Raisiolaisen ja ruskolaisen luonnon hyväksi
Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenyhdistys
Kuva: Reija Heinonen
Siirry sisältöönTuulilankedon niittotalkoot
Tuulilanketo on aikoinaan ollut laidunhaka. Laidunnuksen loputtua kedolle alkoi kasvaa pensaikkoa ja puustoa. Vuona 2000 kedon naapurissa asuvat Pauli Rajala ja Tuuli Virtanen tekivät kaupungille aloitteen ketoalueen entisöinnistä. He saivat kaupungilta luvan kaataa alueelle kasvaneet puut. Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys on kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti vuodesta 2002 alkaen hoitanut ketoa niittämällä ja raivaamalla alueelle leviävää vadelmakasvustoa. Kaupunki on osaltaan hoitanut tien varteen siirretyn niittojätteen pois alueelta.
Puuston raivauksen ja niiton ansiosta Tuulilankedolle on saatu elvytettyä monia vanhoja ketokasveja kuten kissankelloja, mäkitervakoita, ketoneilikoita, suolaheiniä, keltamataroita ja lehtomaitikoita. Nykyään Tuulilanketo, luontotyypiltään katajaketo, on merkittävä osa Friisilän perinnemaisemaa.
Luonnonsuojeluyhdistys hoitaa edelleen ketoa niittämällä, jotta kaunis perinnemaisema säilyisi umpeenkasvulta. Keräännymme kerran kesässä elokuun alkupuolella niittotalkoisiin Tuulilankedolle. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille talkoohenkisille luonnonystäville, jotka haluavat turvata arvokkaan perinnemaiseman säilymisen. Luonnosuojeluyhdistys järjestää paikalle viikatteita ja haravoita. Voit toki tuoda omatkin työvälineet mukanasi. Kaupunki järjestää paikalle roskalavan niittojätteille. Yhdistys tarjoaa talkooväelle kylmää mehua.
Lintujen talviruokinta
Luonnonsuojeluyhdistys on jo parinkymmenen vuoden ajan järjestänyt lintujen talviruokintaa Friisilän verstaiden pihapiirissä, Hulvelankatu 35. Ruokinta-aika on yleensä marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Alueella on useita kookkaita ruokinta-automaatteja, joista linnuille tarjotaan sekä kuorellista että kuorittua auringonkukan siementä. Lisäksi linnuille on tarjolla talipalloja, talimakkaroita ja kauraa. Friisilän pihapiirissä on mahdollista omatoimisesti tarkkailla ruokinnalla käyviä lintuja ja näin tutustua meillä talvehtiviin lintulajeihin. Alueella voi parhaimpina päivinä nähdä lähes parikymmentä lintulajia.
Yhdistys osallistuu Friisilässä Birdlife Suomen vuosittain tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestämään pihabongaustapahtumaan. Tarkkailemme aamupäivän ajan pihan lintuja. Klo 10.00 – 11.00 havaitut lajit ja yksilömäärät kirjataan ylös ja ilmoitetaan Birdlife Suomeen. Tapahtuma on kaikille avoin ja sopii hyvin myös lapsiperheille. Paikalla olevilta lintuoppailta voi kysyä linnuista ja lintujen ruokinnasta. Yhdistys tarjoaa osallistujille kuumaa juotavaa.
Luontonäyttely ja pihatoiminta
Luontoretkinäyttely Pajupilli sijaitsee Friisilän verstaiden pihapiirissä. Näyttelyssä on esillä mm. kasveja, täytettyjä lintuja ja muita eläimiä. Esimerkiksi liito-oravan näet näyttelyssä. Näyttely on auki sopimuksesta sekä pihatapahtumien yhteydessä. Keväisin järjestämme pihatapahtuman, jossa voi vaihtaa puutarhakasveja ’tuo tullessas, vie mennessä’ periaatteella. Lisäksi tapahtumassa on vuosittain erilaista toimintaa, esimerkiksi villiyrttien hortoilua, kasvien värjäystä. Muita pihatapahtumia:
• lintujen pihabongaus
• linnunpönttöjen opastus ja tekeminen
• Tuulilankedon hoitotalkoot
Opastetut luontoretket
Pöllöretki
Luonnonsuojeluyhdistys järjestää vuosittain maaliskuun ensimmäisellä viikolla opastetun pöllöretken, missä kuunnellaan ja opiskellaan näiden yöllä liikkuvien lintujen soidinääniä. Lähdemme retkelle kimppakyydein Raision kaupungintalon edestä klo 17.30. Retken kohde määräytyy pöllötilanteen, keliolosuhteiden ja osallistujamäärän mukaan.
Ensimmäiset pöllöretket yhdistys järjesti jo 1980-luvun lopulla. Olemme retkeilleet vuosien mittaan Maskun, Ruskon, Nousiaisten ja Mynämäen metsissä sekä Ruissalossa. Retkillämme olemme kuulleet huuhkajan, viirupöllön, lehtopöllön, helmipöllön ja varpuspöllön ääniä. Valitettavasti pöllöt ovat pitkälti tehometsätalouden vuoksi vuosi vuodelta harvinaistuneet, eikä pöllöjen huhuilun kuuleminen ole enää itsestäänselvyys hyvälläkään kelillä. Varmin paikka pöllön kuulemiseen on Ruissalo, jossa edelleen pesii hyvinvoiva lehtopöllöpopulaatio. Ruissalossa on mahdollista kuulla myös huuhkaja ja varpuspöllö.
Lintujen tiirailuillat Raisionlahdella
Yhdistyksemme on vuodesta 2002 alkaen järjestänyt joka kevät opastettuja lintujen tiirailuiltoja Raisionlahden lintutornilla. Lintuja on tarkkailtu kolmena iltana huhti – toukokuussa klo 18 – 20. Kahdeksantoista tiirailuvuoden aikana olemme nähneet yli 120 lintulajia. Useimmat havaitut lajit ovat Raisionlahdella ja sen rantaniityillä pesiviä tai säännöllisesti ruokailevia lintuja. Paljon on myös pohjoiseen muuttavia lintuja, jotka keväisin pysähtyvät vain lepäilemään ja ruokaileman lahdelle. Lintutornista nähdään myös ympäröivillä pelloilla ja lähimetsissä eläviä lintulajeja. Joka vuosi havaitaan myös harvinaisia vain satunnaisesti lahdella pysähtyviä tai ruokailevia lintulajeja.
Tiirailuiltoihin ovat kaikki tervetulleita. Tarkoituksena on tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen. Lintuja tuntevien oppaiden ohjauksessa vähemmänkin lintuja tuntevilla osallistujilla on mahdollisuus perehtyä Raisionlahden ja sen lähiympäristön lintuihin. Oppaiden kaukoputkilla kauempanakin olevien lintujen tuntomerkkejä on mahdollista tarkkailla ”lähietäisyydeltä”. Opettelemme myös tuntemaan lintujen ääniä. Useinhan linnun pystyy tunnistamaan pelkän äänen perusteella, vaikkei sitä kiikariinsa saisikaan. Oppailta voi myös kysellä kaikkea mahdollista linnuista, lintuharrastuksesta ja harrastusvälineistöstä.
Yölaulaja- ja lepakkoretki
Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistyksen perinteinen opastettu yölaulajaretki tehdään polkupyörillä kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Yölaulajiksi kutsutaan lintuja, jotka laulavat pääasiassa vain yöaikaan. Tällaisia lajeja ovat esim. monet kerttuset, sirkkalinnut, satakieli, ruisrääkkä, viiriäinen, luhtakana ja luhtahuitti. Yölaulajien paras lauluaika on toukokuun loppupuolelta juhannuksen tienoille.
Kokoonnumme Raisionlahden lintutornin P-paikalla klo 21.00. Täältä etenemme pyöräillen Raision venesatamaan, josta jatkamme Timalipolkua Kukonpääntielle ja edelleen Kukonpäähän, missä pidämme meren rannassa lyhyen evästauon. Kukonpäästä ajamme Perttalantielle ja edelleen Raisionlahdelle Uikkupolulle, jota pitkin kierrämme Raisiolahden ympäri. Retken aikana pysähdymme aina tarvittaessa kuuntelemaan havaittuja lintuja. Takaisin lähtöpaikkaamme saavumme noin klo 23.30.
Tämän jälkeen on vielä mahdollisuus tarkkailla lepakoita parkkipaikan ja Raisiolahteen johtavan kanavan välisellä alueella. Lepakkojen havaitsemiseksi mukanamme on lepakkodetektori, joka muuttaa lepakkojen ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Vaaleaa yötaivasta vasten on usein mahdollista nähdä nopeat, joskus hyvinkin läheltä lentävät lepakot.