Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin panos saimaannorpan suojelussa vuonna 2025
–

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt saimaannorppa on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Suojelu- ja tutkimustyön ansiosta saimaannorpan kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Norppakanta on noussut nyt noin 480 yksilöön, mutta saimaanorppa on edelleen yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Suojelutyö jatkuu ja tavoitteena on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason, mikä tarkoittaa käytännössä nykyisen kannan moninkertaistumista.
Koska saimaannorppa elää ainoastaan Suomessa, on sen tulevaisuus meidän suomalaisten varassa. Saimaannorpan suojelu on yksinkertaista, jos yhteistä tahtoa löytyy. Lisääntyneet kalastusrajoitukset ja riittävän hyvät pesimäolosuhteet, ovat edesauttaneet kannan kasvua. Kanta kasvaa kuitenkin edelleen hyvin hitaasti ja voi kääntyä laskuun pienestäkin häiriötekijästä.
Arktisena lajina saimaannorppa tarvitsee lunta ja jäätä pesintäänsä. Leutoina ja vähälumisina talvina kolaamme vastuualueellamme apukinoksia norpan pesinnän tueksi. Täysin lumettomien talvien varalle on kehitteillä erilaisia keinopesiä. Norpan pesiminen apukinoksiin ja keinopesiin on antanut toivoa siitä, että pesintää voidaan auttaa.
Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri (PSLP) on vuonna 2025 aktiivisesti edistänyt saimaannorpan suojelua ja lisännyt tietoisuutta sen elinympäristön turvaamisesta. Yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) kanssa PSLP on osallistunut moniin konkreettisiin toimiin, joilla pyritään turvaamaan tämä uhanalainen laji tuleville sukupolville.
Apukinoskolaukset tukemassa kuuttien selviytymistä
Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri on ollut mukana Metsähallituksen koordinoimissa apukinostalkoissa, joissa vapaaehtoiset ovat auttaneet kolaamaan lumesta keinopesiä saimaannorpille. Tämä toimenpide on elintärkeä kuuttien selviytymiselle, sillä se tarjoaa niille suojaa talven ankarilta oloilta ja petoeläimiltä.
Verkkokalastusrajoitusten tärkeyden esiin tuominen
Kesäkuun 2024 lopussa päättyneet verkkokalastusrajoitukset olivat merkittävä askel norppien suojelemiseksi. PSLP on jatkanut aktiivista tiedottamista verkkojen vaaroista saimaannorpille ja muistuttanut, että turvallisemmat pyydykset, kuten norppaturvalliset katiskat, ovat tehokas keino vähentää kuuttien menehtymistä kalastusvälineisiin.
Piiri on myös osallistunut Vaihda verkot katiskaan -tapahtumaan, jossa se lahjoitti norppaturvallisia katiskoita paikallisille kalastajille. Tapahtuma järjestettiin vuonna 2024 Liperissä.
Ympäristökasvatusta ja tietoisuuden lisäämistä
Norppien suojelu ei ole vain konkreettisia toimenpiteitä, vaan myös laajaa tiedotustyötä eri ikäryhmille. Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri on tukenut saimaannorppatietoisuuden lisäämistä lasten ja nuorten keskuudessa järjestämällä tapahtumia Varkauden ja Kuopion museoissa. Tapahtumissa lapset saivat oppia norppien elämästä ja niiden suojelun tärkeydestä.
Lisäksi saimaannorpasta kertovaa tietomateriaalia on viety kouluihin ja päiväkoteihin, joissa on kiertänyt myös kuvausseinä. Toivomme saavamme jaettavaksi lasten tekemiä norppa-aiheisia piirroksia.
Norppaturvallisen rysäkalastuksen kehittäminen
PSLP tukee myös Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin koordinoimaa hanketta, jonka tavoitteena on kehittää norppaturvallisia rysiä. Tämä mahdollistaa kestävän ja vastuullisen ammattikalastuksen Saimaan alueella ilman, että norpat joutuvat vaaraan.
Norppaturvallisesta rysästä voi lukea lisää täältä: Norppaturvallisen kalastuksen superpäivä Lappeenrannassa
Yhteistyöllä parempi tulevaisuus norpille
Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin toiminta saimaannorpan suojelussa on monipuolista ja jatkuu aktiivisesti vuonna 2025. Yhdistämällä suojelutyötä, tiedottamista ja yhteisön osallistamista voimme varmistaa, että Saimaalla on turvallinen elinympäristö norpille myös tulevaisuudessa. Jokainen voi kantaa kortensa kekoon pitämällä huolta luonnosta ja valitsemalla norppaystävällisiä toimintatapoja!