Kallioinen ketomaisema kesäisessä auringonpaisteessa.

Länsi-Uudenmaan luontohelmet

Hankkeessa torjutaan luontokatoa hoitamalla uhanalaisia elinympäristöjä, joissa elää tärkeää ja uhanalaista eliölajistoa, erityisesti kasveja ja hyönteisiä. 

Gunnarsin kallioketo Hangossa, kuva Riitta Virtanen

Lisätiedot

Kesto

8.11.2024 – 30.11.2025

Kohdealue

Uusimaa

Yhteyshenkilö

Jari Kurjonen, hankevastaava

050 543 6578

jari.kurjonen@sll.fi

Projektin verkkosivut

(päivitämme sivustoa)

Seuraa hanketta somessa

Hankkeen tavoitteet

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri koordinoi Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2025 -hanketta. Hankkeen tavoitteena on torjua luontokatoa hoitamalla luontokohteita ja sitä kautta ylläpitää ja lisätä luonnon monimuotoisuutta. Hanke kuuluu ympäristöministeriön alaiseen Helmi-elinympäristöohjelmaan (2021–2030). Hanke on jatkoa piirin aiemmille Helmi-hankkeille, joita on ollut vuodesta 2022 alkaen.

Kohteet

Länsi-Uudenmaan luontohelmien maastokohteet on valittu merkittävien luontoarvojen ja kiireellisen hoidontarpeen perusteella. Kyse on uhanalaisista elinympäristöistä, joissa elää tärkeää ja uhanalaista eliölajistoa, erityisesti kasveja ja hyönteisiä. Hankkeen tavoitteena on näiden eliölajeiltaan rikkaiden kohteiden ennallistaminen ja hoito, hoidon tason nostaminen ja hoitoalan laajentaminen. Useimmat hoitokohteet sijaitsevat yhteistyökumppanien omistamilla luonnonsuojelualueilla, Natura-alueilla tai retkeily- ja virkistysalueilla. Mukana on myös joitakin yksityisomisteisia kohteita.

Toteuttajat

Luontohelmet-hankkeessa työskentelee hankevastaava, luonnonhoidon koordinaattori ja maastokausien aikana toukokuusta lokakuulle noin 15 luonnonhoitajaa sekä ryhmänohjaaja. Hankkeeseen rekrytoidaan myös ympäristöalan harjoittelijoita sekä kasvilajien ja luontotyyppien inventoija. Uudenmaan piiri toimii kaikkien hanketta organisoivien ja siinä työskentelevien henkilöiden työnantajana.

Rahoitus ja hankekumppanit

Pääosa hankkeen rahoituksesta tulee Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta. Helmi-ohjelmassa vaikutetaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn, elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen tukemalla konkreettisia ennallistamis- ja luonnonhoitotoimia. Uudenmaan piirin lisäksi hankekonsortioon kuuluvat Hangon, Lohjan ja Raaseporin kaupungit sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistys. Konsortion jäsenet vastaavat hankkeen omarahoitusosuudesta. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä myös Helmi-elinympäristöohjelmaa ohjaavan Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa.

Lue lisää hankkeesta

Luonnonhoito

Perinnemaisemien hoitotoimiin kuuluu mm. niitto ja haravointi. Luonnonhoitajat raivaavat myös vesakkoa niittypinta-alan laajentamiseksi. Perinnemaisemat ovat arvokkaita ympäristöjä myös maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti.

Rantakohteita hoidetaan torjumalla haitallista vieraslajia kurtturuusua sekä poistamalla rehevöittävää leväainesta. Kurtturuusun leviäminen on jo pitkään yksipuolistanut rantojen eliölajistoa. Hankkeessa tehdyn työn ansiosta kurtturuusujen määrä muun muassa Hangon luonnonhiekkarannoilla on vähentynyt nopeasti ja niiden syrjäyttämät lajit ovat palaamassa.

Kaksi muuta haitallista vieraslajia, joita hankkeessa poistetaan laajamittaisesti, ovat jättipalsami ja sen sukulaislaji rikkapalsami. Torjuntatyö harvinaisessa tervaleppäkorvessa on jatkunut kolme vuotta. Tammisaaressa sijaitsevan suojelualueen ja sen lähiympäristön pinta-ala on yli 10 hehtaaria. Pienemmässä määrin hankkeessa torjutaan esimerkiksi lupiinia.

Maastossa työskennellään toukokuulta lokakuulle. Kesäisin järjestetään myös talkoita, joissa pääsee tutustumaan kohteisiimme: seuraa tapahtumakalenteria ja tule mukaan!

Kohteet

Hankkeessa luonnonhoitajat työskentelevät lähes 40 luontokohteessa läntisellä Uudellamaalla. Hoitokohteet ovat rantoja, perinnemaisemia, metsäisiä elinympäristöjä ja uuselinympäristöjä.

  • Hanko: 15 kohdetta rantoja, perinnemaisemia, metsäisiä kohteita ja uuselinympäristöjä
  • Lohja: 7 perinnemaisemakohdetta
  • Raasepori: 6 kohdetta rantoja, perinnemaisemia ja metsäkohteita
  • Inkoo: 4 perinnemaisemakohdetta
  • Siuntio: 3 perinnemaisema- ja 1 rantakohde
  • Hyvinkää: 1 perinnemaisemakohde

Eniten hankkeessa hoidetaan perinnemaisemia eli perinnebiotooppeja, jotka ovat lajirikkaimpia luontotyyppejämme. Kyse on perinteisen karjatalouden muovaamista ympäristöistä – niityistä, kedoista ja hakamaista – jotka ovat olleet laitumina tai tuottaneet karjalle ruokaa talveksi. Lähes kaikki perinnebiotooppien luontotyypit ovat äärimmäisen uhanalaisia, sillä niiden määrä on romahtanut maatalouden rakennemuutosten seurauksena.

Historia

Ensimmäinen Uudenmaan piirin organisoima Helmi-hanke alkoi keväällä 2022. Nykyinen hanke, Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2025, on jo kolmas piirin vetämä Helmi-rahoitteinen luonnonhoitohanke.

Ajankohtaista

  • Helmi-hankkeen luonnonhoitajat laittavat heinää seipäille Kokkilan kedolla Lohjalla heinäkuussa 2024. Kuva: Valtteri Tervakangas.

    Helmi-ohjelman rahoittama Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2024 -hanke päättyy

    Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin koordinoima Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2024 päätetään marraskuussa. Hanke toimi suorana jatkona kaksivuotiselle Ketosirkka – luonnon monimuotoisuushankkeelle. Molemmat hankkeet ovat osa ympäristöministeriön alaista Helmi-elinympäristöohjelmaa.

    LUE LISÄÄ: Helmi-ohjelman rahoittama Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2024 -hanke päättyy

Ota yhteyttä

  • Jari Kurjonen

  • Kaisa Kauranen

Hankekumppanit ja rahoittajat