Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Mielipide Aittovaaran tuu­li­voi­mao­say­leis­kaa­van luonnoksesta

Idässä on Olvassuo, lännessä Kuusisuo-Hattusuo, pohjoisessa Taipaleenharju ja Aittojärven lintuvesi. Hanke käy esimerkistä Pohjois-Pohjanmaan ylimitoitetusta tuulivoimavarausten määrästä. Oma ongelmansa on hankevastaavan ja kunnan ahneus ylittää reilusti maakuntakaavan rajaus. Ympäristövaikutusten arviointi on vielä kesken. Saapa nähdä, millaiseksi suunnitelma kehittyy.

Tuulivoimaloiden rakentaminen tiestöineen kuluttaa myös paljon kiviaines- ja soravaroja. Hankkeessa niitä suunnitellaan hankittavan sekä Aittovaarasta että Viinivaarasta. Kuvassa on Viinilänhetteestä virtaava lähdepuro. Kuva: Merja Ylönen

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry
pohjois-pohjanmaa(at)sll.fi

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry

21.10.2024

Pudasjärven kaupunki, tekninen osasto
kirjaamo(at)pudasjarvi.fi

Viite: Kuulutus

Asia: Mielipide Pudasjärven Aittovaaran tuulivoimaosayleiskaavan valmisteluvaiheen aineistosta

Aittovaaran hankealueelle esitetään osayleiskaavaluonnoksessa 25 voimalan suunnitelmaa. Hankevastaava on Tuulialfa Oy. Samanaikaisesti toteutetaan ympäristövaikutusten arviointimenettely, jonka selostus on nähtävillä 16.11.2024 asti. Siinä tarkastellaan kahta vaihtoehtoa, joista toisessa on 25 (VE1) ja toisessa 26 (VE2) voimalaa tiestöineen, kaapeleineen ja sähköasemineen. Arviointiohjelmassa julkaistussa hankkeessa oli alkujaan enintään 29 yksikköteholtaan 8-10 megawatin ja kokonaiskorkeudeltaan 300 metrin tuulivoimalaa (VE1). Vaihtoehdossa VE2 voimaloita oli 26. Sähkönsiirron ratkaisuja ja niiden vaikutuksia selvitetään erillisessä Aittovaara-Vuotto-Pyhänselkä 400 + 110 kilovoltin voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Samaan siirtolinjaan suunnitellaan liitettävän myös Aittovaaran eteläpuolella sijaitsevat tuulivoimahankkeet Oulun Mustasuo ja Utajärven Tynnyrikorpi.

Hankealueelle ei ole osoitettu vaihemaakuntakaavoissa varausta tuulivoiman rakentamiseksi. Energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan julkisessa ehdotuksessa on varaus tv-1 524 Aittovaara. Kaavaluonnoksen selostuksessa todetaan, että hanke sijoittuu osittain vaihekaavaehdotuksen rajaukselle. Vaihemaakuntakaavan kohdekuvauksessa (liite 2: tuulivoima-alueiden kohdekuvaukset 9.9.2024) varauksen tv-1 524 pinta-ala on 1000 hehtaaria, kun taas hankkeen rajaus kattaa 3320 hehtaaria eli on yli kolminkertainen laajuudeltaan. Vaihemaakuntakaavan rajaus sijoittuu hankerajauksen sisään sen lounaisnurkkaan. Hankkeen kaavaselostuksessa ei ristiriitaa vaihemaakuntakaavan julkisen ehdotuksen ja hankesuunnitelman välillä tunnusteta. Kappaleessa 13.2 hankekaavan väitetään toteuttavan vaihemaakuntakaavan tarkoitusta, mutta suunnitelma on sille kaavailtuun paikkaan selvästi ylimitoitettu.

Hankealueelta reilun viiden kilometrin päässä on Olvassuon erityisen arvokas suojelualue, joka on myös valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Vaikutuksia siihen on myös arvioitu ja todettu, että ne ovat merkittävän negatiivisia. ”Maisemakuvaan ja sitä kautta maiseman luonteeseen ja laatuun kohdistuvat vaikutukset ovat paikoin jopa suuria”, kuuluu maisema-arvioinnin päätelmä (vaikutusten arvioinnin liite 5). Vaihemaakuntakaavan valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta koskevan suunnittelumääräyksen mukaan ”alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja kehittämisessä on otettava huomioon alueen luonnon- ja kulttuuripiirteet ja maisemakuva sekä turvattava maisema- ja kulttuuriympäristöarvojen säilyminen.” Suuri kielteinen vaikutus Olvassuon ja myös Taipaleenharjun arvokkaisiin maisema-alueisiin on selvästi mauntakaavan suunnittelumääräyksen vastainen seuraus.

Hankealue sijoittuu kahden laajan ja varsinkin suoluonnoltaan merkittävän Natura-suojelualueen, jo mainitun Olvassuon ja Kuusisuo-Hattusuon väliin. Hankkeen rajauksella on Kiiminkijoen vesistöön kuuluvia Natura-alueita. Pyöriäsuo-Iso Joutensuo-Kontiosuo, joka on maakuntakaavassa osoitettu luonnon monimuotoisuudeltaan tärkeäksi luo-1 -alueeksi, ulottuu osin hankealueen itäreunalle. Lisäksi rajauksella on Aittovaara-Laataikon pohjavesialue. Aittojärven Natura-alue (SPA ja FINIBA) on välittömästi hankealueen pohjoispuolella ja sen länsipuolella on luo-1 -kohde Polvisuo. ”Hankealueella todettiin kesällä 2024 myös yksi salassapidettävän petolinnun pesintä ja saalistus- lentoja, jotka sijoittuivat suoalueille reunimmaisten voimaloiden lähialueelle”, kerrotaan arviointiselostuksessa. Pesäpaikalle ja saalistuslentojen alueelle on myös tunnistettu kielteisiä vaikutuksia. Tiedossa on myös sijainti maakotkan reviirillä.

Ympäristön luontoarvoja täydentää vaihemaakuntakaavaehdotuksen liitteen 2 kohdekuvauksessa kerrottu tieto, että ”alueen pohjoispuolelle sijoittuu vaihemaakuntakaavan tuulivoima-alueiden Natura 2000 riskiarvioinnissa määritelty luonnon ydinalueita yhdistävä ekologisen verkoston yhteys ja alueen välittömään läheisyyteen länsi- ja itäpuolelle sijoittuu ekologisen verkoston ydinalueet 8 ja 9 (Natura 2000 verkostoon kohdistuvien riskien tunnistaminen, PPL 6/2024).” Vaihemaakuntakaavan selostuksessa edellytetään ekologisten yhteyksien säilyminen hankkeiden kehittämisessä, mutta sen enempää arviointiselostuksessa kuin kaavaselostuksessakaan ei ole mitään viittausta mahdolliseen velvoitteeseen ottaa huomioon ekologinen verkosto ja ekologisten yhteyksien säilyminen.

Hankealueen eteläosan Kiiskisuo on laaja ja monimuotoinen metsäsaarekkeiden pirstoma aapasoiden kokonaisuus. Sen läntisin osa (luontokohde nro 14) on arvioitu luonnontilaltaan hyväksi ja arvotettu erityisen tärkeäksi kohteeksi. Sen eteläpuolella on Kissasuo (luontokohde nro 15), joka on arvotettu monimuotoisuutta turvaavaksi kohteeksi. Niiden väliin on sijoitettu voimalat nro 24 ja 25 ja niitä yhdistävä uusi huoltotie. Kiiskiperä-Kiiskisuo eli luontokohde nro 14 on määritetty myös linnustoselvityksessä yhdeksi huomionarvoisimmista pesimäalueista (arviointiselostuksen liite 11a). Vaikutuksia voimaloiden ja tien rakentamisesta ei ole kuitenkaan tunnistettu.

Kaava ei perustu riittäviin selvityksiin. Uutta tieverkostoa tarvitaan mittavasti, mutta sen vaikutuksia esimerkiksi luonnon pirstoutumiseen tai soiden vesitalouteen ei ole selvitetty ja monet haittojen lievennyksetkin jäävät arvailujen varaan. Kaavoitusta on myös haitallisesti kiirehditty, sillä ympäristövaikutusten arviointimenettely on vielä kesken eikä arvioita ja johtopäätöksiä selvitysten tasosta ja hankkeen vaikutuksista ole ollut kaavoituksen käytössä.

Vaihemaakuntakaavaehdotuksen kohdekuvausten liitteessä 2 on perustelu Aittovaaran tv-1 524 varauksen lopullisesta rajauksesta. Siihen ovat vaikuttaneet ”Natura- ja maisemavaikutukset, joista merkittävimmät kohdistuvat maakunnallisesti arvokkaaseen Taipaleenharjun kulttuurimaisema-alueeseen ja Aittovaaran (SPA) Natura-alueeseen. Lisäksi rajaukseen on vaikuttanut Aittovaara-Laattaikon pohjavesialueen sijainti.” Niiden lisäksi perusteluja karsia useita voimalapaikkoja varsinkin itälaidalta ovat maisema-vaikutukset Olvassuohon ja luonnon monimuotoisuutta köyhdyttävät vaikutukset niin itse hankealueella kuin sen lähiympäristössä.

Hankekaavaselostuksen analyysi suunnitelman toteutettavuudesta on virheellinen. Kaava ei edistä ekologista kestävyyttä ja vaikuttaa merkittävän kielteisesti maisemaan ja luonnonarvoihin. Luonnonsuojelupiiri ja sen paikallisyhdistys korostavat luonnon- ja maisemansuojelun vaateita ja painottavat tarvetta karsia suunnitelmasta ainakin voimalapaikat nro 14, 17, 20, 23, 24 ja 25 rajauksen itä- ja etelälaidalta. Pohjoisreunan voimaloiden suunniteltujen sijoituspaikkojen toteuttamiskelpoisuudesta on vaikea esittää arviota liian vähäisten julkisten linnustotietojen takia. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti karsintaa on kuitenkin ilmeisen tarpeellista tehdä. Aittojärven Natura-aluetta koskevassa selvityksessä todetaan, että ”hankkeella arvioidaan olevan suuria kielteisiä vaikutuksia Natura-alueen ulkopuolella hankealueen lähistöllä sijaitsevalle salassa pidettävän petolintulajin pesäpaikalle. Voimaloiden aiheuttaman törmäysriskin vuoksi vaikutukset suojeluperusteisen petolintulajin reviiriin Natura-alueen ulkopuolella arvioidaan molempien hankevaihtoehtojen osalta merkittäviksi.”

Kaavoittajan palautteen ja tiedon kaavaehdotuksen nähtäville tulosta pyydetään toimittamaan sähköisesti ylläolevaan osoitteeseen.

Esko Saari
puheenjohtaja

Kirsi Eskelinen
toiminnanjohtaja

Pirkko-Liisa Luhta
puheenjohtaja

Terhi Taikavaara
sihteeri