LUMO-jäsenillan kuulumiset

Artikkelit

Turun kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelma – kunnianhimoisia tavoitteita luonnon suojelussa ja ennallistamisessa Turun luonnonsuojeluyhdistyksen 20.3.2025 järjestämässä jäsenillassa saatiin tuoreet kuulumiset Turun kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelman edistymisestä. Kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija ja LUMO-ohjelman projektipäällikkö Antti Mäkelä esitteli LUMO-ohjelman toteutumista ja sen tulevia suunnitelmia.

Turun kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelma – kunnianhimoisia tavoitteita luonnon suojelussa ja ennallistamisessa

Turun luonnonsuojeluyhdistyksen 20.3.2025 järjestämässä jäsenillassa saatiin tuoreet kuulumiset Turun kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelman edistymisestä. Kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija ja LUMO-ohjelman projektipäällikkö Antti Mäkelä esitteli LUMO-ohjelman toteutumista ja sen tulevia suunnitelmia. Vuonna 2023 hyväksytty ohjelma jatkuu vuoteen 2029 asti ja se tähtää kaupungin luonnon monimuotoisuuden edistämiseen konkreettisilla toimenpiteillä.

LUMO-ohjelman päämääränä on parantaa Turun kaupungin luonnon monimuotoisuutta ja lisätä luonnonhoidon ja suojelun tasoa. Ohjelma erottuu Suomen muiden suurten kaupunkien LUMO-ohjelmista erityisesti sen konkreettisilla ja mittavilla tavoitteillaan. Turku haluaa olla johtava kaupunki luonnonhoitotyössä, uuselinympäristöjen perustamisessa ja suojelualueiden lisäämisessä. Tavoitteena on myös varmistaa, että Turulle ominaiset luontotyypit ja lajit saavat parhaan mahdollisen suojelutason.

Ohjelman keskeisiin toimiin kuuluu suojelualueiden määrän lisääminen 25 %:lla vuoteen 2029 mennessä. Ehdotuksia suojeltavista alueista on tullut eri tahoilta, ja kartoituksia tehdään ensi kesänä. Erityisesti kalliokedot, jalopuu- ja pähkinäpensaslehdot sekä virtavesikunnostukset saavat ohjelmassa merkittävää huomiota. 

LUMO-ohjelma panostaa myös vieraslajien torjuntaan, erityisesti jättipalsamin ja komealupiinin hävittämiseen. Samalla metsien ekosysteemien ennallistamista jatketaan, ja kaupungin metsäverkoston yhteyksiä vahvistetaan istuttamalla vuosittain vähintään 7 000 puuta.

Ohjelman puitteissa pyritään myös luomaan uusia elinympäristöjä uhanalaisille lajeille. Hyödyntämällä rakennettuja viheralueita uudella tavalla, voidaan kaupunkiin luoda elinympäristöjä uhanalaisille kasveille ja hyönteisille. Esimerkiksi Pahaniemen sillan läheisyyteen on perustettu uuselinympäristö. 

LUMO-ohjelman tarkoitus on myös tuoda luonnon monimuotoisuus mukaan kaupungin eri vastuualueille, kun tehdään esimerkiksi kaavoitusta tai kaupunkiympäristön suunnittelua. Tämä tulee vaatimaan kaupungilta uusia toimintatapoja ja vastuualueet ylittävää yhteistyötä. Luontoarvot pitää saada näkyviksi kaupungin koko suunnittelu- ja toteutusketjun vastuualueilla. Tähän pääsemiseksi on tarkoitus lisätä luonnon monimuotoisuus -koulutusta kaupungin sisällä. 

Turun kaupunki on sitoutunut jatkamaan ohjelman toteutusta ja ohjelman edistymisestä on luvattu tiedottaa. Lisätietoja ohjelmasta saa kaupungin verkkosivuilta: https://www.turku.fi/ilmasto-ja-luontokaupunki/luonnon-monimuotoisuusohjelma-lumo#anchor-lumo-ohjelman-tavoitteita