Jätevesipuhdistamojen purkuvaihtoehtojen ympäristövaikutukset on arvioitava perusteellisesti
Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ja paikallisyhdistykset ovat jo pitkään olleet huolestuneita teollisuuden ja yhdyskuntien jätevedenpuhdistamojen kuormituksesta Eurajokeen, koska Eurajoen virtaama on auttamattoman pieni ottamaan vastaan näiden laitosten puhdistettujakaan jätevesiä. Korkein hallinto-oikeus on vuoden 2017 alussa antanut päätöksen JVP Eura Oy:n, Säkylän kunnan ja Apetit Oy:n jätevedenpuhdistamojen ympäristöluvista. Noissa päätöksissä KHO piti voimassa Vaasan hallinto-oikeuden ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston vaatimukset siitä, että puhdistamojen on laadittava selvitykset jätevesien purkupaikan siirtämisestä pois Eurajoesta. Ajatuksena on, että puhdistamojen ympäristölupaviranomaisena toimiva Etelä-Suomen aluehallintovirasto antaa purkupaikkaselvitysten perusteella päätöksensä jätevedenpuhdistamojen tulevista purkupaikkaratkaisuista.
Sweco Ympäristö Oy on laatinut vaaditut jätevesien purkupaikkaselvitykset jätevesipuhdistamoille. Selvitysten purkupaikkavaihtoehtoina on Eurajoen lisäksi tarkasteltu Loimijokea, Kokemäenjokea ja Rauman edustan merialuetta. Selvityksiä ei ole vielä julkistettu, mutta lehdistössä on asiasta ollut jo näyttävää uutisointia. On kerrottu, että Euran kunta vastustaa kalliita jätevesien siirtoputkia Loimijokeen, Kokemäenjokeen tai Rauman edustan merialueelle, ja että JVP-Eura Oy esittää puhdistettujen jätevesien purkamista tulevaisuudessakin Eurajokeen. Toisaalta taas Eurajoen vesiensuojeluyhdistys on tuonut esille, että Euran kunnassa ei ole otettu virallista kantaa edellä mainittuihin siirtoputkiin. Vesiensuojeluyhdistyksen mielestä Eurajoki on arvokas luontokokonaisuus potentiaalisena lohijokena ja monien harvinaisten eliöiden elinympäristönä. Yhdistys toteaa hyvälaatuisella jokivedellä olevan myös suuri taloudellinen merkitys alueen ihmisille ja yrityksille. Puhdas joki kauniine maisemineen lisää joen arvostusta erilaisia käyttömuotoja varten. Ympäristöystävällinen tuotanto on tulevaisuudessa yhä merkittävämpi kilpailuetu maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa.
Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin ja paikallisyhdistysten ei ole sallittu tutustua kaikkiin edellä mainittujen jätevesipuhdistamojen purkupaikkaselvityksiin, joista lehdistössä jo käydään vauhdikasta keskustelua. Emme siis voi ottaa täsmällistä kantaa näihin selvityksiin. Edellytämme kuitenkin asiaa koskevalta pohdinnalta ja päätöksenteolta sitä, että JVP Eura Oy:n, Säkylän kunnan ja Apetit Oy:n jätevesipuhdistamojen purkuvaihtoehtojen ympäristövaikutukset arvioidaan perusteellisesti. Vaihtoehtojen kustannusvertailussa on huomioitava alueen vesihuollon kaikkien toimijoiden lähivuosikymmenten investointitarpeet ja etsittävä eri hankkeiden yhteistyömahdollisuuksien tarjoamia kustannussäästöjä. Purkupaikaksi on valittava kokonaisarvion perusteella vaihtoehto, joka ympäristö- ja talousvaikutuksiltaan on paras mahdollinen.
Kari Ylikoski, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ry
Niina Laihonen, puheenjohtaja, Ala-Satakunnan Ympäristöseura ry
Heimo Törmä, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Rauman seutu ry
Ilpo Koppinen, puheenjohtaja, Ulvilan Ympäristöseura ry
Kirsi Mäki, puheenjohtaja, Huittisten Seudun Ympäristöyhdistys ry
Milma-Emilia Kumpulainen, puheenjohtaja, Jokilaakson Ympäristöyhdistys ry
Hannes Tiira, puheenjohtaja, Porin Ympäristöseura ry