Lausunto Iso-Petäjämäen tuulivoimaosayleiskaavasta 15.3.2024
–

Ihmisen aiheuttama luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on ajanut monet lajit todelliseen ahdinkoon Suomessa. Iso-Petäjämäen kaavoittaminen tuulipuistoksi tulee hävittämään merkittävän luonnon moninaisuutta ylläpitävän alueen. Lapinlahden kunta voi omalla toiminnallaan vielä muuttaa tätä kehityssuuntaa, sillä kaavoituksella voidaan merkittävästi vaikuttaa monimuotoisuuden säilymiseen.
Valtakunnallisen alueidenkäyttötavoitteen yhtenä tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden alueiden ja ekologisten yhteyksien säilymistä. Tämä sama huoli tulee esiin myös Pohjois-Savon maakuntakaava 2040 2. vaiheen suunnitteluohjeessa jossa todetaan, että luonnon monimuotoisuutta on lisättävä myös varsinaisten suojelualueiden ulkopuolella. Luonnonsuojelualueita on täydennettävä maakunnalle tyypillisillä, mutta nykyisin aliedustetuilla luontotyypeillä ja luontotyyppiyhdistelmillä.
Etelä-Suomen alueella jopa 79 % metsäluontotyypeistä on luokiteltu uhanalaisiksi. Tämän hankkeen maastoselvityksissä alueelta rajattiin 58 arvokasta luontotyyppiä, joista jopa 37 kuuluu monimuotoisuutta turvaaviin kohteisiin. Toteutuessaan hanke pirstoo elinympäristöjä, mikä vaikuttaa kasvillisuuteen ja elinympäristöihin muuttuneiden pinta- ja pohjavesiolosuhteiden vuoksi. Puuston raivaus (voimalat, tiet ja voimalinjat) lisää alueen valonsaantia, mikä johtaa lisääntyneeseen paahteisuuteen, kosteusolosuhteiden muutoksiin ja näin vaikuttaa paikalliseen lajikoostumukseen.
Luonnon monimuotoisuuden kannalta alue tulisi säilyttää entisellään. Suomi on sitoutunut Euroopan Unionin biodiversiteettistrategiaan. Sen tavoitteena on pysäyttää luontokato ja kääntää luonnon monimuotoisuuden kehitys myönteiseksi vuoteen 2030 mennessä (https://ym.fi/eu-n-biodiversiteettistrategia). Tämä kuuluu myös kunnan tehtäviin luonnonsuojelulain 11 § (9/2023) nojalla.
Konkreettisena tavoitteena on mm. suojelupinta-alan kasvattaminen niin, että 30 prosenttia EU:n maa-alueista on oikeudellisen suojelun piirissä. Pohjois-Savossa ollaan kaukana tästä tavoitteesta: vuonna 2019 Pohjois-Savon metsä- ja kitumaasta oli suojelun piirissä tai rajoitetussa metsätalouskäytössä 4,5 %. Kasvullisesta metsämaasta osuus on vielä tätäkin pienempi. Kuntatasolla tarkasteltuna Lapinlahden maa-alasta on suojeltu 13,5%. Iso-Petäjämäen tuulivoimapuiston kaavoittaminen vaikeuttaa merkittävästi EU:n suojelutavoitteen saavuttamista maakunnassa. On odotettavissa, että EU tulee tulevaisuudessa velvoittavammin vaatimaan valtiota ja sen alueita pääsemään yhdessä määriteltyihin tavoitteisiin.
Komissio edellyttää, että jäsenmaat antavat kaksi sitoumusta avaintavoitteisiin liittyen. Ensimmäinen sitoumus koskee sitä, kuinka jäsenmaat aikovat edistää EU:n yhteisen 30 % suojelupinta-alatavoitteen ja 10 % tiukan suojelun tavoitteen saavuttamista. Jäljellä olevien vanhojen ja luonnontilaisten metsien tiukan suojelun tavoite sisältyy tähän kokonaisuuteen. Toinen sitoumus koskee jäsenmaiden toimia, joilla turvataan luonto- ja lintudirektiivin liitteiden lajien ja luontotyyppien suojelutaso sekä toimia, joilla suojelutasoa parannetaan 30:llä prosentilla lajeista ja luontotyypeistä (https://ym.fi/eu-n-biodiversiteettistrategia).
Mielestämme kunnalla olisi nyt oivallinen tilanne laajentaa suojelualuetta Iso-Petäjämäellä koskemaan muitakin alueita kuin nyt jo suojeltuja alueita. Varsinkin kun YVA-selostuksessa selkeästi todetaan, että alue on erittäin merkittävä lintujen kannalta ja sieltä löytyy kymmeniä erilaisia luontotyyppejä ja monimuotoisuutta turvaavia kohteita. Mikäli hanke toteutuu, tulee kunnan ja toiminnanharjoittajan ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin haitallisten vaikutusten ehkäisemiseksi tai rajoittamiseksi mahdollisimman vähäisiksi (Luonnonsuojelulaki 127 §). Hankkeen haitat luonnolle ovat niin mittavat, että hankkeessa on syytä ottaa käyttöön ekologinen kompensaatio (Luonnonsuojelulaki 98-107§).
Viite: Iso-Petäjämäen tuulivoimaosayleiskaava 468/2022
15.3.2024
Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry
Jarmo Yliluoma
puheenjohtaja
Kai Jäderholm
taloudenhoitaja
Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry
Markus Sjöberg
puheenjohtaja
Timo Koskinen
sihteeri
Lintuyhdistys Kuikka, Pohjois-Savo
Eelis Rissanen
puheenjohtaja
Petri Karvonen
sihteeri