Lausunto Vantaan Päiväkummun pientalotontit ja virkistysalue -asemakaavan luonnoksesta

Kannanotot

LAUSUNTO 10.4.2024 Asemakaavaa ollaan laatimassa perustuen Vantaan lainvoimaiseen yleiskaavaan ja kaavaluonnoksessa esitetyt rakentamisalueet perustuvat kyseisen kaavan rakentamisaluevaraukseen. Yleiskaavaa laadittaessa kyseisen varausalueen soveltumista rakentamiskäyttöön ei kuitenkaan ole asianmukaisesti selvitetty sen paremmin luonnonarvojen, maaperän rakennettavuuskysymysten kuin hulevesikysymysten kannalta.
Kuvassa suojelualuetasoinen lehtometsä ja maassa runsaasti lahopuuta.

Lausunto 10.4.2024

Vantaan kaupunki

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry

Asemakaavaa ollaan laatimassa perustuen Vantaan lainvoimaiseen yleiskaavaan ja kaavaluonnoksessa esitetyt rakentamisalueet perustuvat kyseisen kaavan rakentamisaluevaraukseen. Yleiskaavaa laadittaessa kyseisen varausalueen soveltumista rakentamiskäyttöön ei kuitenkaan ole asianmukaisesti selvitetty sen paremmin luonnonarvojen, maaperän rakennettavuuskysymysten kuin hulevesikysymysten kannalta. Todellisuudessa huomattava osa edellä mainitun yleiskaavan rakentamisvarauksen alueesta on rakentamiseen sopimatonta.

Asemakaava-alueen luonnonarvoja on sittemmin tarkemmin selvitetty (Faunatica 2022), mutta arvokkaiden elinympäristöjen selvittämiseen on tässäkin työssä käytetty verrattain niukasti aikaa. Osa kaava-alueen arvokkaista elinympäristöistä (lehtoja, erilaisia runsaslahopuustoisia metsiä) on tässä yhteydessä jäänyt tunnistamatta. Yksi edellä mainittujen arvokkaiden luontotyyppien keskittymä sijaitsee kaavaluonnoksessa rakentamiseen esitetyn alueen pohjoispuoliskossa.

Tarkempia metsikkökuviokohtaisia kommentteja on esitetty erillisessä dokumentissa (LIITTEET 1 ja 2).

Rakentamissuunnitelmista tulee luopua ainakin liitteessä mainittujen kohteiden osalta – valtaosa näistä kohteista on myös tärkeitä hulevesien viivyttämisen kannalta, ja rakennettavuudeltaan varsin heikkoja. Nykyinen Pohjois-Päiväkummun asuinalue on aikoinaan (pääsääntöisesti) rajattu länsireunastaan siihen mihin rakentamisen kannalta hyvä moreenimaa päättyy.

Lausunto perustuu metsätalousinsinööri, luontokartoittaja Jyri Mikkolan maastokäyntiin.

Lisätietoja: Lauri Kajander, erityisasiantuntija, p. 045 114 0088, uusimaa(a)sll.fi

Helsingissä 10.4.2024

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry

Laura Räsänen
puheenjohtaja

Lauri Kajander
erityisasiantuntija

LIITE 1. Kuviokohtaisia kommentteja ja valokuvia (linkki tiedostoon Google Drivessa)
LIITE 2. Kuviokartta (linkki tiedostoon Google Drivessa)

Ajankohtaista