Soidensuojelun täydennysohjelmaa tulee jatkaa sovitusti
Hämmästyttävää ministerin päätöksessä on myös se että asiasta on sovittu hyvässä hengessä jo vuosia sitten. Ohjelman valmistelu perustuu hallitusohjelmaan sekä valtioneuvoston periaatepäätökseen soiden ja turvemaiden vastuullisesta ja kestävästä käytöstä sekä suojelusta.
Julkisessa keskustelussa on viime päivinä korostettu tarkoitushakuisesti pakkosuojelun mahdollisuutta. Se tulisi todellisuudessa eteen vain jos neuvottelu esimerkiksi korvaushinnasta ei johda tulokseen ja suokohde on valtakunnallisesti merkittävä. Silloinkin maanomistaja saisi alueesta täyden korvauksen.
Ministerin nyt esille nostama täysin vapaaehtoinen suojelu johtaisi koordinoimattomuuteen ja satunnaisuuteen. Saman suojeluvaikutuksen saamiseen tarvittaisiin moninkertainen määrä soita ja ohjelman kustannustehokkuus menetettäisiin.
Luonnontilainen suo tasaa tulvia, sekä auttaa turvaamaan puhtaat vesistöt ja kalakannat. Suojelu turvaa myös uhanalaisten suoluontotyyppien säilymistä. Kauniit suoympäristöt ovat haluttuja retki- ja marjapaikkoja sekä riistamaita. Soidensuojelu torjuu myös ilmastonmuutosta.
Soiden kuivatuksen ja turpeenlouhinnan vuoksi jo yli puolet Suomen alkuperäisestä suoalasta on menettänyt luonnontilansa. Satakunnassa noin 75 % suoalasta eli noin 110 000 ha on ojitettu.
Tämän seurauksena lähes kaikki maakunnan suotyypit ovat uhanalaisia ja soiden eliölajisto on hätää kärsimässä.
Kari Ylikoski
Puheenjohtaja
Suomen luonnonsuojeluliitto Satakunnan piiri
Lisätietoa suojeluohjelmasta:
http://www.ym.fi/soidensuojeluohjelma
Lisätietoa soiden ja turvemaiden kansallisesta strategiasta :
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/luonnonvarat_luonnon_monimuotoisuus_ymparisto/suojaturvemaat.html