VieKas LIFE (SVE)
VieKas LIFE (2018–2023) är Finlands största och mest ambitiösa projekt med fokus på identifieringen och bekämpning av samt informationsspridningen om invasiva främmande arter. Invasiva främmande arter förorsakar skada på naturen, hälsan och ekonomin, och effekterna kommer att öka som en följd av det varmare klimatet.
Projektinfo
Projektets längd
8/2018–12/2023
Område
Finland
Kontaktperson
Titta Vikstedt
Projektledare
+358 40 632 7578
titta.vikstedt@sll.fi
Projektets hemsida
Följ projektet i sociala medier
Vad är VieKas LIFE för något?
VieKas = VierasKasvi!
VieKas LIFE-projektet bekantar finländarna med invasiva främmande arter och den skada till exempel jättebalsaminen, jättelokan och den gula skunkkallan orsakar.
Praktisk naturvård som lindrar klimat- och miljöångesten
Det hot mot den finländska naturen som invasiva främmande arter utgör kommer att bli mer utpräglat i framtiden i och med det varmare klimatet, vilket kommer att göra det möjligt för allt fler främmande arter att överleva även i Finland. [VieKas LIFE] vägleder finländarna att i dag göra val som förhindrar invasiva arters spridning och skada i framtiden.
Nytt samarbete mellan medborgarna, kommuner, föreningar och företag
Spridningen av invasive främmande arter stoppar inte vid en land-, kommun- eller statsgräns. Av denna anledning krävs det gränsöverskridande samarbete och planering för att kontrollera situationen. VieKas LIFE skapar lokala samarbetsnätverk med olika aktörer vars arbete hindrar spridningen av skadliga arter.
Medborgarforskare kartlägger och bekämpar främmande växtarter
Medborgarforskning innebär av frivilliga medborgare utförd verksamhet som med hjälp av observationer eller insamlandet av andra data främjar vetenskapligt arbete. I projektet insatta frivilliga medborgarforskare rapporterar med hjälp av sina smarttelefoner värdefulla observationer av främmande arter, vilket bidrar till att planera effektiva bekämpningsåtgärder.
Vi delar också beprövad praxis för internationellt bruk
Vi delar information om de metoder, erfarenheter och fördelar som utvecklats och testats under VieKas LIFE -projektet till hela Finland, men även internationellt.
Projektmål
1. Utbildnings- och kommunikationsinsatserna minskar den oavsiktliga spridningen av invasiva främmande arter
I Finland utgör yrkes- och köksträdgårdarna de mest betydande kanalerna för spridningen av invasiva främmande arter till naturen. VieKas LIFE tillhandahåller kommunikation och utbildning för de målgrupper som är relevanta för arters spridning. Den oavsiktliga spridningen av främmande arter minskar i och med att medvetenheten och kunnandet ökar.
2. Insatta medborgare och frivilliga medborgarforskare är viktiga vad gäller hanteringen av situationen med främmande arter
Finländarna har som regel inte kunskap om invasiva främmande arter eller känner inte till deras effekter på inhemska arter, livsmiljöer eller människors hälsa och ekonomin. [VieKas LIFE] ökar kunskaps- och kompetensnivån gällande främmande arter och erbjuder enkla metoder för att förhindra spridningen av invasiva arter genom egna handlingar och val. Vid VieKas LIFE offentliga evenemang aktiveras frivilliga medborgarforskare som snabbskolats till att ensamma eller i grupp kartlägga och utrota främmande arter.
3. Vi skapar för kommunerna en verksamhetsmodell som erbjuder lösningar gällande främmande arter
Vi samlar ihop de goda erfarenheter vi under projektets gång har fått från vårt samarbete med medborgare, kommuner, föreningar, företag och andra parter. I slutet av projektet sammanställer vi för kommunernas bruk allt vi lärt oss till ett verktyg med rekommendationer, instruktioner och verksamhetsmodeller gällande främmande arter.
4. VieKas LIFE utvecklar miljövänliga alternativ till kemiska bekämpningsmedel.
Vår projektpartner, Naturresursinstitutet (Luke), utvecklar ett ekologiskt och biologiskt nedbrytbart, pappersbaserat marktäckningsmaterial som ett alternativ till täckmaterial i plast och kemiska bekämpningsmedel. Luke publicerar också videor som hjälper till med identifieringen och bekämpningen av invasiva främmande växtarter: https://jukuri.luke.fi/handle/10024/552236
5. Hanteringen av spridningen i naturen och utrotningen av invasiva främmande växtarter på EU:s förteckning
Under VieKas LIFE-projektet utrotar vi jättelokor i Egentliga Finland, bestånd bestående av minst 50 jättebalsaminer och Finlands samtliga kända förekomster av gul skunkkalla.
VieKas LIFE verksamhet
Material för skolor
Lärare: du kan beställa ett lärotillfälle om främmande arter till din skola!
VieKas LIFE:s projektpartner Naturförbundet (Luonto-Liitto) erbjuder skolor möjligheten att beställa en skolbesökare som håller en lektion om främmande arter. Lektionen inspirerar din klass att göra ett eget kartläggningsprojekt av främmande arter eller till exempel utrota jättebalsaminer i ett område som valts av din klass eller skola. Beställningsformulär fören skolbesökare och ytterligare information hittas här.
Lär dig om främmande arter och inspireras av medborgarforskningsverksamhet
Naturskyddsförbundet organiserar från vår till höst i samarbete med Marthaföreningar, kommuner och andra lokalföreningar olika evenemang om främmande arter. VieKas-evenemangen kan vara informationssessioner, utflykter, eller kartläggnings- och utrotningstillfällen. Du kan också studera på egen hand och kostnadsfritt med hjälp av den som samarbete mellan Naturskyddsstiftelsen och Marthaförbundet producerade ”Vieraslajit 2020”-nätkursen, som du hittar hos Marthaförbundet.
Kursanmälan till Martta-Akatemia.
Vi gör främmande arter kända genom olika kommunikationsjippon
I VieKas LIFE-projektets kommunikation presenterar vi utöver de tre målväxtarterna (jättebalsamin, jättelokan och den gula skunkkallan) även andra för Finland relevanta invasiva främmande arter, de skador de orsakar och hur spridningen av dem kan begränsas.
VieKas LIFE erbjuder stöd och utbildning för planerare av kartläggningar och talkon
VieKas LIFE utbildar av främmande arter intresserade i Naturskyddsförbundet och Marthorna verksamma personer till att i sin hemkommun organisera talkon och sprida information om invasiva främmande arter. Utbildningar och orienteringar kan också i mån av behov och möjlighet ordnas för andra grupper. Kontakta VieKas LIFE personal för mer information om utbildningsmöjligheter.
VieKas LIFE -projektets målarter
Jättebalsamin (Impatiens glandulifera)
Kännetecken: höjd som fullväxt 50 – 300 cm., med vita, rosa eller violetta ”orkidéliknande” blommor, förekommer i juli (södra Finland). Sågtandade, avlånga och lansettlika blad som växer i uppsättningar av två eller tre blad från tjockare noder på stammen.
Biologi: Ettårig art som endast reproduceras från sina frön. Fröna mognar i augusti (södra Finland) i skidformade frökapslar som, när de går spricker, sprätter iväg fröna upp till en meter bort. En enda individ kan producera tusentals frön.
Habitat: Bäckar, stränder, lundskogar och andra fuktiga växtplatser.
Jättelokor (Heracleum persicum -ryhmä)
Kännetecken: De enorma, upptill kala men undertill håriga bladen är som fullväxta upp till 1,5 m breda och med bladskaftet inräknat till och med 3 m långa. Den välvda, fläckiga och varierande håriga, 5–10 cm tjocka blomställningen kan växa till en höjd av 2–5 m. Doften kan vara anisliknande eller skarpt oangenäm. Den stora, morotsformade roten kan nå ett djup av 0,5 m.
Biologi: Fleråriga växter som endast sprider sig med sina frön. En individ producerar i genomsnitt 20 000 men upp till 100 000 frön som mognar under augusti-september.
Habitat: väg- och järnvägskanter, ödemarker, övergivna gårdar, skogar och jordtippar
OBS! Jättelokorna är skadliga för människors hälsa. Växtsaften kan då den reagerar med solljuset ge upphov till kemiska brännskador på huden.
Gul skunkkalla (Lysichiton americanus)
Kännetecken: Arten blommar tidigt på våren i maj genom att producera en cirka 0,5 m hög klubbliknande blomstjälk med klargula stödblad. De storväxta, glansiga och kala bladen sprids som en bladrosett över ett område på upp till 1 m². I England och Sverige är arten känd som ”skunkkål”, vilket indikerar artens illaluktande doft.
Biologi: Den gula skunkkallan förökar sig med sina frön, som har god grobarhet. De flytande fröna sprids effektivt med vattenströmmen.
Habitat: diken, bäckar och dammar samt andra fuktiga växtplatser. Kan också hittas planterade i trädgårdar.
Artiklar och bulletiner (på finska)
2022
Tiedote 4.10: Luonnonsuojeluliiton vieraslajityöllä ehkäistiin jälleen luontokatoa ympäri Suomea
2021
Artikkeli 1.9.: Vaikeatkin vieraslajit torjutaan maanomistajan tahdolla ja oikeilla keinoilla
Tiedote 28.8.: Soolotalkoot-kesäkampanja innosti torjumaan haitallisia vieraslajeja
Blogi 16.6.: Kurtturuusun levinneisyyttä selvitettiin Espoon rannoilla ja saaristossa (opinnäytetyö)
Ajankohtaista 29.4.: Mikä iNaturalist ja miten sitä voi hyödyntää vieraslajityössä?
Ajankohtaista 9.4.: Luonnonsuojeluliitto on mukana #Kutsumatonvieras -vieraslajiviestintäkampanjassa
2020
Ajankohtaista 22.9: Jättiputkien kimppuun koivutisleellä (VieKas LIFE)
Vieraslajitorjunnan parhaat käytänteet -etäseminaari 18.8.2020 (VieKas LIFE ja Rannikko LIFE)
Lausunto 31.8: Lausunto haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmasta
Ajankohtaista 14.8: Jättipalsamin torjunta kotipihalla ja suuremmissa talkoissa
Tiedote 13.5: Kurtturuusu ja muut haitalliset vieraskasvilajit tutuiksi ilmaisilla verkko-opinnoilla
Haastattelu 5.3: Vuoden luontovapaaehtoinen Tiina Tikkanen on kokenut vieraslajitorjuja
Ajankohtaista 17.1: Kuopio kartoitti keinoja tukkia haitallisten vieraslajien leviämisväyliä
2018–2019
Tiedote 28.5: Haitallisia vieraskasveja torjuva hanke kannustaa suomalaisia luonnonsuojelutekoihin
Luonnonsuojelija -lehti 20.5: Viekkaat valloittajat
Luonnonsuojelija -lehti 20.5: Ryhdy VieKas-aktiiviksi!
Lausunto 6.4: Ehdotus haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaksi
Luonnonsuojelija -lehti 26.11.2018: Yhdessä vieraslajeja vastaan
Projektets budget och finansiering
Awareness building, surveying and controlling invasive alien species (IAS) in Finland -LIFE+
Koordinator: Finlands naturskydssförbund (FNF)
Projektlängd: 8/2018–12/2023
Budget: 2 473 531 euro, med 60 % EU LIFE -finansiering.
Life är Europeiska unionens finansieringssystem som är utformat för att utveckla en gemensam miljöpolitik och miljölagstiftning genom att stödja naturvårds- och miljöprojektet i hela Europa.
Innehållet på denna webbplats och projektets kommunikation representerar endast VieKas LIFE -projektets synpunkter. CINEA/Europeiska kommissionen ansvarar inte för en eventuell användning av webbplatsens innehåll.