Luonnonkukkien päivän retki Lopen Syrjään sunnuntaina 16.6.2024 klo 14-16
Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää luonnonkukkien päivän retken Lopen Syrjään sunnuntaina 16.6.2024. Retkellä tutustutaan Syrjän talonpoikaistalon luonnonkauniiseen ympäristöön kävellen. Liikuntarajoitteisuus ei estä osallistumista. Kuljetus tapahtuu kimppakyydeillä henkilöautoilla. Retki on kaikille avoin ja maksuton. Muista ilmoittaa, jos olet tarjoamassa kyytiä tai tarvitset kyytiä.
Kimppakyydit lähtevät seuraavasti: Riihimäen vanha linja-autoasema, Torikuja 2 11100 Riihimäki kello 13.15; Läyliäisten Sale, Kylänraitti 2 12600 Läyliäinen kello 13.30 ja Lopen Neste, Yhdystie 1 12700 Loppi kello 13.30.
Kuskit ja kyytiä tarvitsevat voivat ilmoittautua sähköpostilla: martti.rajamaki@gmail.com tai puhelimella 044 019 9128.
Luonnonkukkien päivän retki Syrjän talonpoikaistalolla, osoitteessa Kallaksentie 77 12700 Loppi, alkaa 14.00 ja kestää noin kaksi tuntia, noin kello 16:een. Syrjällä on kahvio, josta voi ostaa maksullista pientä syötävää. Varaa käteistä mahdollisuuksien mukaan. Myös oma kahvimuki olisi ympäristöystävällinen teko. Varustaudu sään mukaan.
Tervetuloa retkelle mukaan.
Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys RSLY (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki)
Marika Tudeer luonnehtii Syrjää mm. seuraavasti:
Syrjä on eteläisessä Hämeessä, Lopen Järventaustassa ja nykyisin Lopen kunnan omistuksessa oleva vanha, aikoinaan vauras talonpoikaistalo. Vanha hirsinen päärakennus ja yksi aitoista ovat vielä jäljellä osoitteessa Kallaksentie 77.
Syrjä ei ole ollut ainoastaan perinteinen talonpoikaistalo, vaan sillä on omintakeiset yhteydet Lopen ja Suomen, erityisesti suomen kielen kehitykseen ja kulttuuriin. 1800-luvun alun emäntänä Syrjässä oli Maija-Stiina, jonka asusteisiin pohjautuu Lopen naisen kansallispuku. 40 vuoden ajan 1800-luvulta 1900-luvun alkuun Syrjässä viettivät kesiään suomalaismieliset Godenhjelmit ja Krohnin suvun jälkeläisiä, muun muassa Aino Krohn, myöhemmin Aino Kallas. Syrjässä toimi näin kesäisin voimakas yhteys paikallisen väestön ja ”herrasväen” kesken, jossa suomen kieli oli keskiössä.
Pelastetaan Syrjä. Syrjän rakennus on vuosien aikana pahasti päässyt rapistumaan. Vuonna 2016 perustettiin Lopen Syrjä-seura, tavoitteenaan säilyttää tuo tunnelmallinen Syrjän miljöö, mahdollistaa sen monipuolinen käyttö kuntalaisten ja naapureittenkin iloksi ja hyödyksi. Seura tukee mahdollisuuksiensa mukaan tämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talovanhuksen yhteisöllisen käytön jatkamista ja laajentamista erilaisin kunnostushankkein, toivottavasti myös muiden järjestöjen, yritysten ja asiantuntijoiden avulla.
Syrjän käyttö. Tavoitteena on laajentaa Syrjän tunnelmallisten tilojen, niin tuvan kuin luonnonkauniin pihapiirinkin hyödyntämistä erilaisten tapahtumien, niin korkeakulttuurin kuin leikinkin muodossa, kohdennettuina kaikenikäisille. Toivottavaa olisi, että monet yhteisöt ja yksityisetkin voisivat hyödyntää Syrjää. Mahdollisuus historiallisten juurien ja nykypäivän yhteisöllisen toiminnan vahvistamiseen saattaa avata aivan uusiakin toimintamuotoja Lopella.