Raision suosituin luontokohde
Tärkeä muuttavien vesilintujen ja kahlaajien levähdys- ja ruokailupaikka
Kuva: Kauko Häkkilä
Luonto- ja virkistyskeidas keskellä kaupunki
Raisionlahti on matala Airistolta pohjoiseen työntyvä pitkä merenlahti Raision lounaisosassa. Lahden poikki 1950-luvulla rakennettua pengertä pitkin kulkevat Nesteentie ja Naantalin pikatie. Teiden eteläpuolella sijaitsevat Raision ja Nesteen venekerhon venesatamat ja Meyer Turun telakka. Tiepenkereen pohjoispuolelle jäänyt Raisiolahden pohjukka on yksi Varsinais-Suomen merkittävimmistä muuttolintujen levähdys- ja ruokailupaikoista. Myös alueen muut luonto- ja virkistyskäyttöarvot ovat huomattavat. Raisionlahti sijaitsee melkein keskellä kaupunkia, matkaa Raision keskustasta lahdelle on vain kolme kilometriä. Raisionlahden lintutorni ja lahden pohjukan ympäri kiertävä luontopolku ovatkin kävijämäärältään Raision suosituin luontokohde.
Valtakunnallisesti arvokas lintuvesi ja luonnonsuojelualue
Nesteentien ja Naantalin pikatien rajaama lahdenpohjukka ranta-alueineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi valtakunnallisesti arvokkaana lintuvetenä. Tienpenkereet rajoittavat veden virtausta, minkä takia lahteen laskevien ojien tuomat ravinteet ja kiintoaines rehevöittävät ja mataloittavat rauhoitettua pohjukkaa. Matalan veden aikaan paljastuu lietteitä, jotka houkuttelevat kahlaajia, lokkeja, sorsalintuja ja harmaahaikaroita. Viime vuosina kaupungin järjestämä säännöllinen ruovikon niitto ja murskaus, rantojen äestys ja hoitolaidunnus ovat parantaneet näkyvyyttä ja lisänneet merkittävästi lintumääriä erityisesti lintutornin ympärillä ja sen itäpuolella. Pesivien lintujen suojelemiseksi on 1.4.–31.7. välisenä aikana liikkuminen luonnonsuojelualueella sallittua vain merkittyjä polkuja pitkin ja kaikenlainen kalastus ja veneily kielletty.
Merkittävä vesi- ja rantalintujen pesimäalue
Tavallisten vesi- ja rantalintujen lisäksi lahden pesimälajistoon kuuluu myös mielenkiintoisempia lajeja, vesilinnuista mm. harmaasorsa ja heinätavi, ruovikkolinnuista viiksitimali, rantakanoista luhtakana ja liejukana sekä niittylajeista keltavästäräkki. Ruovikoiden ja rantaluhtien yölaulajista lahdella esiintyvät vuosittain mm. pensassirkkalintu, luhtakerttunen ja viitakerttunen. Laulujoutsen pesi kesällä 2018 ensi kertaa onnistuneesti lahdella. Joinakin kesinä on havaittu reviiriä pitäviä harvinaisiakin lajeja, kuten rastaskerttunen, viitasirkkalintu, pussitiainen ja sitruunavästäräkki.
Tärkeä muuttavien vesilintujen ja kahlaajien levähdys- ja ruokailupaikka
Raisionlahden merkitys lintuvetenä näkyy kuitenkin parhaiten muuttomatkoillaan keväällä ja syksyllä lepäilevien ja ruokailevien vesilintujen ja kahlaajien määrissä. Vesilintuja on laskettu lintutornista enimmillään tuhansia, kahlaajiakin sadoittain. Runsaslukuisimpia vesilintuja ovat hanhet ja puolisukeltajasorsat, joista harmaasorsia voi loppukesällä ja alkusyksyllä nähdä lahdella enemmän kuin missään muualla Varsinais-Suomessa. Muuttoaikaan lahdella on havaittu kaikki Suomessa pesivät ja Venäjän tundralta Suomen kautta muuttavat kahlaajalajit, pienimmistä suurimpiin. Lyhyeksi hetkeksi pysähtyvien muuttajien joukosta voi hyvällä onnella löytää mielenkiintoisia lajeja, kuten pikku-uikun, jalohaikaran, avosetin, lampiviklon, mustapyrstökuirin, mustatiiran ja pikkutiiran. Raisionlahden ympäristössä nähdään vuosittain yli 200 lintulajia, säännöllisesti myös harvinaisuuksia.
Miten voit tutustua Raisionlahteen ja sen linnustoon
Raisionlahden uusi, vuonna 2018 valmistunut lintutorni, lahden pohjukkaa kiertävä Uikkupolku (pituus 4 km) ja venesatamasta lahden suuta kohti kulkeva Timalipolku, (pituus 4 km) tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet lintujen tarkkailuun ja näkemiseen. Kahlaajat, vesilinnut ja isokokoiset muuttolinnut näkyvät parhaiten lintutornista. Ruovikon ja niittyjen linnustoa näkee lähempää Uikkupolulta. Timalipolku täydentää lajivalikoimaa rantalehdoissa pesivillä linnuilla.