Kohtuullinen kemikaalikuorma

Artikkelit, Blogi

KOHTUUSKLUBIN BLOGI Tiedätkö, mihin kaikki käyttämäsi kosmetiikka ja kemikaalit lopulta päätyvät?
Kuva: Milla Kalliokoski

Tiedätkö, mihin kaikki käyttämäsi kosmetiikka ja kemikaalit lopulta päätyvät?

Meikin jäämät, tiskiaineet sekä pyykinpesuaineet päätyvät kotiviemäristä eteenpäin vesistöihin. Eli kaikki eri aineet joita päivän aikana syödään, juodaan, levitetään iholle tai käytetään kodin siivoukseen päätyy lopulta jossakin muodossa vesistöihin ja luontoon.

Kun meikki pestään iholta tai pyykinpesukone pyörittää pesuainetta rummussa, kemikaalit liukenevat veteen ja valuvat viemäriin. Viemäristä likavesi kulkee kyllä jätepuhdistamon kautta, mutta puhdistamot poistavat jätevedestä biohajoavia orgaanisia aineita sekä ravinteita, kuten typpeä ja fosforia. Synteettiset yhdisteet ovat usein biohajoamattomia ja vesiliukoisia, minkä vuoksi ne saadaan poistettua vain osittain. Tästä syystä synteettiset kemikaalit kulkeutuvat puhdistamoiden läpi luonnonvesistöihin, ja Suomessa tämä tarkoittaa pitkälti Itämerta.

Kemikaalit tai synteettiset yhdisteet eivät luonnostaan ole myrkyllisiä, vaan ne muuttuvat haitallisiksi tai “myrkyllisiksi”, kun ne pääsevät suurina pitoisuuksina ympäristöön. Kemikaalien haitallisuus määräytyy kemikaalin ominaisuuksien mukaan, ja näitä ominaisuuksia ovat syttymisherkkyys, reagointi ja sen voimakkuus, haitallisten vaikutusten aiheuttaminen eliöille, kulkeutuminen ja leviäminen luonnossa ja pysyvyys luonnossa. Ongelmia tulee siis siinä vaiheessa, kun luontoon päätynyt kemikaali alkaa muuttaa luonnon tilaa tai muuttaa eliöiden elinympäristöä.

Tästä syystä siivouksessa ja kosmetiikassa on hyvä suosia 100 % biohajoavia ja 100 % luonnollisista aineksista valmistettuja tuotteita. Synteettisten kemikaalien kuormaa kotona voi helposti kohtuullistaa. Kodin siivouksessa etikka on todellinen monitoimisankari:

  • Korvaamalla huuhteluaineen etikalla pyykit pysyvät tuoksuttomina ja värit kirkkaina
  • Yhdistämällä 0,5 dl etikkaa, pari tippaa (biohajoavaa) tiskiainetta ja muutaman desin vettä saa loistavan yleispesuaineen, jolla myös peilit ja ikkunat pysyvät kirkkaina.
  • Viemärin saa puhdistettua ruokasoodalla ja etikalla, joiden annetaan kuohua muutama minuutti ja lopulta huuhdellaan runsaalla vedellä.

Pyykinpesun kemikaalikuormaa voi kohtuullistaa myös vaihtamalla pesuaineen 100 % biohajoavaan vaihtoehtoon tai kokeilla täysin luonnollisia pesupähkinöitä. Omalla kohdallani yksi pesupähkinäpussi kestää useamman vuoden, vaikka urheilijataloudessa pyykkiä tulee pestyä useampi kone viikossa. Etikkapesuaineen lisäksi tehokkaita luonnollisia tahranpoistajia ovat sappisaippua ja marseillesaippua.

Kosmetiikan kohdalla kohtuullistamisen voi nähdä myös hemmotteluna ja hyvinvointina! Internet on pullollaan ohjeita erilaisista itse tehdyistä kasvomaskeista, jotka tehdään kotoa löytyvistä aineksista. Oma ihonhoitorutiinini on tällä hetkellä 3 askeleen pituinen: puhdistus, hoitoneste ja kosteusvoide (kesällä myös aurinkosuoja). Panostamalla laadukkaaseen luonnonkosmetiikkaan olen säästänyt iltaisin aikaa sen verran, että ehdin tehdä lyhyen kasvojen hierontarituaalin päivän päätteeksi.

Suosin purkki purkista -taktiikkaa, eli ostan uusi tuotteita vain loppuneiden tilalle. Sovellan tätä niin kosmetiikan kuin kodin puhdistusaineiden kanssa. Taktiikan yllättävä sivuvaikutus on ollut eräänlaisen “taustahälyn” katoaminen, sillä enää minun ei tarvitse pysyä kärryillä uusista tuotteista tai etsiä jatkuvasti toinen toistaan parempia vaihtoehtoja. Kaupassa voin kulkea monien osastojen ohitse, eikä minun tarvitse testata uusia tuotteita tai seurata viimeisimpiä trendejä. Kaapeista löytyy ainoastaan erinomaisiksi todettuja luottotuotteita, joiden tilalle on helppo hankkia uusi kun purkki tyhjenee. Taktiikka säästää myös rahaa, sillä voin tankata alennuksista, joita on nykyään ympäri vuoden. Kohdallani kosmetiikan kohtuullistaminen siis säästää ympäristön lisäksi myös aikaa ja rahaa.

Kaikkea ei tarvitse heti muuttaa, sillä ekologisin vaihtoehto on aina loppuun käytetty tuote. Eikä kaikista kemikaaleista ja hemmottelusta tarvitse luopua: Planeettamme ei tarvitse jokaisesta skinimalistia tai minimalistia, vaan paljon kohtuullisia mediumisteja.

Lue lisää:

Martat ovat koonneet kattavan oppaan kodin kemikaaleista ja niiden tietoisesta käytöstä.

Kemikaalicocktail tarkastelee arkikemikaaleja ja niiden ainesosia.

Milla Kalliokoski

Kohtuusklubin blogin kirjoittajat vaihtelevat.
Lue lisää Kohtuusklubista: sll.fi/kohtuusklubi

Ajankohtaista