Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Lausunto ABO Wind Oy:n Pielaveden Löytänän tuu­li­voi­ma­hank­keen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vioin­tioh­jel­mas­ta (YVA-ohjelma) 5.6.2024

Luontoselvitykset ovat hyvin ohjelmassa mukana. Joitakin lisäyksiä on tarpeellista tehdä.

On huomioitava että maakuntakaavan 2040 2.vaiheen vaihtoehdossa “Kyvykäs uudistuja” Löytänän hankealue on merkitty kokonaisuudessaan kuuluvaksi viherverkostoalueelle. 

Haluamme selvityksen miten tämä on toteutettavissa, mikäli Löytänän tuulipuistohanke toteutuu.

Susi

Koska Rytkyn susireviirin itälaitaan suunnitellaan kahden tuulipuiston (Löytänä ja Vuorimäki) rakentamista, on tärkeää arvioida näiden vaikutusta susien käyttäytymiseen, erityisesti ihmisten liikkumisen selvän lisääntymisen vuoksi. On tarpeen tutkia, millaisia vaikutuseroja yhden tai kahden tuulipuiston rakentamisella on suteen.  Susien pesimäalueiden sijainti tulee selvittää. 

Linnut

Kuinka noin 15 kilometrin mittainen yhtenäinen rakenne, joka syntyy kahden tuulipuiston (Löytänä ja Vuorimäki) muodostuessa, vaikuttaa lintujen elintilaan ja niiden käyttäytymiseen muuttoaikana. Tätä vaikutusta tulisi verrata niin yhteen kuin kahteenkin tuulipuistoon.

Pielavedellä pesii merikotka. Metsähallituksen tiedot osoittavat, että yhteensä 48 merikotkaa on joutunut tuulimyllyn siipien uhriksi, ja on mahdollista, että törmäyksiä on tapahtunut vielä enemmän (HS 10.6.2023). Selvityksessä on otettava huomioon keinot törmäysten estämiseksi, sekä merikotkareviirien koot että lintujen liikkuminen hankealueella tulee selvittää.

Vuonna 2018 Ville Suorsa teki tutkimuksen “Linnustovaikutusten seurannasta suomalaisissa tuulivoimapuistoissa” (Linnut vuosikirja 2018). Tutkimuksessa todetaan, että linnut harvoin kiertävät suurta yhtenäistä voimala-aluetta, vaan lentävät sen läpi altistuen törmäysriskille. Tämän vuoksi on tärkeää selvittää keinoja minimoida törmäyksiä. Suorsa toteaa tutkimuksessa että varsinkin metso törmää usein tuulimyllyn torniin. On syytä selvittää miten tätä voitaisiin vähentää. Vaadimme myös tutkimaan yhden ja kahden tuulivoimapuiston rakentamisen merkityksen törmäyksiin.

Tuulimyllyistä irtoava aines

Koska mikromuovit ja muut irtoavat aineet huolestuttavat, niin mielestämme on selvitettävä  lavoista irtoava maaperään leviävän jätteen määrä ja sen vaikutukset ympäristöön koko käyttöiän aikana. 

Vieraslajien levittäytyminen

Hankkeessa tulee selvittää miten vieraslajien levittäytyminen estetään rakennusvaiheessa. Tämä koskee niin siirtolinjoja kuin itse tuulivoimalan perustuksiakin. Etenkin jättipalsami on levittäytynyt viime vuosina tuulipuistojen rakentamisen yhteydessä.

 

Iisalmessa 16.6.2023

Iisalmen Luonnon Ystäväin yhdistys ry

Jarmo Yliluoma Kai Jäderholm

puheenjohtaja taloudenhoitaja

 

Kuopiossa 16.6.2023

Lintuyhdistys Kuikka ry

 

Eelis Rissanen Liisa Tolvanen

puheenjohtaja sihteeri

 

Kuopiossa 16.6.2023

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry

Katja Ronkainen Timo Koskinen

puheenjohtaja sihteeri