Kolme syytä, miksi kaunista lupiinia pitää torjua
Lupiini kukkii komeasti kuten moni puutarhalaji. Se ei kuitenkaan pysy pihapiireissä, vaan leviää luontoon. Komealupiini on haitallinen vieraslaji ja se aiheuttaa luontokatoa monella eri tavalla.
1. KOMEALUPIINI VIE ELINTILAA ALKUPERÄISILTÄ KASVEILTA
Komealupiini leviää voimakkaasti ja rehevöittää kasvualustaansa typensitojabakteerien avulla. Siksi karuun maaperään tottuneet kasvit eivät pärjää sen valtaamilla alueilla. Lupiinin tuottamat biokemialliset yhdisteet voivat myös vaikuttaa kasveihin ja estää niitä itämästä.
2. LUPIINI ON HAITAKSI PÖLYTTÄJILLE
Lupiini houkuttelee pölyttäjiä voimakkaalla tuoksullaan ja kilpailee näin pölyttäjistä luonnonkasvien kanssa. Se ei kuitenkaan hyödytä pölyttäjiä. Komealupiini ei tuota mettä ja sen siitepöly sisältää lupaniinia, joka tutkimustulosten mukaan voi haitata pölyttäjien lisääntymistä. Se ei kelpaa myöskään perhosentoukille ravintokasviksi.
3. LUPIINI UHKAA PERINNEYMPÄRISTÖN LAJEJA
Lupiini valtaa alaa jo muutenkin ahtaalle joutuneilta niittylajeilta ja pölyttäjiltä. 99 prosenttia perinneympäristöistä katosi 1900-luvun aikana. Komealupiini on levinnyt useiden uhanalaisten niittykasvien elinympäristöihin. Esimerkiksi vaarantunut hirvenkello, erittäin uhanalainen horkkakatkero ja erittäin uhanalainen saunionoidanlukko voivat joutua väistymään lupiinin tieltä.
Uhanalaiset kasvi- ja hyönteislajit löysivät uutta elintilaa tienpientareilta, kunnes lupiini alkoi kutistaa niiden elinpiiriä sielläkin. Onkin tärkeää saada pysäytettyä lupiinin leviäminen, vaikka sitä voi olla vaikeaa poistaa kokonaan.
Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto, 11.6.2024