Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Vuoden 2024 kasvi, raita, onkin puu!

Raita, Salix caprea, on valittu Suomen vuoden kasviksi 2024. Se on monipuolinen ja merkittävä kasvi ekosysteemissämme. Tiesitkö tätä raidasta?

🌳 Raita on pieni tai keskikokoinen puu, joka voi kasvaa noin 5-10 metrin korkuiseksi. Sen lehdet ovat soikeita ja kiiltäviä, ja ne voivat olla tummanvihreitä tai harmaanvihreitä. Raita tunnetaan myös sen pehmeistä, hopeanhohtoisista nuorista versoistaan.

🌳 Raita kukkii aikaisin keväällä, yleensä huhti-toukokuussa. Sen ruskeat tai vihertävät, pitkät kukinnot ovat kolmi- tai neliliuskaisia. Kukinto on hyvin hienovarainen, mutta tärkeä pölyttäjille.

🌳 Raita on merkittävässä osassa ekosysteemiä. Se toimii symbioosissa monien pölyttäjähyönteisten kanssa ja tarjoaa suojaisia pesäpaikkoja ja siementen ja lehtien muodossa ravintoa monille linnuille, kuten tilhille, varpusille ja peipoille. Raita toimii myös tärkeänä maanrakennuspuuna kosteikkojen alueilla, koska sen juuristo auttaa estämään eroosiota.

🌳 Raidan kuorta ja oksia on käytetty perinteisesti käsitöissä, kuten koruissa ja punonnassa. Raitaa on joskus käytetty myös lääketieteellisiin tarkoituksiin, sillä sen kuori sisältää salisiinia, joka on osa asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin kemiallista rakennetta.

🌳 Raita voi elää varsin pitkään ja on tunnettu sen kyvystä regeneroitua hyvin. Se pystyy kasvamaan nopeasti ja uudistumaan tehokkaasti, mikä tekee siitä erinomaisen kasvin alueilla, jotka kärsivät toistuvasta häiriöstä tai maaperän eroosiosta.

Raita on siis monipuolinen ja arvokas osa luonnon ekosysteemiä, ja sen valinta vuoden kasviksi vuonna 2024 tuo hienosti esille sen roolin ja merkityksen.

Nokkosperhonen raidalla_kuva Mikko Kuussaari