Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Juokse jänösein!

Rusakko (Lepus europaeus) on monimuotoinen eläin, joka sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin. Tiesitkö tätä rusakosta?

🐇 Rusakko elää pääasiassa Euroopassa ja Aasiassa. Rusakot suosivat avointa maastoa, kuten niittyjä, peltoja ja metsäaukeita, mutta tarvitsevat myös elinympäristöönsä pensaita tarjoamaan suojaa petoeläimiltä. Ne eivät yleensä kaiva pesiä maahan kuten metsäjänikset, vaan käyttävät matalakasvuisia alueita piilopaikkoinaan.

🐇 Rusakot nukkuvat yleensä 6-8 tuntia yössä, mutta voivat ottaa myös lyhyitä lepojaksoja päivän aikana.

🐇 Rusakot etsivät ruokaa yleensä aamulla ja illalla. Ne voivat kulkea pitkiä matkoja etsiessään ravintoa ja käyttävät teräviä aistejaan paikantaakseen syötävää.

🐇 Rusakot ovat pääasiassa kasvinsyöjiä ja niiden ruokavalio koostuu pääasiassa ruohoista, hedelmistä, pähkinöistä, ja puiden kuoresta. Ne voivat myös syödä viljaa ja muita kasveja, erityisesti talvella.

🐇 Luonnossa rusakon elinikä on tyypillisesti 2-3 vuotta, mutta se voi elää jopa 7-8 vuotta, erityisesti suojeltuna ja ilman suuria petoeläinten uhkia.

🐇 Rusakot eivät ole erityisen älykkäitä verrattuna moniin muihin eläimiin, mutta ne ovat hyvin sopeutuvia ja kekseliäitä selviytymään vaarallisista tilanteista ja löytämään ravintoa.

🐇 Ulkoisesti uros ja naaras rusakko ovat hyvin samanlaisia, mutta naaraat voivat olla hieman suurempia. Sukupuolten välinen ero on vähäinen verrattuna muihin lajeihin.

🐇 Rusakoilla ei ole tarkkaa reviirirajaa kuten monilla muilla eläimillä. Ne voivat liikkua laajoilla alueilla etsiessään ruokaa, ja niiden liikkumismatkat voivat olla jopa useita kilometrejä.

🐇 Rusakot eivät ole erityisen pariuskollisia, ne parittelevat useiden kumppaneiden kanssa kauden aikana.  Rusakot parittelevat keväällä ja kesällä, ja naaraat voivat saada useita poikueita vuodessa. Yleensä ne saavat 2-4 poikasta per poikue. Uros rusakko ei osallistu poikasten hoitoon vaan keskittyy paritteluun ja oman alueensa puolustamiseen.

🐇 Poikaset syntyvät yleensä maahan tehtyyn, pehmeään ja suojaisaan pesään. Ne ovat aluksi sokeita ja karvattomia, mutta alkavat liikkua ja seurata emoa noin 2-3 viikon ikäisinä.  Poikaset jäävät emon hoitoon noin 4-6 viikoksi ja voivat sen jälkeen siirtyä omille teilleen ja etsiytyä uusille alueille muodostamaan oman reviirinsä.

🐇 Rusakko on metsäjänistä suurempi ja sillä on pidemmät jalat ja korvat. Se vaihtelee väriä vuodenaikojen mukaan, mutta ei talvella vaihda karvaansa kokonaan valkoiseen, kuten metsäjänis.