Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Sompion yhdistys

Sompio
Navigaatio päälle/pois

Metsä – elämän kehto ja elämän ehto

Näyttelyn avajaiset ja keskustelutilaisuus
Save Salla Senter 9.11.2024, klo 13-17
Näyttely 9.11.-30.11.2024

Metsä – Elämän kehto, elämän ehto -valokuvanäyttely avautuu Save Salla Senteriin lauantaina 9.11.
Valokuvataiteilija Sanni Sepon valokuvanäyttely tuo nähtäville suomalaisia luonnonmetsiä Pohjoistuulen metsä -teoksesta. Esillä on myös kuvia Värriön yhteismetsän hakkuu-uhan alla olevista ikimetsistä. Seppo esittelee näyttelyn ja kertoo mm. luonnonmetsän ja talousmetsän eroista. Näyttelyyn liittyy myös luonnonmetsästä kertovia tekstejä sekä metsäaiheisia uutisia.

Sanni Seppo on kuvannut vuosikymmeniä Suomen vanhoja metsiä. Valokuvataiteilijan teosten ydin on yhteiskunnallisuudessa ja dokumentaarisuudessa. Seppo yhdistää myös tekstiä kuviinsa tuoden esille ihmisen ja luonnon suhdetta. Sanni Seppo on julkaissut työparinsa Ritva Kovalaisen kanssa teokset Pohjoistuulen metsä (2023), Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009) ja Puiden kansa (1997).

Näyttelyn avajaisten yhteydessä on keskustelutilaisuus metsistä ja niiden monista merkityksistä. Metsät ovat elämämme ehto lukemattomin eri tavoin. Yhä useammin metsät aiheuttavat myös erimielisyyttä. Ilmastokriisin ja luontokadon torjuminen haastavat metsätalouden toimintaympäristöä. Haluamme kutsua sallalaiset keskustelemaan ja kuulemaan metsistä, yhdessä ja sovussa. Mitä metsät merkitsevät? Miten metsäluontomme säilyminen turvataan myös tuleville sukupolville?

Keskustelijoina tilaisuudessa ovat Pekka Juntti (tietokirjailija, toimittaja) ja Mikko Sipilä (Värriön tutkimusaseman johtaja, Helsingin yliopiston professori). Pekka Juntti käsittelee metsänomistajan näkökulmasta metsän arvoa ja metsän kestävää käyttöä. Mikko Sipilä kertoo metsien merkityksestä hiilen kierrolle, hiilinielujen ja hiilivarastojen erosta ja niiden merkityksestä. Lisäksi luonnonmetsien kartoittaja kertoo lajihavainnoistaan Pohjois-Sallan alueen metsissä sekä vanhojen metsien merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle.

Pekka Juntti on Torniossa syntynyt tietokirjailija ja toimittaja, jonka teoksia ovat muun muassa Metsä meidän jälkeemme (2019) ja Muuttuva metsä (2023).

Mikko Sipilä käsittelee työssään Värriön tutkimusaseman johtajana ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta. Sipilä on myös Helsingin yliopiston professori.

Märkäjärven Martat ovat tilaisuudessa esittelemässä paikallista toimintaansa. Martat juhlivat 125-vuotista taivaltaan vuonna 2024. Juhlavuoden teemana on metsä:
“Metsät ovat suomalaisille ja Martoille tärkeitä. Metsässä ja lähiluonnossa liikkuminen, mm. marjastus, sienestys ja vaikkapa luontopolulla käyminen, lisää hyvinvointia ja vahvistaa luontosuhdetta. Juhlavuonna juhlimme monimuotoisia metsiä, metsäsuhdetta ja luonnonantimia.”

Tilaisuuden järjestävät Sompion Luonnonystävät ry, Pro Kutsa ry ja Märkäjärven Martat ry.