Ketosirkka

Ketosirkka-hankkeessa hoidetaan uhanalaisia perinnebiotoopeja kuten niittyjä, ketoja ja hakamaita. Hankkeen tavoitteena on hidastaa luonnon köyhtymistä, lisätä monimuotoisuutta ja suojella uhanalaisia lajeja.

Lisätiedot

Kesto

Jatkuva

Kohdealue

Uusimaa

Yhteyshenkilö

Jaana Patrakka

hankevastaava

040 5858 055

jaana.patrakka@sll.fi

Projektin verkkosivut

sll.fi/ketosirkka

Seuraa hanketta somessa

Hankkeen tavoitteet

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n Ketosirkka-hanke on erikoistunut uhanalaisten perinnebiotooppien, kuten ketojen, niittyjen ja hakamaiden, hoitoon ja ennallistamiseen Uudellamaalla. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Luontokadon suurin syy on elinympäristöjen katoaminen.

Kohdealue

Hoitokohteita on eri puolilla Uudenmaan maakuntaa.

Toteuttajat

Hanketta toteuttaa Uudenmaan piirin Ketosirkka-hanke yhdessä kumppaneidensa kanssa. Maastotöihin palkataan vuositain 10–15 luonnonhoitajaa. Luonnonhoitajat työskentelevät muutaman hengen ryhmissä luontokohteissa eri puolilla Uuttamaata hankevastaavan ja luonnonhoidon koordinaattorin johdolla.

Rahoitus ja hankekumppanit

Hankkeen suurin rahoittaja ja kumppani on OP Uusimaa. Kumppaneiksi vuonna 2025 ovat tulossa myös Senaatti-Kiinteistöt, Nordkalk ja Rudus. Yhteistyötä tehdään myös alueen kuntien ja muiden viranomaisten kanssa.

Haemme jatkuvasti uusia kumppaneita ja toivomme yhteydenottoja, mikäli hankekumppanuus ja työ luonnon monimuotoisuuden hyväksi kiinnostaa!

Lue lisää hankkeesta

Luonnonhoito

Luonnonhoito perinnebiotoopeilla perustuu pääosin perinteisiin käsityömenetelmiin. Koneita käytetään tarvittaessa.

  • Niitto ja raivaus: Avoimien niittyjen ja hakamaiden pitäminen niittämällä ja raivaamalla puita sekä pensaita sekä haitallisia vieraslajeja.
  • Ennallistaminen: Umpeen kasvaneiden alueiden raivaaminen. Edellyttää tarpeeksi siemenpankkia ja jatkuvaa hoitoa, jotta alkuperäiset lajit pääsevät jälleen kukoistamaan.
  • Vieraslajit: Poistetaan tarvittaessa.
  • Laidunnus: Karjan laidunnus estää alueiden umpeenkasvua ja edistää monimuotoisen kasvillisuuden säilymistä. Huom! Ketosirkka-hankkeessa emme organisoi laidunnusta, koska useimmat kohteet ovat alaltaan melko pieniä eivätkä sovellu laidunnukseen.
Kohteet

Hoidamme hankkeessamme arvokkaita perinnebiotooppeja:

Niityt: Avoimet, niittämällä tai laiduntamalla hoidetut niityt, jotka ovat tärkeitä kasvilajiston monimuotoisuudelle.

Paahderinteillä kasvaa kuivuutta ja kuumuutta kestäviä lajeja. Monet uhanalaiset hyönteiset, matelijat ja kasvit ovat erikoistuneet elämään näissä olosuhteissa.

Hakamaat: Laidunnuksen avulla suhteellisen avoimina pysyneet melko avoimet alueet, joissa kasvaa harvakseltaan puita ja pensaita.

Metsälaitumet: Harvapuustoiset metsät, joissa karja on ennen laiduntanut ja ylläpitänyt monimuotoisuutta.

Uuselinympäristöt ovat ihmisen toiminnan tuloksena syntyneitä elinympäristöjä, jotka voivat tarjota korvaavia tai uusia elinpaikkoja monille lajeille. Näitä voi olla esimerkiksi entiset soranottoalueet tai maanteiden reuna-alueet. Uuselinympäristöjä voidaan muokata ja hoitaa siten, että ne voivat ylläpitää suurempaa lajikirjoa. Niihin voidaan myös siirtää harvinaisia ja uhanalaisia lajeja.

Historia

Ensimmäinen Uudenmaan piirin hallinnoima luonnonhoitohanke alkoi vuonna 2003 Perinnemaisemien hoitohankkeena. Hankkeita on siitä lähtien organisoitu yhtäjaksoisesti yhtä vuotta lukuunottamatta. Hoitokohteita on ollut runsaasti eri puolilla Uuttamaata, lähinnä läntisellä Uudellamaalla.

Nykyisen hankkeen suurin rahoittaja ja kumppani on OP Uusimaa. Muut kumppanit vuonna 2024 olivat Lidl Suomi, Hyvinkään kaupunki, Uudenmaan ELY-keskus, Metsähallitus, Senaatti-Kiinteistöt ja Rudus.

Ajankohtaista

  • Kaksi ulkotyöasuihin pukeutunutta talkoolaista heinätöissä, taustalla lehtipuita ja sininen taivas

    Ketosirkan vuosi 2024 oli menestyksekäs

    Ketosirkan kausi 2024 oli työntäyteinen. Kiitämme luonnonhoitajia ja kumppaneita! Hankkeen 14 luonnonhoitajaa hoiti ja ennallisti perinnebiotooppeja ja uhanalaisia elinympäristöjä ympäri Uuttamaata yhteensä lähes 50 hehtaaria.

    LUE LISÄÄ: Ketosirkan vuosi 2024 oli menestyksekäs

Ota yhteyttä

  • Jaana Patrakka

  • Matti Saarni

Hankekumppanit ja rahoittajat