Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen kuuluu kaikille
Monimuotoisuuden uhkia
Tutkimukset paljastavat, että luonnon monimuotoisuuden suurin uhka on lajeille soveltuvien elinympäristöjen muuttuminen ja katoaminen. Muutoksia on tapahtuu metsissä, soilla, vesiluonnossa, maaseutumaisemassa ja asutuissa ympäristöissä.
Vaarallisten vieraslajien levittäytyminen muuttaa voimakkaasti elinympäristöjä ja kaventaa luonnon monimuotoisuutta. Vieraskasvilajit ovat tuttu näky myös Alavudella ja Kuortaneella. Pihoilta ja teiden varsilta löytyy kurtturuusuja, lupiinit ovat valloittaneet suuren osan teitten varsista ja jättipalsami valtaa jokien rantatörmiä ja kosteita ojia. Nämä lajit lisääntyvät nopeasti, mutta niiden lisääntymistä voi hillitä ja ahkerasti kitkemällä ne voi hävittää. Luonnonystävät on toiminut jo usean vuoden ajan ELY-keskuksen yhteistyökumppanina vieraslajitalkoissa Alavuden keskustassa, Tuurissa ja Kuortaneella. Yhden illan kökkä ei ratkaise koko ongelmaa, mutta se on iso ja esimerkillinen askel oikeaan suuntaan. Alla olevassa kuvassa on pussitettu jättipalsamia Kuortaneella kirkon viereisen peltoalueen laidassa.
Luonnonlajeja leikattujen nurmikoiden tilalle
Leikatut puistonurmikot ovat lajistollisesti varsin köyhiä. Luonnon monimuotoisuus lisääntyy, kun puistonurmikoita muutetaan niityiksi. Niityillä kasvit saavat kasvaa kukkavaiheeseen ja lisääntyä siemenin. Niittykasvillisuuden niitto tapahtuu vasta loppukesällä. Mitä enemmän niityllä on erilaisia kasvilajeja, sitä enemmän ne voivat tarjota ravintoa toukille ja mettä pörriäisille. Pölyttäjähyönteisten väheneminen on tosiasia. Siksi Luonnonystävät on toteuttanut Alavudella luonnonkasvien kylvöjä niityiksi muutettaville alueille yhteistyössä puistotoimen kanssa. Kylvösiemenet ovat suomalaisia luonnonlajeja, joita kasvaa näillä seuduin. Alla on kuva Veteraanitien kylvöalueesta syksyllä 2024.