Lausunto Espoon yleiskaava 2060:n luonnoksesta
LAUSUNTO 3.9.2024
Espoon kaupunki
kirjaamo@espoo.fi
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
ASIA: Lausunto Espoon yleiskaava 2060:n luonnoksesta
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry toteaa lausuntonaan Espoon yleiskaava 2060 -luonnoksesta seuraavaa.
Yleistä
Yleiskaavaluonnos mahdollistaa tarpeettoman paljon rakentamisen levittämistä arvokkaille luontoalueille. Kaavan perustana oleva arvio väestönkasvusta on ylimitoitettu. Realistisempi kasvuennuste mahdollistaisi tärkeiden luontoalueiden paremman huomioimisen. Ylimitoitettu kaavavaranto johtaa kaavan ohjausvaikutuksen heikkenemiseen, kun parhaiden vaihtoehtojen lisäksi mahdollistetaan liian suuri määrä rakentamista myös heikommin siihen sopiville alueille. Keskittyminen yhdyskuntarakenteen ja luontoarvojen huomioimisen kannalta sopivimpiin kohteisiin ja vastaavasti arvokkaille luontoalueille, irralleen nykyisestä yhdyskuntarakenteesta levittyvien rakentamisvarausten vähentäminen parantaisi kaavan laatua olennaisesti.
Alla luettelemme muutamia esimerkkejä kohteista, joiden kaavamerkintöjä on syytä muuttaa. Lisäksi tuemme Espoon ympäristöyhdistyksen 3.9.2024 lasunnossa esitettyjä parannusesityksiä.
1. Mynttilä
Mynttilän asemavaraus ja siihen liittyvät rakentamisvaraukset on poistettava kaavasta ja metsäalueen merkittävät luontoarvot on turvattava suojelumerkinnällä (S tai SL). Ratavaraus on osoitettava metsän kohdalla tunneliin.
Niin sanotun Mynttilän metsän (Högaberget) luontoarvot on todettu vähintään maakunnallisesti merkittäviksi Uudenmaan liiton maakuntakaavaa varten laatimassa luontokohteiden arvottamisselvityksessä (Uusimaa-kaava 2050 – Luontoselvityskohteiden maakunnallinen arvo. Koosteraportti. Uudenmaan liiton julkaisuja E 217 – 2019). Alueen luontoarvojen merkittävyys on todettu myös Espoon kaupungin omissa konsulttiselvityksissä.
Todellisuudessa Mynttilän metsäalueen luontoarvoja voinee alueen biotooppien laadun ja näiden arvokkaiden biotooppien kattaman alueen laajuuden vuoksi pitää valtakunnallisesti merkittävinä. Alueen lajistonsuojelullisesta erityismerkityksestä on saatu tietoja mm. keväällä 2020 tehdyillä lajiharrastajien maastokäynneillä. Alueelta on mm. paikallistettu Espoon siihen mennessä merkittävin tiedossa oleva erittäin uhanalaisen lahokaviosammalen (Buxbaumia viridis) esiintymiskeskittymä. Lajin esiintymiä havaittiin kahdessa päivässä peräti 110 kappaletta. Lisäksi alueelta tehtiin havaintoja runsaasta joukosta muita vaateliaita tai jopa uhanalaisia metsälajeja (Liite 1: Mynttilä, lajihavainnot huhti-toukokuu 2020).
Maakunnallisesti arvokkaan luontoalueen rajaus (kuva: Uusimaa-kaava 2050 – Luontoselvityskohteiden maakunnallinen arvo. Koosteraportti.):
2. Nupurinjärvi
Nupurinjärvellä rantaluhtineen pitäisi olla suojelumerkintä (S tai SL). Alue kytkeytyy suoraan Kotosuon suojelualueelta kaakkoon jatkuvaan yleiskaavaluonnoksen SL-alueeseen ja on luontevaa yhdistää siihen. Kohde on todettu arvokkaaksi kaavan omissa luontoselvityksissä ja maakunnallisesti arvokkaaksi Uudenmaan liiton selvityksissä (ks. alla). Kaavaluonnoksessa aluelle on osoitettu virkistysalue (V) ja luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue (luo), jotka eivät riitä turvaamaan alueen luontoarvoja.
”Kohde on maakunnallisesti arvokas luontotyyppi- ja yhdistelmäkriteerien perusteella. Yleiset lajisto- ja sijaintiarvot nostavat arvoa edelleen.” (Uusimaa-kaava 2050 – Luontoselvityskohteiden maakunnallinen arvo. Koosteraportti. Uudenmaan liiton julkaisuja E 217 – 2019)
3. Forsbacka
Forsbackan metsäalueen merkittävää luontoarvojen keskittymää ei ole huomioitu kaavaluonnoksessa luontoselvityksen tulosten edellyttämällä tavalla. Alue on myös osa merkittävää maakuntakaavan mukaista ekologista yhteyttä. Yleiskaavaluonnoksen A- ja AP-alueita on supistettava ja turvattava luontoarvot suojelumerkinnöillä.
Kartta: Luontoselvitys Forsbacka 16.10.2023, Luontotieto Keiron Oy.
4. Kolmiranta, Pitkänen
Pitkänen-järven ympärys on väärällään luontoselvityksissä todettuja arvokohteita. Alue on rajattu yleiskaavaluonnoksessa TP-varaukseksi, joka pitää poistaa. Alueelle kuuluu suojelumerkintä (S tai SL).
Esimerkiksi kaavan omiin aineistoihin kuuluvan Histan luontoselvityksen (Luontotieto Keiron Oy, 15.2.2024) mukaan järven länsipuoliset alueet kuuluvat lähes kokonaan Espoon LUMO-luokituksen mukaiseen luontotyyppien arvoluokituksen kahteen korkeimpaan luokkaan.
5. Hista
Histan alueen merkittävä lisärakentaminen on kytkettävä laajemmin sitovasti raideliikenteeseen. Ratayhteyden toteutuminen on epävarmaa, eikä rakentamista pidä levittää luontoalueille irralleen nykyisestä yhdyskuntarakenteesta ennen päätöstä aseman rakentamisesta. Rakentamisalueita olisi perusteltua supistaa myös metsäkadon torjunnan ja virkistysalueiden riittävyyden näkökulmasta.
6. Ratavarauksen tunnelointi arvokkailla luontoalueilla
Ratavaraus on yleiskaavassa merkittävä tunneloiduksi Näkinmetsän, Blominmäen ja Mynttilän arvokkaiden metsäalueiden kohdalla. Ratasuunnitelmissa tunneloitavat osuudet näkyvät oheisella Länsirata Oy:n karttapalvelun otteella oranssilla.
7. Pirttimäen luonnonsuojelualue
Suojelualueelta on jäänyt pois SL-merkintä, joka pitää lisätä. Kaava on tarkastettava muiden vastaavien tapausten varalta.
8. Kirkkojärvi
Kirkkojärven luhdat on syytä osoittaa suojelumerkinnällä (S tai SL) maakunnallisesti arvokkaan luontoalueen rajauksen mukaisesti.
Yhteystiedot: Lauri Kajander, erityisasiantuntija, uusimaa(a)sll.fi, p. 045 114 0088
Helsingissä 3.9.2024,
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
Laura Räsänen
puheenjohtaja
Lauri Kajander
erityisasiantuntija
Liite 1: Mynttilä, lajihavainnot huhti-toukokuu 2020, Ida Korhonen