Aurinkoista metsää ja tumma metsäpuro, jonka yli johtavat pitkospuut.
Pitkospuut Haltialassa. Kuva: Mia Holopainen

Meistä

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri toimii monin tavoin luonnon puolesta. Ota yhteyttä ja tule mukaan!

Uudenmaan piiri on luonnon puolella!

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry on Suomen luonnonsuojeluliitto ry:n jäsenjärjestö.

Piirin tarkoituksena on sääntöjen mukaan monimuotoisen luonnon, elinkelpoisen ympäristön, kulttuuri- ja rakennusperinteen ja kulttuuriperinnön säilyttäminen, suojeleminen ja hoitaminen sekä samassa tarkoituksessa toimivien paikallisten ja alueellisten yhteisöjen tukeminen.

Piiri on maakunnallinen toimija. Otamme kantaa kaava- ja muihin hankkeisiin lausunnoin ja joskus myös muutoksenhauin. Selvitämme luontoarvoja etenkin uhatuissa kohteissa. Teemme aloitteita suojelualueista. Koulutamme ja opiskelemme ympäristöaiheista ja järjestämme seminaareja. Teemme myös käytännön suojelutyötä: luonnonhoitohankkeemme ennallistavat vuosittain useita kymmeniä arvokkaita luontokohteita. Toimintaryhmämme tekevät vapaaehtoistyötä eri teemoihin keskittyen. Tällä hetkellä piirissä toimii perinnemaisemaryhmä UUPE, kestävän elämäntavan Kohtuusklubi, Itämeri– ja luonnonsuojeluryhmät.

Tietoa piiristä

Jäsenistö

Piirin jäseniä ovat paikalliset luonto- ja ympäristöyhdistykset, joita on vuoden 2025 alussa 21 kappaletta ja näissä paikallisyhdistyksissä on yli 10 000 henkilöjäsentä.

Tervetuloa mukaan norppa-jengiin! Yhdessä suojelemme suomalaisen luonnon.

Henkilökunta

Piirissä työskentelee vakituisesti toiminnanjohtaja ja erityisasiantuntija. Luonnonhoitohankkeissamme on hankevastaavat ja luonnonhoidon koordinaattorit. Maastokaudella hankkeisiin palkataan yhteensä jopa yli 30 luonnonhoitajaa käytännön töihin.

Paikallisyhdistykset

Piiriin kuuluu 21 paikallista yhdistystä, jotka tekevät työtä luonnon hyväksi. Toiminta perustuu suurimmaksi osaksi vapaaehtoisuuteen. Paikallisella tasolla toimijat ovat lähellä luontoa ja tuntevat hyvin alueensa. Yhdistykset järjestävät retkiä, talkoita, tapahtumia sekä lausuvat oman alueensa kaavoista ja hankkeista. Piiri tukee yhdistystensä työtä antamalla asiantuntija-apua sekä rahoitusta.

Talkoolaisia talkoohommissa.

Opiskele lisää!

Kuva: Amanda Ainesmaa

Opas vaikuttavalle metsäpolullesi

Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja jokaiselle metsien suojelusta kiinnostuneelle. Oppaassa keskitytään erityisesti kuntien omistamiin metsiin ja niiden monimuotoisuuden säilyttämiseen, mutta suuri osa sisällöstä on sovellettavissa muuallakin.

Ensimmäinen luku tarjoaa argumentteja kuntien metsiä koskevaan keskusteluun. Toinen luku esittelee tavoitteita ja toimenpiteitä: luvussa kuvataan myös konkreettisesti, minkälaisia metsän hoitoa koskevia käytäntöjä kunnissa kannattaisi tavoitella. Kolmas luku pureutuu päätöksentekoon, ja neljäs luku tarjoaa työkaluja vaikuttamiseen. Oppaan voi ladata maksutta.

Tapahtumat

Ajankohtaista

  • ,

    Vastuu lähiluonnosta uusille valtuustoille

    Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n kevätkokouksen 5.4.2025 julkilausuma muistuttaa, että kunnan- ja kaupunginvaltuutetut tekevät päätöksiä, joilla on suora vaikutus useimpien suomalaisten lähiluontoon. Lähiluonnon turvaamisella on kansalaisten vahva tuki.

    LUE LISÄÄ: Vastuu lähiluonnosta uusille valtuustoille
  • SLL:n Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen ja Luontoliiton Itämerivastaava Ville Laitinen avasivat seminaarin Lapinlahden Lähteen auditoriossa.

    Itämeri-seminaari tarjosi tietoa ja toivoa

    Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Luontoliiton Itämeri-toimijat järjestivät monipuolisen Itämeri-seminaarin 28.3.2025 Lapinlahden Lähteellä. Seminaaria oli mahdollista seurata myös etänä.

    LUE LISÄÄ: Itämeri-seminaari tarjosi tietoa ja toivoa
  • Kuvassa on vanha vihertävä sohva, lapsen piirtämä taulu, huonekasveja, korkea kirjahylly, lamppu yms.
    ,

    Kohtuullista asumista

    KOHTUUSKLUBIN BLOGI Ajatus siitä, mikä on kohtuullista asumista, on muuttunut valtavasti sadassa vuodessa. Yksin tai vain ydinperheen kanssa asuminen oli ennen poikkeus. Nykyään se on normi, jonka voi kuitenkin kyseenalaistaa.

    LUE LISÄÄ: Kohtuullista asumista
Kullansävyistä metsää heijastuu tummaan metsälampeen.

Tutustu toimintaamme

Kuva: Juho Itäkylä