttuneet. Tähänastinen keskittyminen kalastonhoidossa istutuksiin on osoittautunut tehottomaksi ja monimuotoisuutta köyhdyttäväksi. Huonoa on luvanhaltijalle kalatalousviranomaisen hakemuksessa vaatiman selvitysvelvollisuuden hylkääminen Raasakan, Maalismaan, Kierikin, Pahkakosken ja Haapakosken voimalaitosten vähävetisten uomien vesittämisestä ja kunnostamisesta vaelluskalojen poikastuotantoon soveltuviksi.

AVI:n päätöksessä jätetään kalankulun mahdollistavien ylös ja alasvaellusreittien selvittäminen ja suunnittelu voimayhtiön päätettäväksi. Vaellusyhteyksiä suunnitellaan eritoten lohelle ja meritaimenelle, jolloin vaarana on suosia teknisiä ja vain osan vuodesta vesitettyinä olevia kalateitä, jollaiselle on jo Raasakkaan Iijoen suulle haettu lupaa. Tiedossa myös on, ettei ratkaisu mahdollista vaellussiian pääsyä ylävirtaan.

Kalatalousvelvoitteiden muuttamisella on tavoiteltava Iijoelle ekologista jatkumoa. Lohi ja muut vaelluskalakannat on mahdollista palauttaa Iijokeen, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Saari. Se edellyttää ympärivuotisesti vesitettyjä luonnonmukaisia ohitusuomia. Ne ovat vaellusyhteyksiä, mutta myös vesieliöiden lisääntymis- ja elinalueita. Tärkeää on myös asettaa toiminnallisuusvaatimus. Kalateitä ja voimalaitoksia on käytettävä niin, että Raasakan alapuolelle tulevista lohista vähintään 70 prosenttia nousee kalateiden kautta kaikkien viiden voimalaitoksen padon yläpuolelle.