Kuva: Holtti Hakonen

Rastunsuo

Rastunsuon lintujärvi on Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin omistama monimuotoinen lintukosteikko, joka tarjoaa elinympäristön lukuisille eri lintulajeille.

Sijainti ja historia

Rastunsuon lintujärvi sijaitsee Rautalammilla Kerkonkosken kylän tuntumassa, vanhalla turvetuotantolohkolla. Vapo Oy perusti kosteikon vuosina 1993–1994 (raivaus 1993, vesitys 1994). Järven pinta-ala on noin 15 hehtaaria ja sen suurin syvyys noin puolitoista metriä. Vuosien saatossa alue on kehittynyt luonnonmukaiseksi kosteikoksi, joka on arvioitu maakunnallisesti merkittäväksi lintujärveksi.

Luonnonsuojelu ja virkistysmahdollisuudet

Vuonna 2016 Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri hankki Rastunsuon lintujärven ja sen lähiympäristön omistukseensa. Seuraavana vuonna alue (27 ha) rauhoitettiin virallisesti linnustonsuojelualueeksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen päätöksellä. Metsästys on ollut alueella kiellettyä sen perustamisesta lähtien.

Lintujärven rannoilla on monipuoliset retkeilymahdollisuudet: kaksi lintutornia, katselulava, laavu, lintujen tarkkailukoju, kuivakäymälä sekä luontopolku, joka kiertää järven ympäri.

Lintulajisto ja merkitys linnustolle

Rastunsuon lintujärvi tarjoaa turvallisen ja monipuolisen elinympäristön lukuisille lintulajeille. Alueella on havaittu yli 100 lintulajia, mukaan lukien kahlaajat, vesilinnut sekä pelto- ja metsälinnut. Erityisen tärkeä se on uhanalaisille lajeille, kuten haapanalle, jouhisorsalle, pikkutyllille, lirolle, valkoviklolle, taivaanvuohille, suosirrille ja mustapyrstökuirille. Alueella on tavattu myös äärimmäisen uhanalaiset suokukko ja peltosirkku sekä hyvin harvinainen lapinsirri.

Hoitotoimet ja kunnostusprojektit

Lintujärven säilyttäminen edustavana luontokohteena vaatii säännöllisiä hoitotoimia. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa on tunnistettu useita toimenpiteitä, joilla voidaan lisätä paikan linnustollista arvoa.

Aiemmin kosteikon kunnostuksiin on saatu rahoitusta Suomen luonnonsuojeluliitolta sekä LähiTapiolan tuella. Tämän avulla on hankittu kahlaajien keinolietteikölle pohjakangas ja hiekkaa, lisätty linnunpönttöjä, uusittu luontopolun opastaulut ja rakennettu katselulava. Myös puustoa on raivattu, jotta lintutorneista ja luontopolulta voi paremmin tarkkailla järven elämää.

Vuonna 2024 luonnonsuojelupiiri sai ELY-keskukselta Järjestö-Helmi -rahoitusta kosteikon kunnostukseen. Lintujärven rantojen pensoittuminen ja metsittyminen ovat kaventaneet vesi- ja rantalintujen elinmahdollisuuksia. Myös kahlaajien levähdys- ja ruokailupaikkojen väheneminen on havaittu ongelmaksi.

Tulevat kunnostustoimenpiteet

Kunnostustyöt toteutetaan pesimäajan jälkeen syksyinä 2024 ja 2025. Keskeisiä toimenpiteitä ovat:

  • Rantojen madaltaminen poikueiden ruokailualueiksi.
  • Pesimäsaarekkeiden lisääminen ja suuren umpeen kasvaneen saarekkeen muotoilu.
  • Tekopökkelöiden lisääminen kolopesijöiden pesäpuiden lisäämiseksi.
  • Säätöpadon hankkiminen, jolla voidaan säätää rantojen vedenkorkeutta linnustolle sopivaksi.

Osa rannoilta poistettavasta puustosta käytetään puupuhdistamoiden rankakasettien materiaalina. Rankaniput ankkuroidaan kosteikon vesialueisiin, joissa ne kehittävät nopeasti biofilmiä, joka tarjoaa ravintoa lintupoikueille. Samalla ne myös osaltaan puhdistavat kosteikon läpi virtaavia valumavesiä.

Osallistu talkootyöhön tai tee lahjoitus

Jos olet kiinnostunut osallistumaan luonnonhoitotyöhön, voit ottaa yhteyttä toiminnanjohtaja Pirjo Paldaniukseen (puh. 040 8482869, pohjois-savo@sll.fi). Kaikki apu on arvokasta!

Tee lahjoitus tilin kautta: Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri

FI57 5481 9320 0333 25, OKOYFIHH Viestikenttään teksti: Rastunsuo

Rastunsuon raivaustalkoot. Kuva: Hannu Siikavirta
Rastunsuo kunnostustalkoot: kahlaajien keinolietteikön pohjakangas. Kuva: Hannu Siikavirta
Rastunsuon kunnostustalkoot: kahlaajien keinolietteikön pohjakankaan päälle. Kuva: Hannu Siikavirta