Lausunto Vihdin kunnan luonnon monimuotoisuusohjelmasta (LUMO) 2024-2030
LAUSUNTO 31.1.2024
Vihdin ympäristölautakunta
kunnanvirasto(a)vihti.fi
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
ASIA: Lausunto Vihdin kunnan luonnon monimuotoisuusohjelmasta (LUMO) 2024-2030
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri pitää kunnan luonnon monimuotoisuusohjelmaa erittäin tärkeänä ja toteaa ilolla, että Vihdin kunnan LUMO-ohjelma 2024-2030 on pääpiirteissään hyvin onnistunut.
Voimakasta kasvua tavoittelevana kuntana Vihti kaavoittaa merkittävästi rakentamista myös luontoalueille ja siksi luontoarvojen huomioiminen kaavoituksessa on yksi tärkeimmistä tavoista turvata luonnon monimuotoisuutta Vihdissä.
Toinen ajankohtainen ja tärkeä prosessi, jossa luontoarvojen huomioimiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, on metsäsuunnitelman laatiminen kunnan omistamille metsille. Kunnan oman metsienkäytön muuttaminen luontoystävällisemmäksi ja arvokkaiden alueiden säästäminen hakkuilta ovat helposti toteutettavia ja kustannustehokkaita toimia edistää kunnan LUMO-tavoitteita. Kunnan metsien virkistyskäyttömahdollisuuksien säilymisestä ja paranemisesta hyötyvät kunnan asukkaat suoraan ja pitkällä aikavälillä myös kunnan talous ulkoilun merkittävien terveyshyöytyjen kautta. Metsäsuunnitelmaprosessin kannalta on olennaista, että suunnitelman tuottavalle taholle annetaan jo työn laatimisvaiheessa tehtäväksi huomioida LUMO-ohjelman tavoitteet. Viimeistään tavoitteiden on ohjattava tilatun metsäsuunnitelman toteuttamista jatkossa ja esitetyt LUMO-ohjelman tavoitteiden kanssa ristiriitaiset toimenpiteet on jätettävä toteuttamatta.
Nostamme esiin lisäksi seuraavia huomioita:
Vihdin kunnan LUMO-ohjelmalleen asettamat tavoitteet ovat erinomaisia.
Ohjelman viisi tavoitetta ovat:
- Luonnon monimuotoisuus huomioidaan läpileikkaavasti kunnan toiminnassa
- Luontotyyppien ja lajien elinympäristöjä turvataan ja paikallista monimuotoisuutta kehitetään
- Vesistöjen ja pienvesistöjen tilaa parannetaan
- Metsäluonnon tila kunnan omistamissa metsissä paranee
- Lisäämme tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta ja tuemme paikallisen luontosuhteen kehittymistä
Ohjelmaan listattuja toimenpiteitä tulee tarkastella sitä vasten, kuinka hyvin ne toteuttavat edellä mainittuja tavoitteita.
- Ohjelmassa eri toimenpiteiden loppuunsaattamiselle on asetettu selkeät tavoitevuodet niille toimenpiteille, joille tavoitevuosi ylipäänsä on määriteltävissä, mikä on ehdottoman hyvä asia.
- Toimenpiteeseen 1.7 tulisi lisätä keinoksi myös Vihdin Kirkonkylän arvokkaiden luontokohteiden säilyttäminen rakentamattomina.
- Toimenpiteeseen 4.1 tulee lisätä, että metsäsuunnitelmaluonnos asetetaan julkisesti nähtäville ennen kuin se viedään hyväksymiskäsittelyyn.
- Toimenpiteen 4.3 suhteen ei pidä rajoittua vain yhden uuden suojelualueen tarkasteluun/perustamiseen, vaan alueita voi olla enemmän – mikäli edellytyksiä kohteiden luontolaadun perusteella on.
Yhteystiedot: Lauri Kajander, erityisasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry, p. 045 114 0088, sposti: uusimaa(a)sll.fi
Helsingissä 31.1.2024,
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
Laura Räsänen
puheenjohtaja
Lauri Kajander
erityisasiantuntija