Lausunto Suomen meriympäristön tila 2024 -arviosta

Kannanotot

LAUSUNTO 15.3.2024 Suomen meriympäristön tila 2024 -arvioon sisältyy ansiokasta analyysia meriympäristön tilasta, joka on valitettavasti edelleen hälyttävän huono. Mereen kohdistuvan ihmisen aiheuttaman rasituksen pääsyyt ovat olleet laajasti tiedossa jo vuosikymmeniä ja tilan parantamiseksi on asetettu tavoitteita ja näille aikatauluja. Toimeenpano on kuitenkin jäänyt puolitiehen.

Lausunto 15.3.2024 

(Lausunto toimitettu Lausuntopalvelun kautta 15.3.2024.)

Suomen meriympäristön tila 2024 -arvioon sisältyy ansiokasta analyysia meriympäristön tilasta, joka on valitettavasti edelleen hälyttävän huono. Mereen kohdistuvan ihmisen aiheuttaman rasituksen pääsyyt ovat olleet laajasti tiedossa jo vuosikymmeniä ja tilan parantamiseksi on asetettu tavoitteita ja näille aikatauluja. Kuten muissakin luonnon monimuotoisuutta ja ympäristön tilaa koskevissa strategisissa tavoitteissa, toimeenpano on kuitenkin jäänyt puolitiehen ja tavoitevuosista on kerta toisensa jälkeen päädytty joustamaan.

Nyt on viimein aika panna toimeksi ja todella toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Koska nämä ovat jo hyvin tiedossa, muistutamme tässä lausunnossa vain muutamista.

Erityisen silmiinpistävää on maa- ja metsätalouden ravinne- ja kiintoainepäästöjä aiheuttavan hajakuormituksen jatkuminen. Valuma-alueen toimenpiteisiin on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota ja niiden rooli meren tilan kehittymisessä on ymmärretty paremmin. Kuitenkaan peltoviljelyn päästöjä ei ole pystytty vähentämään. Tukipolitiikalla tähän olisi mahdollista puuttua tehokkaasti. Vaikka ruoan tuotanto on tietenkin korvaamattoman tärkeää, sitä ei voida pitkällä aikavälillä tehdä kestämättömästi eikä sen haittoja katsoa läpi sormien.

Metsätalouden aiheuttamat päästöt ovat viime vuosien tutkimustiedon valossa merkittävästi suurempia kuin aikaisemmin on luultu ja ojitettujen soiden päästöt vain lisääntyvät ajan kuluessa. Silti ojien kaivaminen metsätaloutta varten ei edelleenkään vaadi lupaa ja sitä jopa tuetaan valtion verorahoista. Ojituksia, maanmuokkausta ja turvemaiden avohakkuita on kiireellisesti rajoitettava. Ympäristölle haitallisten metsätalouden tukien lakkauttaminen olisi helppo toimenpide, joka olisi suuri askel oikeaan suuntaan. Myös ojitettujen soiden ennallistamiseen on saatava vauhtia. Metsätalouden suojavyöhykkeet pienvesille ja vesistöille on saatava kuntoon ja valvonta toimivaksi.

Uudet pistemäiset kuormittajat ovat akkutehtaiden ja muiden vihreään siirtymään kytkeytyvien hankkeiden lupaprosessien keventämisen vuoksi kasvava uhka, joka on myös meriympäristön tilan parantamiseksi pystyttävä pitämään aisoissa. Vihreän siirtymän kiirehtiminen ei saa aiheuttaa lipsumista ympäristöluvituksen tasosta ja valvonnasta.

Yhteystiedot: Lauri Kajander, erityisasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry, p. 044 114 0088, uusimaa(a)sll.fi

Ajankohtaista