Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Lausunto Vaskitsamäen asuinalueen asemakaavan val­mis­te­luai­neis­tos­ta

LAUSUNTO 5.7.2024

Espoon kaupunki
kirjaamo(a)espoo.fi

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
Espoon ympäristöyhdistys ry

ASIA: Lausunto Vaskitsamäen asuinalueen asemakaavan valmisteluaineistosta, 721900

Vaskitsamäen asuinalueen asemakaavan suunnittelualue sijaitsee Kalajärven kaavarungon alueella. Olemme lausuneet kaavarungon luonnoksesta 12.5.2023. On hyvä, että asemakaavaluonnoksessa on jätetty merkittävä osa kaava-alueen tärkeistä luonto- ja virkistysalueista rakentamisen ulkopuolelle. Koska kuitenkin näyttää siltä, ettei kaavarunkoa koskeneessa lausunnossamme [12.5.2023, luettavissa täällä] esiin nostettuja puutteita ole korjattu asemakaavan luonnoksessa, toistamme huomiomme tässä.

Rakentamista suunnitellaan yleiskaavan virkistysalueelle ja liian lähelle suojelualueita

Vaskitsamäen asuinalueen asemakaavassa suunnitellaan rakentamisalueita laajennettavaksi osin Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavassa (POKE) virkistysalueeksi merkityille alueille. Rakentamisaluetta on näillä alueilla syytä supistaa.

Rakentaminen ulottuu myös liian lähelle luonnonsuojelualueita. Näiden Natura 2000 -verkostoon kuuluvien suojelualueiden suojelun perusteena olevia luonnonarvoja ei saa lain mukaan merkittävästi heikentää ulkopuolisellakaan maankäytöllä. Kaava vaatii tältä osin Natura-vaikutusten arvioinnin (LSL § 34 ja § 35). Lisääntyvä rakentaminen johtaa kasvavan asukasmäärän myötä voimakkaampaan virkistyskäyttöpaineeseen, jota ei voi ohjata luonnonsuojelualueille. Siksi suojelualueille on jäätävä riittävät suojavyöhykkeet, joille virkistyskäyttö pääasiassa ohjataan. Tähän on asemakaavassa osittain jo pyrittykin, mutta ei riittävästi.

Vaskitsamäen alueella rakentamisalueen laajennus menee kaavarunkoluonnoksessa ja edelleen asemakaavaluonnoksessa kahden vähäpuustoisen suon (jotka kaavoittaja lienee tulkinnut virheellisesti ilmakuvasta avohakatuiksi) ja yhden puustoisen suon päälle (kts. LIITE). Näidenkin perusteella rakentamisvarausta pitää supistaa esitetystä.

Kaava-alueen välittömästä läheisyydestä sen itäpuolelta on toimitettu liito-oravahavaintoja kaavarunkolausuntomme yhteydessä. Liito-oravan ajantasainen esiintymistieto kaava-alueella on tietenkin selvitettävä, samoin kuin muutkin olennaiset lajisto- ja luontotyyppitiedot.

Yhteystiedot: Lauri Kajander, erityisasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry, uusimaa(a)sll.fi, p. 044 114 0088

Helsingissä ja Espoossa 5.7.2024,

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry

Laura Räsänen
puheenjohtaja

Lauri Kajander
erityisasiantuntija

Espoon ympäristöyhdistys ry

Anni Simola
puheenjohtaja

Janna Tirronen
sihteeri

LIITE:

  • Liitteessä on mukana yksi kartta ja yksi ilmakuva, jotka eivät liity Vaskitsamäen asemakaavaan. Nämä on yliviivattu punaisella.
  • Kaavarunkokarttaan (vas. ylh.) on merkitty ympyrällä alue, jossa rakentaminen ulottuu POKE-yleiskaavan virkistysalueelle ja liian lähelle suojelualueita.
  • Ilmakuvaan (vas. alh.) on merkitty tunnistamatta jääneet suoalueet, jotka näkyvät myös vireisellä kartalla. Suot on syytä rajata pois rakentamiskäytöstä ja merkitä luontoarvot turvaavalla kaavamerkinnällä.