Kohtuusklubi vinkkaa luettavaa
Kohtuusklubin aktiivit ovat koonneet yhdessä kohtuullisen elämän kirjavinkkejä. Listasta löytyy jokaiselle jotakin: mukana on monenlaista luettavaa arjen käytännön oppaista filosofisiin ja elämäkertatyyppisiin teoksiin sekä jokunen romaani. Tartu teoksiin ja inspiroidu!
Kirjavinkkejä kohtuulliseen elämäntapaan
Ahonen, Marke: Lintujen katselemisen taito (Basam books 2021) “Päiviin, kun et pääse luontoon. Auttaa pysähtymään ja katsomaan, juuri nyt.”
Astikainen, Tomi: Miten elää ilman rahaa? (Into 2015) “Kiinnostava teos nuoresta miehestä, joka kokeilee elää neljä vuotta täysin ilman rahaa.”
Beavan, Colin: Ekovuosi Manhattanilla (Otava 2010) “Yhtä aikaa vakava ja humoristinen teos ns. tavallisen perheenisän matkasta kohti ekologisesti kestävää elämäntapaa, tästä ei voi kuin tykätä!” “Kirja haastoi minua henkilökohtaiseen elämäntapamuutokseen säilyttäen silti myönteisen näkökulman äärimmäisen vakavaan aiheeseen.”
Brask, Anu: Vegaanimättöä (Readme.fi 2017) “Löysin uusia perjantai-illan herkkuja ja opin tekemään muutaman vanhan lempparin vegaanisena. Perusresepteistä haastavampiin, lämmin suositus!”
Davis, Kaarina: Irti oravanpyörästä (Otava 2022) Kaarina Davis todistaa, ettei elämänmuutokseen vaadita lottovoittoa.
Haanpää, Päivi: Pysähdyskoe – kirjoituksia lorvimisen luvasta ja luvattomuudesta (Arthouse 2021) “Mielestäni kirja kyseenalaistaa hyvin työelämän aikatauluttaman hektisen elämäntavan ihannoinnin.”
Haapalahti, Heidi: Luomupuutarhuri – satoa kestävästi ja maata hoitaen (Tammi 2022) “Antoi perustietoa ja innostusta mm. permakulttuuriseen ja vegaaniseen palstaviljelyyn ja metsäpuutarhan perustamiseen. Innostava ja kaunis kirja!”
Heikkinen, Piia: Ekotrippi (Basam books 2021) Dystooppisiin ilmastokauhutarinoihin turhautunut Piia Heikkinen haluaa tarjota vertaistukea arjen suorituspaineisiin ja hirtehistä huumoria ympäristöahdistuksen torjumiseen esikoisromaanillaan.
Henriksson, Tom & Stranius, Leo: Ekopop : ekologisen ja onnellisen elämän opas (Avain 2011) Ekologinen elämäntapa on paitsi järkivalinta, myös erinomainen keino kestävän onnellisuuden tavoitteluun.
Herrmann, Ulrika: Hyvästit kapitalismille – Miten elämme tulevaisuudessa (Tammi 2024) Jatkuva talouskasvu on mahdotonta. Miten siirrymme toisenlaiseen maailmanjärjestelmään? Saksassa bestselleriksi noussut kirja viitoittaa tietä kapitalismin ansasta vapautumiseen liberaalia demokratiaa vaurioittamatta.
Hujanen, Touko ja Salminen, Antti: Lantun henki (Poesia 2023) “Vaikuttava ja inspiroiva sukellus Suomessa omavaraisesti elävän perheen elämään. Lasse Nordlundin näkemys tuli lähelle ja antoi paljon ajateltavaa. Kirjan valokuvat puhuttelevat.”
Ignatius, Anni: Korjaa kauniiksi. Käsikirja kodin vaatehuoltoon (Otava 2020) ”Opas vaatteiden korjaukseen ja huoltoon. Kirjassa on inspiroivia esimerkkejä ja hyvät valokuvalliset ohjeet.”
Keto, Sami: Enemmän kuin sapiens – Kasvu elonkirjon jäseneksi (Into 2022) “Enemmän kuin sapiens valaisee toisenlaista elämän ja ihmisyyden kertomusta ja pyrkii antamaan vastauksia kysymykseen, miten elää yhdessä muiden kanssa, osana elonkirjoa. Teos osoittaa, että kaikessa on aina kyse enemmän kuin ihmisestä.”
Kivi, Iikka: Apokalompsis (Kosmos 2022) Äänikirja. Koomikkona tunnettu Iikka Kivi käsittelee teksteissään ekokriisiä, lajikatoa ja muita aikamme ilmiöitä ihmisen kokoisesti. Miten maailmanlopusta voisi tehdä vähän siedettävämmän meille kaikille?
Laane, Taina: Säällisiä ajatuksia (Kirjapaja 2022) “Kirja sai sekä toimimaan aktiivisemmin että olemaan itseä ja muita kohtaan armollisempi. Herkän ihmisen selviytymispakkaus henkisesti tähän katastrofien aikaan.“
Laestadius, Staffan: En strimma av hopp – klimatkrisen och det postfossila samhället (Inbunden 2021)
Lindberg, Oskar: Lev lokalt – vägen till ett hållbart, hälsosamt & fritt liv! (Flexband 2021)
Ljokkoi, Anniina, Kaski Liisa: Perinnevegeä (SKS Kirjat 2023) “Miten isoisoisoäitini tai -isäni söi? Miten minäkin voin syödä hyvin ja kestävästi omasta maasta?”
Malleus, Paula: Upcycling (Basam books 2022) “Farkuista mekko tai laukku? Antoisa luku- ja ohjepaketti vaatteiden uusiotuotannosta ja kiertotaloudesta.”
Martela, Frank: Elämän tarkoitus: suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus 2021)
Nokelainen, Pasi: Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta (Gummerus 2023) “Innostavia visioita pullollaan ja toivoa sisältävä tietopaketti kiertotaloudesta. Jos haluat innostua, lue tämä!”
Powers, Richard: Ikipuut (Gummerus 2021) “Valtava ekoromaani, joka on enemmän kuin lukukokemus. Ravisteli, ja sai katsomaan puita, ihmisiä ja muita eläviä eri tavalla kuin ennen.”
Saramäki, Rinna: Hyvän mielen vaatekaappi (Atena 2013) Teos paneutuu sekä globaalin vaatebisneksen ongelmiin että auttaa suunnittelemaan itselleen aikaa kestävän vaatekaapin sisällön. Myös korjaus ja huoltaminen on huomioitu.
von Schönburg, Alexander: Tyylikkään köyhäilyn taito (Atena 2009) “Tämä menestysteos riemastutti minua yli 10 vuotta sitten ja riemastuttaa edelleen. Mitä vähemmän materiaa tarvitsee, sitä enemmän on aikaa joutenololle ja mielikuvitukselle. Nuhjaantunut ajattomuus on tyylikkäämpää kuin muodikkuus.”
Sillanaukee, Otso: Zero Waste – jäähyväiset jätteille (Kustantamo S&S 2019) Äänikirjana ja e-kirjana ilmestynyt teos. ”Inspiroivia vinkkejä oman arjen zero wasteen ja jätteettömään elämäntyyliin!”
Sirén, Ellinor: Ekosiivoojan käsikirja (Kustannus-Mäkelä 2022) ”Tähän kirjaan haluan aina palata – kirjassa on vinkkejä kodin siivoukseen, kierrättämiseen, yleisimpiin tahroihin ja vaatehuoltoon helpoilla, kotoa löytyvillä pesuaineilla.”
Stranius, Leo: Ekoistin muistelmat (Into 2019) “Supersympaattisen tyypin ponnistus lapsuuden ja nuoruuden heikoista lähtökohdista ekologiseksi vaikuttajaksi ja esikuvaksi. Tätä elämäkertaa lukee kuin romaania!”
Stranius, Leo: 101 onnen päivää (Into 2024) 101 onnen päivää on syväsukellus arkisen elämän merkityksellisyyden äärelle. Omakohtaisuus ja rehellisyys myös raottavat Straniuksen elämää minimalistina ja ympäristön puolesta taistelevana perheenisänä.
Sutinen, Ville-Juhani: Hajonneen maailman käyttöohje (Into 2023) “Esseekokoelma saa pohtimaan ja keskustelemaan. Sutinen kysyy, onko paras, mihin me pystymme, sopeutuminen hitaaseen katastrofiin?”
Taalas, Petteri: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin (Tammi 2022)
Tetri, Anna-Karoliina: Värjää ja neulo (Moreeni 2024) “On ollut tosi tyydyttävää oppia, miten värjätä biojätteellä lankaa sekä neuloa niistä vaikka huivi tai sukat.”
Thunberg, Greta: Klimatboken (Bokförlaget Polaris 2022)
Turpeinen, Iida: Elolliset (Kustantamo S&S 2024) ”Kaunis, herkkä kirja stellerinmerilehmän ja muiden lajien sukupuutosta. Tarina kertoo ihmisen vallasta ympäröivään maailmaan sekä halusta palauttaa eloon jotain, mikä on jo kadonnut.”
Vihelmaa, Ella: Vähän enemmän vähemmän. Löytöretkiä kestävämpään elämään. (Kirjapaja 2021) “Kirjailijan sanoin: Olemmeko oivaltaneet, kuinka syvästi palkitsevaa osallisuus voi olla silloinkin, kun yksittäisen ihmisen teot tuntuvat vähäpätöisiltä? Teos, jonka omakohtaisuus koskettaa.”
Kohtuusklubi mukana kirjastotapahtumissa
Kohtuusklubin vinkkaamia teoksia on esillä Espoon Entressen kirjastossa marraskuun viimeisellä viikolla. Perjantaina 29.11. paikalla on kohtuusklubilaisia Älä osta mitään -päivän kunniaksi sekä Black Fridayn vastavoimaksi klo 18-20.
Pitäjänmäen kirjastossa vietetään 20.11. klo 15-19 Kirjavaa keskiviikkoa, jonka teemana on kiertotalous. Kirjava keskiviikko on päivä, jolloin korjataan vanhaa, tehdään käsillä, kierrätetään ja tuetaan kestävää kehitystä. Paikalla Pitäjänmäen kirjastossa on Anarkistimartat, Munkkiniemen martat, Kohtuusklubi, Stadin safka ja Buy nothing Helsinki.
Tervetuloa mukaan toimintaan
Kohtuusklubi on Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toimintaryhmä, joka edistää ekologisesti kestävää, kohtuullista arkea ja on avoin kaikille kiinnostuneille.
Ota yhteyttä kohtuusklubi@sll.fi liittyäksesi sähköpostilistalle!