Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Harakka hyppii maassa..

Harakka (Pica pica) on kekseliäs lintu, mutta tiesitkö tätä harakasta?

🪶 Luonnossa harakat elävät yleensä 2-5 vuotta, mutta ne voivat elää jopa 10 vuotta tai enemmän, erityisesti suojellussa ympäristössä ja ilman suuria uhkia.

🪶 Harakat ovat omnivoreja, eli ne syövät monenlaista ruokaa, kuten hyönteisiä, pieniä eläimiä, siemeniä, marjoja ja jopa jätteitä. Harakat ovat taitavia ruoan kerääjiä ja ne käyttävät nokkaansa ja teräviä kynsiään ruoan käsittelyyn. Ne saattavat myös varastoida ruokaa pesän ympärille tai muille piilopaikoille.

🪶 Harakan reviiri voi olla 2-3 kilometrin säteellä pesästä, mutta tämä voi vaihdella riippuen ympäristön ruoan saannin määrästä ja kilpailusta.

🪶 Uros- ja naarasharakkojen välillä ei ole suuria eroavaisuuksia ulkoisesti, mutta uros voi olla hieman suurempi ja sillä voi olla voimakkaampi pyrstö.

🪶 Harakat ovat erittäin älykkäitä lintuja. Ne pystyvät käyttämään työkaluja, ratkaisemaan ongelmia ja pystyvät mm. Tunnistamaan oman heijastuksen peilissä.

🪶 Harakat nukkuvat yleensä 6-8 tunnin jakson yössä, mutta saattavat myös ottaa lyhyitä lepohetkiä päivän aikana. Ne eivät ole erityisen aktiivisia yöllä, mutta voivat liikkua myös hämärän aikaan. 

🪶 Harakat rakentavat suuria ja monimutkaisia pesiä puiden latvoihin tai suurten pensaiden keskelle. Pesä on yleensä suuri kupumainen rakenne, joka on rakennettu oksista, ruohoista ja muista materiaaleista. Ne voivat kaupunkiympäristöissä pesiä myös talojen rakenteisiin, kuten ullakoille ja piipunpieliin.

🪶 Harakat ovat yleensä saman parin kanssa koko elämänsä ajan. Harakka voi etsiä uuden puolison parin kuollessa. Uusi pariutuminen voi tapahtua nopeasti, erityisesti jos pesimäkausi on lähestymässä. Harakat huolehtivat yhdessä poikasista, mutta emo on pääasiallisesti vastuussa niiden ruokinnasta ja hoidosta. Uros voi auttaa pesän puolustamisessa ja ruoan etsinnässä

🪶 Harakat parittelevat keväällä ja alkukesästä. Emo munii 5-8 munaa, jotka ovat yleensä vaaleanvihreitä tai sinertäviä ruskeilla pilkuilla. Poikaset kuoriutuvat noin 17-19 päivää munimisesta. Ne ovat aluksi sokeita ja karvattomia. Poikaset alkavat liikkua pesässä noin 3 viikon ikäisinä ja voivat jättää pesän noin 4-6 viikon ikäisinä ja siirtyvät etsimään omaa reviiriä. Ne voivat jäädä alueelle, jossa ne ovat syntyneet, mutta useimmiten etsivät itselleen uudet alueet ja pesimäpaikat.

🪶 Harakan munat voivat olla uhanalaisia useiden saalistajien vuoksi. Erityisesti suuret linnut, kuten pöllöt ja haukka, voivat saalistaa harakan munia. Myös pienemmät eläimet, kuten mäyrät, saukot ja jyrsijät, voivat joskus ryöstää munia pesästä. Kyyhkyset ja varikset voivat myös toisinaan olla uhkana harakan pesinnän onnistumiselle.

🪶 Harakat saattavat hylätä pesän, jos sen munat tai poikaset ovat kadonneet tai ne ovat joutuneet saalistajien uhriksi. Usein harakkapariskunta ei palaa samaan pesään seuraavana vuonna, vaan ne saattavat rakentaa uuden pesän lähistölle tai muualle.

🪶 Jos harakan toinen puolisko kuolee, harakka voi etsiä uuden puolison. Uusi pariutuminen voi tapahtua nopeasti, erityisesti jos pesimäkausi on lähestymässä. 

Harakka on erilaisiin ympäristöihin ja elinolosuhteisiin sopeutuva lintu. Sen älykkyys  ja sosiaaliset taidot tekevät siitä erityisen mielenkiintoisen lajin tarkkailtavaksi ja jos harakkaa sattuu pesimään pihapiiriisi sen pesimispuuhien seuraaminen onkin varsin viihdyttävää puuhaa.