Hankkeet
Piirin hankkeissa ylläpidetään ja ennallistetaan uhanalaisia luontotyyppejä, kuten niittyjä ja ketoja sekä autetaan uhanalaisia lajeja hoitamalla niiden elinympäristöjä.
Hankkeet Uudellamaalla
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri hallinnoi ja on mukana erilaisissa hankkeissa, joilla parannetaan luontotyyppien tai lajien elinolosuhteita tai ennallistetaan niitä. Tällä hetkellä piirillä on käynnissä kaksi suurta luonnonhoitohanketta: Ketosirkka ja Länsi-Uudenmaan luontohelmet. Lisäksi piiri osallistuu kumppanina SusiLIFE-hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää ihmisen ja suden rinnakkaineloa.
Ketosirkka
Ketosirkka-hanke hoitaa arvokkaita luontokohteita ympäri Uuttamaata yhteistyökumppanien tuella. Työryhmiin palkataan maastokaudeksi noin 15 henkeä, jotka niittävät, poistavat puuntaimia, pensaita, varjostavia puita raivaten elintilaa uhanalaisille lajeille. Lisäksi poistetaan vieraslajeja. Hanke on toiminut piirissä jo yli 20 vuotta eri nimillä. Hoitokohteet valitaan yhdessä luontoasiantuntijoiden kanssa priorisoiden työt kaikkein uhanalaisimpiin ja lajirikkaimpiin alueisiin. Hankkeen merkittävin yhteistyökumppani on OP Uusimaa. Hankkeeseen voidaan ottaa lisää vastuullisia yrityskumppaneita, jotka haluavat edistää luonnon monimuotoisuutta.
Lisätiedot: Hankevastaava Jaana Patrakka, p. 040 5858 055, jaana.patrakka@sll.fi
Länsi-Uudenmaan luontohelmet
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri koordinoi Länsi-Uudenmaan luontohelmet 2025 -hanketta, jossa yhteistyökumppaneina ovat Hangon, Lohjan ja Raaseporin kaupungit sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistys, jotka osallistuvat myös hankkeen omarahoitukseen.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta läntisellä Uudellamaalla. Maastokaudella töissä on noin 15 luonnonhoitajaa, jotka torjuvat vieraslajeja sekä kunnostavat ja hoitavat uhanalaisia niittyjä, ketoja, metsäisiä elinympäristöjä ja ranta-alueita luonnonsuojelullisesti arvokkailla kohteilla. Kohteita on tulevalla kaudella vuonna 2025 lähes 40.
Hankkeen pääasiallinen rahoitus tulee ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta. Helmi-hankkeet piirissä alkoivat vuonna 2022.
Lisätiedot: Hankevastaava Jari Kurjonen, p. 050 543 6578, jari.kurjonen@sll.fi
SusiLIFE
Uudenmaan piiri on kumppanina maamme suurimmassa suden ja ihmisen rinnakkaiseloa edistävässä SusiLIFE-hankkeessa, joka välittää tietoa sudesta ja sen käyttäytymisestä, edistää paikallistason vuorovaikutusta ja luo työkaluja susien aiheuttamien haittojen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn.
Hanketta toteuttavat Luonnonvarakeskus (koordinaattori), Suomen riistakeskus, Metsähallitus, Itä-Suomen poliisilaitos ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta ja sitä rahoittavat lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja toteuttavat organisaatiot.
Uudenmaan piirillä oli hankkeessa viestinnällinen työpaketti, jossa järjestettiin mediatilaisuus, kaksi yleisötilaisuutta ja 10 kouluvierailua vuosina 2022-2023 Länsi-Uudellamaalla. Lisäksi olemme mukana hankkeen toiminnan ja organisaatioiden välisen yhteistyön suunnittelussa ja kehittämisessä. Kuusivuotinen laaja yhteistyöhanke päättyy syyskuussa 2025.
Lisätiedot piirin osuudesta: Erityisasiantuntija Lauri Kajander, p. 045 114 0088, lauri.kajander@sll.fi
Tapahtumat
Ajankohtaista
-
|
Ketosirkan vuosi 2024 oli menestyksekäs
LUE LISÄÄ: Ketosirkan vuosi 2024 oli menestyksekäsKetosirkan kausi 2024 oli työntäyteinen. Kiitämme luonnonhoitajia ja kumppaneita! Hankkeen 14 luonnonhoitajaa hoiti ja ennallisti perinnebiotooppeja ja uhanalaisia elinympäristöjä ympäri Uuttamaata yhteensä lähes 50 hehtaaria.
-
|
Anna joululahja Uudenmaan lähiluonnolle
LUE LISÄÄ: Anna joululahja Uudenmaan lähiluonnolleAuta meitä suojelemaan Uudenmaan lähiluontoa lahjoittamalla luonnonsuojeluun! Lahjoitus on myös oiva aineeton lahja.
-
|
Kohtuullisen kirjavaa ja kestävää elämää kirjastoissa
LUE LISÄÄ: Kohtuullisen kirjavaa ja kestävää elämää kirjastoissaKohtuusklubi osallistui Kirjava keskiviikko -teemapäivän järjestämiseen Pitäjämäen kirjastossa Black Fridaytä edeltävän viikon keskiviikkona eli 20.11.2024. Ideana oli tarjota vaihtoehto perinteisille kulutusjuhlille.